Vardagen

Underbara Claras sommarlista 2020

29 maj, 2020

Sommarlovet hägrar och det är dags att återuppliva Underbara Claras sommarlista från ifjol. Hade ändå tänkt skriva lite om mina sommarplaner/tankar/drömmar och kom på att jag ifjol fyllde i hennes sommarlista. Så vi kan ju göra det till en återkommande tradition och fylla i den inför varje sommar. Precis så där som man brukar fylla i den där årssammanfattningen i december.

Läs mer: Underbara Claras sommarlista (2019)

Mina planer för sommaren: Jag har faktiskt inga planer, har tänkt på att kanske besöka någon lekpark inne i Vasa och så är jag sugen på att besöka Aava Kertun Kotitila i Replot.

Bästa sommarstället: I år får nog sommarstugan lov att dela plats med vår nybyggda terrass. Har på känn att vi kommer hänga mer på den än vid stugan. Även om helgerna vid stugan kommer att vara många också.

Favoritsommarblomman: Dahlia, helt klart. Jag fick en vacker vit dahlia i födelsedagspresent och har i tankarna att köpa några fler. Sen ska jag försöka mig på att övervintra dem också har jag tänkt.

Här badar jag helst: Nä, jag badar inte. Badade sist sommaren 2018 när det rådde värmebölja hur länge som helst. Är så kräsen av mig och om jag mot förmodan ska bada så ska det vara rejält varmt i vattnet.

Hur länge ska du vara ledig? Jag har ännu två månader fyllda av total ledighet, sen börjar jag jobba igen. Har fått det ordnat så att jag kommer jobba 60% hela hösten. Har förlängt mina helger och jobbar måndag-onsdag varje vecka. Så skönt!

Vad kommer du köpa inför semestern? Jag behöver en solhatt och så ska jag köpa en plaskpool åt lillprinsen. Har i flera somrar också drömt om ett par längre shorts. Hade ett par favoriter som till sist blev så nötta att de fick åka. Såg att åtminstone vid Cubus säljer de knälånga shorts. Dessutom är det trevligare att jobba med knälånga shorts än de som slutar på låret. I veckan var jag via apoteket och köpte solkräm så det får jag checka av sommarlistan åtminstone.

Vad ser du mest framemot? Att få ha ännu en sommar helt ledig och förstås att utforska sommaren tillsammans med vår nyfikne 1-åring. Annars har vi inga planer och det är egentligen bara tur, för då slipper jag bli besviken. Ser också framemot att få tillbringa nån timme eller två i solen när lillen sover.

Det här lyssnar jag på i sommar: Har på känn att många av de poddar jag lyssnar på tar paus i sommar, så antar att det blir radio eller någon spellista från Spotify som dundrar på terrassen och i köket i sommar.

Favoritsommardoft? Grilldoft, eller så rökdoften när bastun är igång. Utöver det så är naturen efter ett ösregn också en fantastisk doftvärld.

Hur kommer du att göra dig illa? Som vanligt hoppas jag på en skadefri sommar. Men har på känn att jag antagligen kommer klia sönder något myggbett.

Vad oroar du dig för? Förstås att det ska hända lillprinsen något eller att han ska vara lika känslig som sin pappa när det kommer till getingar, myggor och bromsar.

Den ultimata sommardagen: Spenderas absolut vid havet, med båtutfärd, god mat och bra sällskap. Det behövs inte så mycket för att göra mig nöjd. Ge mig solsken, fågelkvitter och vågorna som slår mot piren så är jag nöjd.

Hur kommer du minnas din semester i september? Förhoppningsvis som en fin period med mycket utevistelse, fina dagar och kravlöst häng med kompisar. Något att se tillbaka på sen när en ny vardag tar vid och det är en stund tills vi är helt lediga igen.

Fyll gärna i Underbara Claras sommarlista du också om du har en blogg. Så roligt att läsa andras svar!

2+
Vardagen

På gång – vecka 22

26 maj, 2020

Hej! Hur har ni det? Kan inte riktigt fatta att vi redan är inne i sista veckan i maj. Även om vi bara är hemma så går tiden fort. Men det är ju lätt så när du får rutiner på livet, att timmarna och dagarna bara går.

Jag har öppnat det här dokumentet flera gånger både igår och idag. Men vet inte riktigt vad jag ska berätta för er. För ärligt talat så är det inte så mycket på gång i livet just nu. Vi mårar mest åpå, som de flesta andra.

Hemmasysslor & kompishäng

För den här veckan har jag faktiskt gjort en gammal hederlig göra-lista. Tänkte att det kanske sporrar mig till att få hemmasysslorna gjorda under veckan som går. Ibland funkar det ypperligt att skriva upp minsta lilla grej på en lista, känslan sen när du får stryka över en sak efter den andra är himmelsk. Redan idag fick jag stryka över handla och tömma returpåsarna. Sånt som måste göras men som ibland är så himla tråkigt.

Vi varvar våra hemmadagar med kompishäng nu. Igår hade vi mamacrew-träff hemma hos Jenni och så passade vi på att fota lite framför en av hennes nya bakgrunder. Även om den enda fotovilliga var lilla A, båda killarna var lite mer skeptiska till dagens spontana fotografering.

Jenni är en så duktig fotograf. Vi har hittills varit supernöjda med alla de bilder hon fotat av Einar. Borde bara bestämma vilka av dem vi ska framkalla nu också. Inte det lättaste alltså. Så kan varmt rekommendera henne om ni vill ha foton av era små skatter. Ni hittar hennes hemsida här.

Före jag gör något annat nu så ska jag snöra på mig skorna och ge mig ut på en liten runda. Har bestämt mig för att försöka komma igång med någon form av konditionsträning igen. För flera år sen sprang jag regelbundet och tyckte det var helt okej. Nu känner jag att jag borde komma igång igen för att få lite variation och frisk luft.

Hoppas ni får njuta av det härliga vädret som månaden äntligen levererade. Så hörs vi snart igen!

4+
Vardagen

Bloggens framtid & 3 inspirerande bloggar

25 maj, 2020

Dags för ännu en önskerubrik, fick ju ett antal för ett tag sen. Har några kvar att dela upp i olika inlägg och det är alltid roligt. Idag tänkte jag att vi skulle kika närmare på tre bloggar som inspirerar mig och varför de gör det. Samtidigt vill jag också passa på att fundera lite kring det här med bloggande överlag. Det har ju spekulerats och funderats en del kring bloggarnas vara och icke vara. Ett flertal större bloggar tar paus eller slutar helt och många hävdar att bloggen som medie kommer dö ut.

Men innan jag går närmare in på mina tankar vill jag lyfta tre bloggar som inspirerar mig i min närvaro på min blogg.

Tre bloggar som inspirerar mig

En av de finlandssvenska bloggar som jag kikar in hos dagligen är Malin. Jag ser alltid framemot att få läsa hennes inlägg. Hon lyfter vardagen som den är i sina inlägg och inspirerar mig till att skriva mer om både stort och smått. Enligt mig så har hon en av svenskfinlands bästa bloggar just nu. Variationen i Malins inlägg både i bloggen och på instagram är intressant och tilltalande. Ja, en stor inspirationskälla är hon minsann!

Jag läser knappt några svenska bloggar mera, men Claras blogg är också en som jag kikar in på dagligen. Ja, det vet du kanske vid det här laget eftersom jag ofta refererar till Clara som en förebild. Det är något med hennes bilder och hennes sätt att lyfta olika ämnen i bloggen. Hon inspirerar mig på så många sätt, både genom att pröva vara kreativ i mitt skrivande av inlägg men också i hur hon skriver och fotar.

Den tredje och sista bloggen som jag också öppnar bland de första om dagarna är Hemma hos Bogdanoffs. En Sevendaysblogg som jag föll tycke för direkt! Eivor har ett sätt att skriva roliga texter och förstås precis som hos de två andra så skriver hon mycket om sin vardag. Med inslag av hemmafix, pyssel, boktips och recept.

Kanske du märker vilka typer av bloggar jag gillar och inspireras av. Vardagsbloggar helt enkelt. Jag har också lovat mig själv att bli bättre på att lyfta vardagen här. Det som kan kännas så banalt, enformigt och tråkigt för mig kanske är igenkännande, roligt eller intressant för dig. Det återstår att se.

Bloggarnas framtid – kommer de finnas kvar?

Jag tror så här, så länge personen som finns bakom skärmen känner lust och inspiration till att leverera material i form av bilder och text. Så länge finns bloggen kvar. Att den sen kompletteras av olika former av snabbmedier som t.ex. instagram, det är bara en bonus.

Jag tror också att det alltid kommer finnas människor som vill ha mer än bara en bild och några ord på sociala medier. Människor som kanske inte känner att de har tid att sätta på att kolla videos utan hellre konsumerar en annan människas tankar och intressen genom längre texter och fler bilder.

För mig är bloggläsning en form av avslappning. Jag läser ett fåtal bloggar idag och de levererar bra innehåll som intresserar mig. Bloggläsning är en lyx som jag unnar mig när det finns tid över. Kvällstid när barnet somnat för dagen, eller under förmiddagen när han vilar och jag får dricka mitt kaffe i lugn och ro.

Jag tror inte att bloggen kommer försvinna ännu på ett tag. Kanske ändra form och funktion men inte försvinna. Jag har då inga planer på att ta mitt pick och pack och pausa eller försvinna. Nej, nu är jag här för att stanna ett tag. Jag hade ju min paus och det resulterade i att jag saknade det här tangentknattrandet. Jag har fortsättningsvis mina drömmar kring hur jag ska utveckla bloggen och vad jag i något skede vill satsa på. Men fram tills dess så ska Malin, Clara och Eivor få fortsätta inspirera mig till att skriva om vardagliga händelser, kreativa inslag och annat som jag känner att passar bra in här hos Fina Christina.

Tack för att just du läser och gillar det jag skriver. Det värmer!

8+
Vardagen

På gång – vecka 21

18 maj, 2020

God förmiddag! Jag har en förmiddag ute på gården, men kände för en paus på vår terrass, ja den är nästan klar! Barnet sover och jag dricker dagens tredje kopp kaffe. Varför smakar kaffe alltid godast utomhus? Speciellt när du får dricka det i lugn och ro och inte behöver svepa det för att du samtidigt är ute med en grupp barn. Vardag för mig när jag jobbade.

Trädgårdsfix & kreativt skrivande

Den här veckan har jag planerat att försöka vara ute så mycket som möjligt. Jag vill verkligen komma någon vart med vår gårdsplan och speciellt allt sånt fix som behövs innan vi kan gå vidare med själva trädgården. Det betyder en hel del markarbete och en massa grävande och flytt av både stenar och grus. Vem behöver gym när du kan kärra grus och stenar och använda spade.

Den här veckan börjar också en till online-kurs tillsammans med Bertills&Jung. Den här gången ska jag gå en kurs i kreativt och professionellt skrivande. Ser så framemot att få lära mig mera och utvecklas. Skrev ju här tidigare att jag ville gå kursen men istället valde influencermarketing-kursen. Nå, jag valde att också hoppa på kursen i kreativt skrivande. För just nu har jag ju tid, vem vet om jag har det nästa gång det ordnas någon dylik kurs.

Dags att svepa det sista, nu kalla, kaffet och plantera om penséerna jag fick av svärmor i födelsedagspresent. Behöver något att pryda vår nya trappa med. Hoppas du får en fin start på veckan! Jag ska försöka kika in här med lite mer vardagligt snack under veckans gång. Känner att det blivit lite glest med de inläggen den senaste tiden. Du vet väl att du också hittar mig på instagram @finachristinas. Där brukar jag uppdatera lite flitigare med vardagsglimtar.

Ha det gott så hörs vi snart igen!

0
Vardagen

31 drömmar jag har

13 maj, 2020

Dagen är här, min trettioförsta födelsedag. Att fylla 30 ifjol kändes knappt, kanske för att jag var så uppe i allt som hade med bebisliv att göra. Men så här i efterhand så känner jag mig mycket hemma i min ålder. Att vara 30-nånting är verkligen min grej känns det som. Jag trivs helt enkelt med min ålder och funderar inte så mycket över det. Men jag tror också det skulle vara helt annorlunda om det var så att jag inte hade barn. Då hade nog 30-nånting känts mera stressande och lite angstigt.

Läs mer: Allt jag önskar mig mina tankar om att fylla 30

Hur som helst så vill jag, dagen till ära, lista trettioen drömmar. Med inspiration från de där bucketlistorna med 30 saker att göra före du fyller 30. Så kanske det här kan vara 31 en saker jag drömmer om att göra/äga. Att lista alla 31 saker var långt i från enkelt, men här är de nu.

Mina trettioen drömmar

 1. Att bli en husmor, fixa & dona, baka & laga mat. Vara uppfylld av vardagens bestyr och trivas med att alltid ha något på gång.
 2. Skriva barnbok, jag går nu som då och funderar på vilken sorts berättelse jag skulle vilja förmedla.
 3. Odla det mesta av det vi äter under sommar/höst när det kommer till bär, frukt och grönsaker.
 4. Bygga något från grunden själv.
 5. Restaurera en möbel, jag vet precis vilken också. Om den går att rädda!
 6. Åka på en weekendresa med sambon.
 7. Åka på familjesemester, ser så framemot det.
 8. Renovera en gammal stuga från grunden, t.ex. ett torp. Sen skulle jag sälja förstås!
 9. Jobba 50/50 med pedagogik och något annat, kanske något administrativt.
 10. Resa mera i Finland, har dålig koll på det mesta här i landet.
 11. Få uppleva ett riktigt maffigt norrsken.
 12. Tatuera mig. Innan graviditeten planerade vi en syskontatuering.
 13. Operera mitt synfel, så jag slapp glasögon och linser.
 14. Studera mera (jag vill läsa ledarskap, självutveckling och marknadsföring bland annat).
 15. Gå nån kurs inom det kreativa, pröva en ny kreativ riktning.
 16. Skapa ett stickmönster till ett plagg.
 17. Någongång få det så bra ekonomiskt ställt att jag kunde gå ner i arbetstid helt och hållet.
 18. Fira min 40-årsdag med buller och bång om nio år.
 19. Starta en webportal för kreativitet.
 20. Pröva podda igen.
 21. Bli med växthus & kökskompost.
 22. Kunna prata finska obehindrat, utan att behöva leta ord.
 23. Resa i norden, besöka Sverige, Norge & Danmark. Även om husbilssemestrar inte kommer på tal med en chaufförssambo.
 24. Att få bli gravid igen någon gång, med skräckblandad förtjusning ser jag framemot det.
 25. En staycation med vänner. God mat, samtal och lite bubbel eller vin. Utan att bli avbrutna av varken barn eller män eller att man behöver ha bråttom iväg.
 26. Lära mig baka bröd, gott bröd.
 27. Delta i ett hinderbanelopp.
 28. Bli mitt starkaste jag, fysiskt då.
 29. Pröva crossfit.
 30. Allt det där jag listade på min ultimata önskelista.
 31. Att få ännu en resa tillsammans med mina föräldrar.

Så tacksam över att få fylla år och att jag får må bra och är frisk. Just nu är jag i det läget i livet att jag trivs med mig själv, med tillvaron och med livet i stort. Jag njuter av att vara hemma, men ser också framemot hösten med den nya vardagen. Jag känner att jag hittat min plats på jorden just nu och det känns bara bra. Så tacksam!

10+