Vardagen

Förväntansfull nervositet – om hur det är att börja jobba igen

31 juli, 2020

Det här inlägget skriver jag kvällen före min första arbetsdag på 1 år och 4 månader. När du läser det här är jag antagligen på jobbet, eller så har jag redan kommit hem. Hur som helst så mjukstartar vi verksamhetsåret med en planeringsdag med hela gänget.

I början av det här året önskade jag att jag på något mirakulöst sätt skulle kunna vara vårdledig hela år 2020. Jag kände inte alls för att gå tillbaka i jobb i augusti. Men att leva på vårdbidrag nästan ett helt år skulle nog ha gjort mig mer stressad och ångestfull än att börja jobba igen. Jag har uppskattat tiden och lärt mig massor av den här heltiden hemma. Samtidigt har jag också insett att jag inte är den där mamman som skulle klara av att vara hemma på heltid i flera år.

Vad var det då som fick mina tankar att ändras? Ja, barnet blev äldre och all denna tid som vi spenderat inom hemmets fyra väggar detta år börjar ta ut sin rätt. Plötsligt kände jag mig redo att återgå till jobb i höst ändå. Men, absolut inte heltid. Jag är beviljad flexibel vårdpeng från FPA och kommer således jobba 60%, dvs 3 dagar i veckan hela hösten.

Jag saknar kontakten med andra vuxna

Det som ska bli allra bäst med att komma tillbaka ut i arbetslivet är kontakten med andra vuxna. Min sociala sida känner sig helt svältfödd på detta. Från att ha träffat människor fem dagar i veckan ca. 8 h/dag till att plötsligt bara träffa nån ibland, ja förutom sambon och familjen då. Nej, det klarar jag inte av. Jag har saknat mina kollegor och är så glad över att en del av gänget finns kvar nu när jag kommer tillbaka.

Mitt arbete går ju inte bara ut på att spendera tid med vuxna. Nej, den viktigaste delen i mitt jobb är ändå barnen. Det ska bli väldigt spännande att komma tillbaka nu och se vilken typ av grupp vi har att vänta i år. Jag har ju ingen aning. Tidigare år har jag ändå vetat litegrann hur gruppen ser ut. Men ja, det ska väl vara någon överraskning att komma tillbaka i jobb också.

Är det inte tungt att arbeta med barn när du själv har barn?

Har hunnit få frågan redan några gånger. Dessvärre har jag ju inga egna erfarenheter av det här. Men har förstått på en del av mina kollegor att det ändå går helt bra när man inte har samma åldersgrupp i jobbet som där hemma. Så med andra ord kommer det ändå vara en stor skillnad.

Det ska bli intressant att se hur jag upplever mitt yrke nu när jag också är någons mamma. Om jag under året som kommer tänker med andra perspektiv på olika saker. Det ska också bli väldigt intressant att se och uppleva dagisvärlden ur föräldraperspektiv senare i höst.

Summa sumarum; jag ser framemot att få börja arbeta igen. Jag ser det som att jag får det bästa av två världar. Arbeta och utvecklas som person, samtidigt som jag majoriteten av veckan får umgås med världens finurligaste unge på hemmaplan. En bra kombo tror jag! Det gäller bara att komma ihåg för egen del att jag inte ska försöka göra 100% arbete på de 3 dagar jag är på plats. Jag minns allt för väl hur det var innan jag blev sjukskriven och sen direkt på det någons mamma.

Läs mer: När snällheten sätter käppar i hjulet

8+
Vardagen

Följ vår dag – söndagen den 26 juli

27 juli, 2020

Klockan är strax efter 8. Det är söndag och familjens yngsta medlem meddelar att det är morgon. För en gångs skull somnade han ganska direkt igår. Våra nattningar de senaste dagarna har dragit ut på tiden. Jag skyller på de fem nya tänderna som pickar upp. Det finns alltid nåt att skylla på med småbarn. 


Vi gör smoothie och smörgås till frukost och solen skiner faktiskt därute idag. Så häng med på vår dag, söndagen den 26 juli. 

Det bästa som finns är andra morgonpigga familjer, våra vänner bor inte långt från oss och kring 9.30 traskar vi iväg. Dels för att låta pappan i huset sova och dels för att få umgås med någon. Även om mammorna i sällskapet inte var så pigga denna söndag är det ändå skönt att ha någon att dela det där förmiddagskaffet med. Vid 11 tackar vi för oss och styr vagnen hemåt. Hittar tuttun på vägen som jag misstänkte, den ligger så fint i dikeskanten och väntar på att bli upplockad. Barnet som var gnälligt under vårt besök piggar på sig och hunden som var skitnödig får sina behov uträttade.

Väl hemma igen nattas Einar för sin vila och mamma får en stunds lugn och ro. Vad ska jag nu fördriva tiden med i cirka två timmar? Sova? Det blev ju ändå inte jättemycket sömn i natt när jag vaknade med jämna mellanrum och sen knappt tänkte somna om när sambon väl kom hem. Plockar på en stund här inne, startar tvätt- och diskmaskin och sen lägger jag mig i sängen. Vaknar en timme senare av att lillprinsen ligger i sin säng och pratar.

Redan i fredags beslöt vi att åka ut och äta på söndan. Jag visste ju att de lovat fint väder till idag och kände inte direkt för att ställa mig och koka. Einar får hur som helst lite lunch av det som lämnat från igår. Såsen är återigen en favorit och snart är hela pojken kladdig från topp till tå.

Det är eftermiddag och egentligen borde han få mellis nu, om vi ska följa våra vanliga rutiner. Men just den här dagen blir lite som den blir. Istället plockar jag med en massa snacks och några leksaker i väskan. Bäst att förbereda ordentligt för av erfarenhet vet jag att det brukar kunna vara mycket folk i farten vackra sommardagar på matserveringarna.

Vid 15-tiden sätter vi oss i bilen och börjar köra mot Replot. Vårt mål är Bernys terrass, men när vi svänger in på parkeringen inser vi att alla andra också tydligen ville äta mat vid Bernys idag. Så vi kör vidare in mot Replot och hamnar sist och slutligen på Arken. Lagom mycket folk, inte så farligt lång väntetid och maten är riktigt god. För omväxlingsskull prövar jag en laxpasta och beställer samma åt lilleman. Sambon kör på burgare och betyget för maten blir gott men inget speciellt. Jag däremot kan varmt rekommendera laxpastan med tomat och mascarpone.

Einar är inne i en trotsperiod nu, han blir fort arg eller sur och börjar skrika när han inte får som han vill. Hemma igen så stänger jag dörren till grovköket framför nästan på honom och ett raseriutbrott framkallas. ”Nej, du får inte gå och leka med Doris vattenskål!” Han lugnar sig först när vi går ut på terrassen för att leka i hans egen plaskbalja. Jag passar på att plocka in jordgubbarna som mognat i pallkragarna och så börjar det bli dags för kvällsgröt och nattning. När han ligger i sin säng passar jag på att ta tag i oredan som kommit under helgen, plockar varje sak på sin plats och röjer upp i köket. Så skönt att börja ny vecka med lite ordning!

Hela veckan har jag tänkt på att jag måste fortsätta med trimmande av Doris päls. Hon släpper ju inte päls utan den ska kammas bort. Jag försöker göra det ungefär varannan månad för att det inte ska bli för svårhanterligt. Damen själv tycker ju nog det finns roligare saker vi kan ägna oss åt. Men står ändå villigt på bänken och låter mig kamma, klippa och köra med maskinen. Ännu har jag en del som behöver finjusteras, men när vi hållit på i närmare en timme tycker jag det räcker.

Einar sover skönt i sin säng sen en timme tillbaka, hunden har retirerat in i vårt sovrum och jag ska tappa upp ett fotbad åt mig och lägga en ansiktsmask. En lagom händelserik och skön söndag med andra ord.

10+
Vardagen

En fredagslista

24 juli, 2020

I början av den här veckan så insåg jag att jag egentligen inte har något särskilt att uppdatera er om. Jag brukar försöka planera mina inlägg litegrann men just den här veckan var kalendern tom. Nå, det går ju alltid att ta till det gamla beprövade knepet med en lista. Så återkommer vi på nytt nästa vecka med lite trevligare material här hos mig.

Idag hände detta: Veckans bästa, våra pansarglas till telefonerna kom på posten. Min telefon blev som ny när jag bytte bort mitt gamla glas fullt av sprickor. Annars har det varit en ganska händelselös dag.

Min lunch bestod av: Sallad med diverse tillbehör som ägg, fetaost och oliver. Till middag blev det pizza med grillad kyckling, persika och bearnaise-sås. Den kombon ska ni pröva, sätt på såsen när ni gräddat pizzan klart.

Inatt drömde jag: Jag vet att jag har drömt något, men kan inte riktigt komma ihåg vad jag drömde.

Dagens outfit består av: Som vanligt mina mest slitna mjukisbyxor och en tröja. Längtar efter att börja jobba och få klä mig i något annat än mjukiskläder om dagarna.

Du vet att du är mamma när din spegel jämt är fläckig.

Den senaste tiden har jag lärt mig något nytt: Här i veckan lärde jag mig om hur Reimas skomodeller för barn är utformade. De har en glad och en sur smiley på sin innersula. Om foten är på samma sida som den glada smileyn så passar skon, om tårna räcks över till den sura sidan är det dags att byta storlek. Så smart!

Nästa fest jag ska gå på är: Våra kompisars förlovningskalas i augusti.

Just nu är jag så irriterad på: Vädret, jag har noll energi när det bara regnar. Kommer ju mig inte ens ut på promenad.

Däremot vill jag rekommendera: Bokserien om Marianne Jidhoff skriven av Denise Rudberg. Så beroendeframkallande, kommer läsa ut den tredje boken nu i helgen.

Det här är min favoritlåt just nu: Det är ett tag sen jag lyssnat på musik, just nu blir det mest poddar eller så någon radiokanal. Återkommer med favoritlåten i ett senare skede.

2+
Vardagen

På gång – vecka 30

21 juli, 2020

God förmiddag! Här ser det ut att bli ännu en mulen, men rätt så varm, dag. Igår från ingenstans dök ett åskväder upp, men det försvann lika snabbt. Med tanke på den mängd regn som kommit den senaste tiden så hade jag ju hoppats att vi hade sått gräsmatta redan. Då kanske den skulle ha börjat grönska. Men ja, tids nog kanske vi orkar börja ta tag i det projektet också. Har ju inte ens en grund till gräsmattan ännu.

Låneböcker & sticklingar

Igår gjorde vi inte mycket alls. Efter den vanliga förmiddagsrumban med promenad, lunch och dagsvila så tog vi oss in till Kvevlax. Besökte biblioteket och stannade sen vid vår byabutik på hemvägen för att handla. Fastnade för en bokserie som en vän tipsade om, finns nio böcker i samma serie så nu har jag att läsa. Som jag tidigare nämnde så kom jag in i ett läsflow nu i sommar. För ett tag sen nådde jag mitt årsmål på 12 lästa böcker och i skrivande stund är jag uppe i 16 böcker. Vissa dagar vill jag inte göra annat än läsa, andra hinner jag inte ens se åt böckerna.

Någon av er som läst Elegant crime-serien?

Ja, jag planterade en palettbladsstickling medan Einar sov också. Har fått pippi på att ta sticklingar av mitt palettblad. Men nu har jag satt stop för det för i år. Ska låta alla plantor växa till sig nu och så kör vi en ny runda med sticklingar till våren. Sitter som bäst också och funderar ut vilken växt jag ska satsa på som nästa. Har sökt lite på vilka växter som skulle passa i vårt vardagsrum där fönstren vätter mot norr och skogen. Känner att jag vill ha lite grönska där också. Om någon har tips så får ni gärna kommentera.

Jobbstarten närmar sig

Jag är en sån person så jag gärna tänker framåt, funderar på hur det blir sen. Den senaste veckan har jag funderat en del på kommande jobbstart och mentalt börjat förbereda mig. Praktiskt också för den delen, letat fram lite kläder, funderat på vad jag behöver införskaffa och så. Även om jag njuter av sommaren så letar mina tankar sig allt som oftast mot hösten.

Inte för att jag är klar med sommaren ännu, nej inte på långa vägar. Men med en jobbstart som närmar sig om en och en halv vecka så börjar jag fundera allt mer på hösten. En som verkade klar med sommaren var den här sländan som landat på vårt burspråk igårkväll.

Kvällen var varm och skön och ingen av oss ville sova, allra minst den lille. Det kommer fyra tänder på samma gång nu, så efter en lång stunds kämpande fick jag honom äntligen att somna i min famn.

Lillen vilar efter lunch och jag ska plocka undan morgonens stök, sen ska jag placera mig i soffan med en bok. Sköna lediga dagar!

4+
Vardagen

På gång – vecka 29

13 juli, 2020

Godmorgon! Här vaknade jag strax innan sambon for i jobb, den här veckan är han på sin första arbetstresa i tre dagar. Märkligt men tillika skönt. Vi har ju varit vana att ha honom hemma hela våren. Man vänjer sig vid allt sägs det. Snart är ju vår vardag sådan igen, föräldrarna på jobb och barnet i dagvård. Tänk att det bara är ynka tre veckor kvar av min vårdledighet. Tiden går nog rysligt snabbt ändå.

Kompiskalas & ny frisyr

I förra veckan trillade Einars första kompiskalas-inbjudan in. Barnen i vårt mamacrew är födda dagarna efter varandra. Så den här veckan blir de också ett år. Det betyder ju förstås kalas och vi ska få åka iväg och fira. Så roligt! Sitter som bäst och funderar på presenter. Det är ju inte precis så att våra småttisar vet att de fyller år. För Einars del var presentpapprena och snörena roligast.

Skärmdump från IG-story, du hittar mig på @finachristinas

Jag var också till frissan förra veckan och fick äntligen fixat en riktig sommarfrisyr. Blir alltid supernöjd efter ett besök till Salong Chris eller Frisörerna. Vi har prövat det mesta med mitt hår känns det som, allt från längre frisyrer till riktigt blont och ljusgrått. Å nu är det rejält kort igen. Precis så som jag gillar det.

Årets sommarväder

Jag är inte den som brukar klaga på vädret, men nu börjar jag tröttna. Har helt tappat räkningen hur mångte dagen det är som åskan mullrar här hos oss. Jag är inte åskrädd eller så, bara less. Knappt så man hinner få till en ordentlig promenad eller utevistelse mellan skurarna här.

Igår trodde vi att vi skulle klara oss torra hem också från stugan. Tji fick vi och 10 minuter från hamnen började det hagla och regna. Vi slapp ju köra båt i åskan, men inte var det särskilt angenämt i hagelstorm heller. Hoppas verkligen att vädret vänder nu småningom och vi får tillbaka några soliga och varma dagar. Vill ju pröva Einars banangula uv-dräkt som kom på posten lagom tills förra värmeböljan var över.

Nå, nu ska jag dra ur alla sladdar, hoppas att åskvädret som mullrar i fjärran är snabbt över och dricka dagens andra kopp kaffe. Ha det gott så hörs vi igen snart!

7+