Vardagen

Matsvinnsmånaden är över – hur gick det?

3 december, 2020

Så var vi inne i december och det betyder att min månad med att dokumentera vårt matsvinn är över. Det var en ögonöppnande och intressant utmaning jag tog mig ann i november och jag tror faktiskt jag kommer köra den nästa år också i något skede. Det känns som en sån där grej som du kan göra med jämna mellanrum för att hålla lite koll på läget.

Läs mer: Novemberutmaning

Jag skrev ett inlägg när ungefär halva tiden hade gått och kunde då konstatera att den mesta mat vi slänger är det som lämnar efter att lillprinsen har ätit klart. Nu när hela månaden har gått så kan jag berätta att ja det mesta matsvinnet kommer fortsättningsvis från honom. Men också att vi under månanden slängden en del ätbar mat. Inte mycket, men tillräckligt så att jag fick mig en liten tankeställare.

Bildkälla

Den totala mängden mat som vi sist och slutligen gjorde oss av med under november landade kring 2 kg. I en artikel från Hbl från 2016 så fick jag reda på att i genomsnitt slänger en finländare mellan 20 och 30 kg mat om året. Mat som går att äta! Det här gör ju att jag vill slänga ännu mindre mat, men fortsättningsvis kommer jag inte bli en sån förälder som äter mitt barns rester. Kall mat är bland det tråkigaste jag vet!

Läs mer: Hbls matsvinnsartikel

Jag har inga bevis för det, men jag antar att det att vi matplanerar och veckohandlar gör att vi slänger mindre mat här hos oss. Ofta om det lämnar lite mat över efter att vi ätit så är det en passlig portion för lillprinsens lunch i något skede.

Ni andra som har deltagit i utmaningen med mig, hur har det gått för er?

9+
Vardagen

I novembersolens sken

26 november, 2020

Lillprinsen somnade i bilen på väg hem från dagens ärenderunda och jag bänkade mig framför datorn med dagens kombinerade lunch och mellis-smörgåsar. Har haft lång paus från puikula-brödet eftersom jag föråt mig på det. Men under veckohandlingen idag så slank det med en påse mörka puikula-bröd ändå. En kopp glögg på det och jag njuter av min egna stund.

På tal om glögg, ni ser kanske vad som blev temat på dagens veckohandling. Ja, julprodukter. Allt från jullimpa till glögg och diverse kex och tillbehör inför julmys. Jag är den enda glöggdrickaren i vår lilla familj hittills. Passar på att bunkra upp med drycken ändå. Ifall jag får besök av likasinnade nu under adventstiden.

Tänk ändå att vi redan är i slutet av november. Å tänk att vi fick besök av solen idag. Det var så underbart att promenera på förmiddagen idag när solen sken. Världen känns lite piggare då och humöret blir med ens gladare när man får se solens strålar orka upp över träden. Något som också tackar är solpanelerna vi lät installera här under hösten. En dröm som sambon haft en längre tid och som nu blev verklighet.

Dags att ta itu med en hel hög grejer här hemma. Mitt pengaträd fick för sig att släppa i från sig en av de nya sticklingarna så det ska planteras. Saker ska hitta tillbaka till sin rätta plats och torrvarorna ska in i skåpen. Det finns alltid något att göra. Hoppas du får en fin torsdag och en bra start på den första adventshelgen sen.

8+
Vardagen

Att låta även den grå vardagen ta plats

24 november, 2020

Jag är dålig på att sätta lite extra guldkant på tillvaron under vanliga vardagar. Ibland försöker jag och då känns den helt vanliga tisdagen eller torsdagen genast lite trevligare. Det handlar ofta om små simpla saker. Ta sig tid att tända ljus till middagen, ta en promenad även om huvudet ropar soffan! Lacka naglarna eller sitta ner och se babblarna en stund tillsammans med barnet.

Det fick mig att tänka till idag när jag kom hem. Jag visste att maten skulle lagas och att vi alla är trötta efter en lång dag med få ljusa timmar. Istället för att känna mig jagad i stunden så tog jag tillfället i akt. Medan såsen puttrade och spagettin kokade torkade jag bort frukostspill från bordet och tände ljus. Rev morötter att äta tillsammans med köttfärssåsen och spagettin. Sen satt vi där, jag och min 1,5-åring likt Lady och Lufsen. Åt vår kvällsmat i skenet av ljusen och firade en helt vanlig grå tisdag i november.

Jag fick för mig att uppmärksamma det här på min instagram också. Ifjol redan skapade jag #hejgråvardag och använde den på några av mina vardagsbilder. Sen glömdes den lite bort i det som blir varje dags lunk. Men nu fick den komma fram i ljuset och dammas av igen. Jag tänker visa upp min vardag och fira den så fort jag känner lust. Jag blir glad om du också visar upp din vardag genom #hejgråvardag. Det finns inget rätt eller fel, jag anser att den grå vardagen är värd det här. För den är inte en bara en transportsträcka till något roligare, dvs. fredagsmyset. Den är så mycket mer!

13+
Vardagen

Nya vindar blåser hos Fina Christina

20 november, 2020

Nu har jag bestämt mig, det kommer att ske några förändringar här på bloggen och liknande förändringar inne hos mig på instagram. Jag hade tänkt vänta tills efter julen, men kände här om dagen när de där tankarna dök upp i huvudet igen att det är nu eller aldrig. De där ständigt återkommande tankarna som gör att jag nu tar steget och försöker med det som jag så ofta kommer tillbaka till.

Som du kanske märker så har det skett några små förändringar här redan på sidan och fler kommer det bli med tiden. Jag har nämligen bestämt mig för att plocka fram mina intressen i mina sociala profiler, mer än jag gjort tidigare. Det har varit roligt att dela med mig av vårt bebis- och småbarnsliv också. Men ju äldre han blir desto mer gnager känslan att jag inte borde visa honom så mycket i de sociala medierna. Han förstår inte vad det är och han har ju inte godkänt att vara en del av det heller. Jag har funderat på det ända sedan innan han föddes, hur jag skulle göra. Men nu har jag bestämt mig!

Det som är jag utanför mammarollen

Istället för att skriva om vår vardag som familj så kommer jag plocka fram mina egna intressen mer. Det som är jag när jag inte är mamma utan enbart Christina. Jag vill lyfta fram mina intressen och låta dem få mera frihet här inne och likadant på instagram. Jag tycker om att skriva, dokumentera och pröva mig fram med olika grejer.

Min tanke är att mina mer personliga texter ska få finnas kvar som ett naturligt inslag nu som då. Det kommer säkert komma en del föräldratankar också. Men inte i lika stor utsträckning som tidigare. Det jag istället vill lyfta fram är intressen som handarbete, bakning och matlagning och andra roliga grejer jag tar mig för.

Det här har kommit till mig med jämna mellanrum under det här året. Tanken på att försöka skapa en sorts plattform för mina kreativa processer, både när det gäller skrivandet men också allt det andra. Om jag inte tar chansen nu så kommer den glida mig ur händerna tror jag.

Tack för att du följt mig hit

Det är antagligen några av er som kommer sluta kika in här nu. Kanske är det så att varken handarbete, stök i köket eller andra kreativa inslag inte intresserar er alls. Men jag är inte ledsen för det. Tack för att du följt med ända hit!

Till de av er som väljer att stanna kvar så vill jag också säga tack! Jag hoppas att Fina Christina ska kunna fortsätta ge er något lite extra i er vardag och att ni kommer gilla det som dyker upp här. Mitt mål är att i fortsättningen också komma med tre nya inlägg per vecka. En blandad kompott av sånt jag gillar.

Fortsättning följer helt enkelt..

24+
Vardagen

En torsdagsuppdatering

19 november, 2020

Jag matade i barnet frukosten i hopp om att få äta min i lugn och ro denna morgon. Ni vet, andas i kapp med kafffeångorna från koppen och lappstirra ut genom fönstret en stund. Lillprinsen hade andra planer och fortsätter sin frukost tillsammans med mig i skrivande stund.

Det lockar inte alls att gå ut idag, stormen viner runt knutar och den höll mig vaken i omgångar i natt. Det börjar bli mer regel än undantag med stormar nuförtiden tycker jag. Att gå ut med Doris och hämta in mera ved lockar inte alls, men det är sånt som behöver göras.

Adventstädning och matplanering

Idag ska jag fortsätta planera min adventsstädning och göra klart matplaneringen för nästa vecka. I något skede behöver vi handla också. Kanske besöka biblioteket och se ifall de har några av julböckerna jag tänkt läsa nu inför december. Har några på min goodreadslista och vill minnas att flera av dem hittas på vårt lokala bibliotek.

Vi har faktiskt inga planer alls för den kommande helgen. Jag börjar ha lite abstinens att få gå på loppis, men har hört att det inte är så stort utbud på loppisarna just nu. Skulle hur som helst vara nyfiken att besöka Röda korsets loppis, de brukar ha bra utbud inför julen av diverse pynt och grejer.

Det blir väl det vanliga, någon promenad, lite adventsstädning och tid med familjen.

10+