Kreativt

Isbjörns heldress

28 september, 2020

Det senaste som kom av stickorna här hemma är en isbjörns heldress, utan luva. Ville sticka en ylledräkt åt lillprinsen att ha under ytterkläderna nu under hösten och senare i vinter. Hittade ingen fin tillförst, men frågade Victoria om Isbjörns heldress går att sticka utan luva. Vilket den gjorde.

Svårast var att välja färg på garnet eftersom Klompelompe Spöt kommer i så många vackra färger. Till sist föll valet på färgen lövfall och den gjorde sig riktigt bra i just den färgen. Jag valde också att sticka heldressen i storlek 2 år, vilket gör att vi kan använda den lite längre. Ännu ett plagg som jag kan stryka från min vill sticka-lista.

isbjörns heldress

Många av Victorias mönster har jag upplevt som svåra att förstå ibland. Men just det här mönstret kändes ändå enkelt att förstå och var också lättstickat. Kan varmt rekommendera det ifall du vill sticka något särskilt åt egna barn eller som present. Ett plus är att den ser bra ut även utan luvan. Isbjörns heldress finns i en mängd storlekar, allt från 0-3 månader och ända upp till 4 år. Du hittar mönstret här.

3+
Kreativt

5 favoriter av letterboardquotes

16 september, 2020

Jag har alltid gillat det skrivna ordet, kanske därför jag gillar att blogga också. Jag gillar att leta texter att relatera till och brukar spara fina, tankeväckande och annorlunda texter och citat i en speciell ”bok”. Där samlas högt och lågt, precis så som livet är. Den senaste tiden har jag också börjat publicera lite olika sorts texter på instagram.

Jag är antagligen sist på bollen när det gäller letterboardquotes. Men det är så otroligt roligt att sitta och pyssla med det och sen hitta en passlig bakgrund att fota tavlan mot. Ett sätt att få ut kreativiteten just nu. Har en liten paus i mitt letteringklottrande så då passar bokstavstavlepyssel bra.

Mina letterboardquotes

På instagram publicerar jag roliga och tänkvärda letterboardqoutes om allt från humor till föräldraskap och ganska mycket kaffequotes blir det också. Tänkte dela med mig av fem favoriter som jag hittills delat. Om du vill se alla så föreslår jag att du klickar dig in på finachristinas och börjar följa mig.

letterboardqoutes

Bland det roligaste är ju förstås att leta nya texter och sen att försöka hitta en plats att fota dem på. Passligt kreativt småpyssel med andra ord. Så synd bara att de bokstäver jag använder mig av är av det amerikanska alfabetet, så då kan jag inte göra citat som innehåller å, ä eller ö.

letterboardquotes

Mina letterboardquotes ska vara roliga, men också kanske ha en uns allvar i sig eller något som får dig som läser dem att tänka till. Det roligaste som finns är att kunna väcka reflektioner hos mina följare. Vilken av dessa fem blev din favorit? Ikväll dyker det upp ett nytt quote på min instagram så missa inte det.

4+
Kreativt

Min Victoriajacket

28 augusti, 2020

Det senaste av stickorna är min fina och varma Victoriajacket som jag fick provsticka för Victoria (lykkeliten). Ni som följer mig på IG har ju redan sett den fina skapelsen i flödet. Men den är så vacker att den förtjänar ett helt eget inlägg på bloggen också!

Victoriajacket

Jackan är snabbstickad eftersom den stickas med stickor i storlek 12. Det som däremot inte var så lätt var att komma ihåg alla delar i mönstret under processens gång. Vet inte hur många gånger jag resmade upp efter att ha stickat en bit. Skyller helt och hållet på bristande koncentration. För genast när barnet sov och jag fick sitta ostört och sticka så gick det mycket bättre. Så jag rekommenderar inte att sticka den tillsammans med en 1,5-åring som är nyfiken på sin omvärld.

Till min Victoriajacket valde jag färgen Oatmeal av garnet Peruvian Highland från Filcolana. Det gick åt en hel del garn, eftersom jackan stickas i 3 trådar. Pratade med Birgitta på handarbetsaffären och vi funderade lite på att man kanske kan sticka den i ett annat garn också. Ska se om jag hinner pröva det nu här under hösten.

Jackan är en vacker skapelse som passar både till vardag och fest. Den blev ganska tung i sig själv men är ett fint tillskott i min höstgarderob. Tack Victoria för att jag fick förtroende att provsticka denna. Om du vill sticka en egen Victoriajacket så finns mönstret till försäljning nu inne hos Lykkeliten.

5+
Kreativt

5 plagg jag vill sticka i höst

6 augusti, 2020

Även om det är sensommar ännu så har jag så smått börjat snegla på höstkläder. Det gäller ju att vara ute i god tid, särskilt när du vill göra dina egna plagg. För tillfället håller jag faktiskt på med två av de plagg som jag listar i min höstlista. Det enda blir nog snabbare färdigt än det andra.

Fem stickade plagg

Först ut har vi Victoriajacket, det är också den som figurerar på bilderna i det här inlägget. Victoriajacket är ett kommande mönster från Lykkeliten och jag är en av teststickarna. Det är nog länge sen ett mönster gett mig sånt huvudbry, men då har jag envisats med att sitta och sticka när huvudet redan varit tömt på energi om kvällarna.

Nu när jag kommit igång är det ett roligt och enkelt mönster. Sitter redan och funderar på att jag nog vill ha en jacka i någon grön nyans i min garderob också.

Lillprinsen ska få sig en stickad overall att sätta under ytterkläderna. Beställde mönstret till Isbjörns heldress för ett tag sen och ska sticka den utan huva. Så fort ovanstående plagg är klart får jag nog sätta igång med den.

En annan tröja jag börjat sticka på är en Easy chunky sweater. Hade missräknat garnmängden litegrann så får lov att beställa till av en garnsort. Stickar den i restgarn från Drops Air, så det blir en till rosa färgklick i min garderob.

Så var det koftorna då ja, två stycken till och med. Cosy Josie är härligt oversize och Meet the sun verkar som en skön ”slänga över axlarna när det är lite kyligt”-kofta. Gillar att de båda är lite längre.

Som en bonus ska jag också sticka en babykofta som gåva åt en vän samt en eller två av familjens sotarmössa. Med andra ord så kommer jag inte få tråkigt i höst med alla dessa stickningar att fundera på. Självklart kommer jag uppdatera er på bloggen vart efter hur det går med mina stickningar. Efter att ha stickat en hel massa sockor och vantar nu under vintern och våren är det skönt med andra stickningar till hösten.

10+
Kreativt

DIY: Klä om kökssoffan

15 juli, 2020
klä om kökssoffan

I vår ägo finns en vacker liten kökssoffa som vi köpte via Findit för flera år sen. Grundtanken var att ha den som extra sittplats under tak på vår gamla terrass. Sen har den mest stått förvarad inomhus när det inte varit terrassäsong. Tyget på soffan har länge varit sjabbigt och fläckigt. Men något nytt tyg att byta till har jag inte haft i min ägo. Förrän jag hittade ett par stadiga gardiner på loppis.

Några vattenfläckar kvar på tyget

Gardinerna fyller inte sin funktion som just gardiner hemma hos oss, men tyget var så vackert att jag inte kunde låta dem ligga kvar i hyllan. Istället prövade jag ut om en av tygbitarna kunde passa på vår kökssoffa. Till min stora glädje insåg jag att tyget var precis lagom och jag kan klä om kökssoffan.

Så gjorde jag för att klä om kökssoffan

Till att börja med behövde jag ta bort det gamla tyget. Eftersom sittdelen med tyget på gick att lyfta bort så var det också ganska enkelt att byta tyget. I min iver hann jag redan börja pilla bort det gamla tyget innan jag tog bilden.

klä om kökssoffan

Under tyget hade tidigare ägare också satt en sorts plast för att skona madrassen från våta fläckar. Nu valde jag att ta bort plasten också, eftersom det där prassliga ljudet stör mig. Tyget i sig är det inget fel på så det fick åka ett varv i tvättmaskinen och är som nytt, i väntan på nya projekt.

På gardinen som skulle ersätta det gamla tyget sprättade jag upp sömmarna och tog ett varv med strykjärnet. Prövade en extra gång så att tyget säkert passar soffan och sen var det dags för det roliga, att stansa fast tyget. Jag använde mig av en ordentlig stans med stadiga stift så att tyget säkert sitter på plats.

klä om kökssoffan

Funderade också ett tag på att slipa och måla soffan i en annan färg. Eftersom det syns nötningar på den av tidigare ägares katter. Men sambon var av en annan åsikt så vi beslöt att den får vara sitt charmiga, slitna jag. Att byta tyget på soffan var enkelt och gav hela möbeln ett nytt utseende. Sen fick jag fylla den med mina loppisfyndade kuddar och nu har jag en ny plats att chilla på. Med det här projektet klart kan jag snart börja förbereda mig för nästa, att klä om en gammal fåtölj. Vilket antagligen blir betydligt svårare.

11+