Kreativt

5 favoriter av letterboardquotes

16 september, 2020

Jag har alltid gillat det skrivna ordet, kanske därför jag gillar att blogga också. Jag gillar att leta texter att relatera till och brukar spara fina, tankeväckande och annorlunda texter och citat i en speciell ”bok”. Där samlas högt och lågt, precis så som livet är. Den senaste tiden har jag också börjat publicera lite olika sorts texter på instagram.

Jag är antagligen sist på bollen när det gäller letterboardquotes. Men det är så otroligt roligt att sitta och pyssla med det och sen hitta en passlig bakgrund att fota tavlan mot. Ett sätt att få ut kreativiteten just nu. Har en liten paus i mitt letteringklottrande så då passar bokstavstavlepyssel bra.

Mina letterboardquotes

På instagram publicerar jag roliga och tänkvärda letterboardqoutes om allt från humor till föräldraskap och ganska mycket kaffequotes blir det också. Tänkte dela med mig av fem favoriter som jag hittills delat. Om du vill se alla så föreslår jag att du klickar dig in på finachristinas och börjar följa mig.

letterboardqoutes

Bland det roligaste är ju förstås att leta nya texter och sen att försöka hitta en plats att fota dem på. Passligt kreativt småpyssel med andra ord. Så synd bara att de bokstäver jag använder mig av är av det amerikanska alfabetet, så då kan jag inte göra citat som innehåller å, ä eller ö.

letterboardquotes

Mina letterboardquotes ska vara roliga, men också kanske ha en uns allvar i sig eller något som får dig som läser dem att tänka till. Det roligaste som finns är att kunna väcka reflektioner hos mina följare. Vilken av dessa fem blev din favorit? Ikväll dyker det upp ett nytt quote på min instagram så missa inte det.

4+
Kreativt

DIY: Klä om kökssoffan

15 juli, 2020
klä om kökssoffan

I vår ägo finns en vacker liten kökssoffa som vi köpte via Findit för flera år sen. Grundtanken var att ha den som extra sittplats under tak på vår gamla terrass. Sen har den mest stått förvarad inomhus när det inte varit terrassäsong. Tyget på soffan har länge varit sjabbigt och fläckigt. Men något nytt tyg att byta till har jag inte haft i min ägo. Förrän jag hittade ett par stadiga gardiner på loppis.

Några vattenfläckar kvar på tyget

Gardinerna fyller inte sin funktion som just gardiner hemma hos oss, men tyget var så vackert att jag inte kunde låta dem ligga kvar i hyllan. Istället prövade jag ut om en av tygbitarna kunde passa på vår kökssoffa. Till min stora glädje insåg jag att tyget var precis lagom och jag kan klä om kökssoffan.

Så gjorde jag för att klä om kökssoffan

Till att börja med behövde jag ta bort det gamla tyget. Eftersom sittdelen med tyget på gick att lyfta bort så var det också ganska enkelt att byta tyget. I min iver hann jag redan börja pilla bort det gamla tyget innan jag tog bilden.

klä om kökssoffan

Under tyget hade tidigare ägare också satt en sorts plast för att skona madrassen från våta fläckar. Nu valde jag att ta bort plasten också, eftersom det där prassliga ljudet stör mig. Tyget i sig är det inget fel på så det fick åka ett varv i tvättmaskinen och är som nytt, i väntan på nya projekt.

På gardinen som skulle ersätta det gamla tyget sprättade jag upp sömmarna och tog ett varv med strykjärnet. Prövade en extra gång så att tyget säkert passar soffan och sen var det dags för det roliga, att stansa fast tyget. Jag använde mig av en ordentlig stans med stadiga stift så att tyget säkert sitter på plats.

klä om kökssoffan

Funderade också ett tag på att slipa och måla soffan i en annan färg. Eftersom det syns nötningar på den av tidigare ägares katter. Men sambon var av en annan åsikt så vi beslöt att den får vara sitt charmiga, slitna jag. Att byta tyget på soffan var enkelt och gav hela möbeln ett nytt utseende. Sen fick jag fylla den med mina loppisfyndade kuddar och nu har jag en ny plats att chilla på. Med det här projektet klart kan jag snart börja förbereda mig för nästa, att klä om en gammal fåtölj. Vilket antagligen blir betydligt svårare.

11+
Kreativt

Påskfint med enkla blomarrangemang

8 april, 2020

Jag är verkligen ingen hejare på att göra fina blomarrangemang, men tänkte att jag till påsken vill försöka göra något. Inspirerades dessutom av Nina som driver kontot spirande_n på instagram. Kika in där och följ henne! Jag tänkte som så att jag utgår från det jag har hemma, hämtar en del material utomhus och så tillsammans med några påskblommor så försöker jag få till en sorts helhet.

Med lite fjädrar, vide och vaser kan man ändå få till en passlig helhet tycker jag. Fågelboet hittade jag i en låda med krukor som städerskan var på väg att slänga från jobbet för något år sen. Aalto-vasen kommer sällan till sin rätt, eftersom jag har svårt att veta vilka blommor jag ska fylla den med. Så där kommer Ninas tips in i bilden. Blommorna blev i år påskliljor och en pärlhyacint.

Innan jag fixade mina planteringar så lät jag krukorna stå och dra i vatten en god stund. Tänkte att jag kanske slipper vattna dem på ett tag då istället. Att sen separera påskliljorna från varandra var inte det enklaste, men det gick. Skakade av det mesta av jorden och placerade dem i Aalto-vasen tillsammans med några fjädrar i naturfärger och vide som jag plockat. Tänker att när påskliljorna väl slår ut så är det de som får stå för färgprakten.

Arrangemang nummer två blev pärlhyacinter och fjädrar i fågelboet. Pärlhyacinterna fick stå kvar i sin kruka eftersom den rymdes bra i boet. Just nu står det hela på en väldigt utsatt plats, men som tur är den enkel att flytta från små bebisfingrar, så majoriteten av tiden står brickan på vårt köksbord.

Fick verkligen lite blodad tand med det här och kommer nog försöka fler gånger. För det är något meditativt i att hålla på med grönväxter och fixa fint att se på. För dig som vill inspireras ännu mer så dyker det upp en liten påskinspirationsfilm på mitt instagramkonto ikväll. Annars så hoppas jag att ni har en skön påsk framför er och att ni ändå kan njuta av helgen fast den inte är som den brukar.

6+
Kreativt

Påskpyssel: En tavla av familjen kyckling

6 april, 2020

För första gången har jag försökt mig på att pyssla med min ett-åring. Den här gången blev det ett påskpyssel av det enklare slaget. Ja, du kan med fördel göra det hur svårt du vill, men även ett-åringar klarar av att delta.

Pyssla kort eller tavlor till påsk

Svårighetsgrad: Enkel till medel

Ålder: 1+

Tillbehör: Papper/kartong, färg (t.ex. fingerfärg), penslar, pennor

Gör så här: Kom ihåg att skydda bordet med något innan ni börjar pyssla!

Börja med att måla, eller låta barnet måla, handen. Tryck handen på pappret. Måla sen ett av fingrarna och tryck det på pappret några gånger. När avtrycken torkat kan ni rita detaljer i form av näbb, ögon och fötter. Sen kan man också fylla på med andra detaljer runt om den lilla kycklingfamiljen. Det bästa med det här pysslet är att det är bara ens egna fantasi som sätter gränserna för hur det slutgiltiga konstverket ser ut.

Ett perfekt pyssel att roa sig med, skapa påsktavlor eller små kort att skicka till familj och vänner nu till påskhelgen.

I vårt fall fick lillprinsen vara med och trycka sin hand och tumme på pappret, resten skötte mamma om. Att få ett handavtryck av en något motvillig ett-åring var inte så enkelt, men slutresultatet blev ju underbart. Ett minne att spara minsann!

2+
Kreativt

Påskpyssel: Påskgräs i ägg

27 mars, 2020
påskpyssel

Nu är det dags att börja planera påskpyssel och kanske till och med pyssla något. Åtminstone är det tid att så påskgräs om ni har tänkt göra det. Här om dagen när jag bakade kom jag på att jag efteråt skulle så påskgräs och ta vara på äggskalen som lämnade. Med inspiration från Pinterest hade jag nämligen sett ett roligt och annorlunda påskgräspyssel.

Roliga påskgräsfigurer

Svårighetsgrad: medel till svår

Ålder: 5+

Tillbehör: Äggskal, gräsfrö, jord, vatten, en hållare för äggen samt tuschpennor

Perfekt sätt att ta tillvara äggskalet som lämnar efter matlagning eller bakning, dessutom är det bara att slänga allt i bioavfall när man tröttnar på figurerna.

Gör så här: Knäck äggen högt upp i den spetsiga änden så att så mycket som möjligt lämnar helt av äggskalet. Skölj försiktigt av och ur äggskalen och låt dem torka lite lätt. Jag använde vattenlöslig tusch så mina ägg behövde vara helt torra.

Om ni vill kan ni rita på äggen före ni sår gräset, jag gjorde tvärtom. Sådde gräset och rita efteråt. Lite pilligare kanske, men om du gör det som vuxen så är det ju smaksak hur du gör. Kom ihåg att vattna jorden och fröna lite lätt och så är det bara att vänta tills gräset ”håret” börjar växa på figurerna.

Jag gjorde fyra figurer och skulle bra ha kunnat göra många fler. Ett meditativt, lite pilligt och roligt påskpyssel. Kommer minsann göra det här fler gånger, nu blir det att skriva upp äggkoppar på min loppisletar-lista.

Uppdatering lagom till påsk

påskpyssel

Mina typer fick hår lagom till påsken och istället för äggkopparna som inte fanns hemma så använde jag snapsglas. Någongång behöver ju de få komma fram ur skåpet också kan man tycka.


Du får gärna trycka på hjärtat om du gillade inlägget. Tack!

2+