Kreativt

Påskfint med enkla blomarrangemang

8 april, 2020

Jag är verkligen ingen hejare på att göra fina blomarrangemang, men tänkte att jag till påsken vill försöka göra något. Inspirerades dessutom av Nina som driver kontot spirande_n på instagram. Kika in där och följ henne! Jag tänkte som så att jag utgår från det jag har hemma, hämtar en del material utomhus och så tillsammans med några påskblommor så försöker jag få till en sorts helhet.

Med lite fjädrar, vide och vaser kan man ändå få till en passlig helhet tycker jag. Fågelboet hittade jag i en låda med krukor som städerskan var på väg att slänga från jobbet för något år sen. Aalto-vasen kommer sällan till sin rätt, eftersom jag har svårt att veta vilka blommor jag ska fylla den med. Så där kommer Ninas tips in i bilden. Blommorna blev i år påskliljor och en pärlhyacint.

Innan jag fixade mina planteringar så lät jag krukorna stå och dra i vatten en god stund. Tänkte att jag kanske slipper vattna dem på ett tag då istället. Att sen separera påskliljorna från varandra var inte det enklaste, men det gick. Skakade av det mesta av jorden och placerade dem i Aalto-vasen tillsammans med några fjädrar i naturfärger och vide som jag plockat. Tänker att när påskliljorna väl slår ut så är det de som får stå för färgprakten.

Arrangemang nummer två blev pärlhyacinter och fjädrar i fågelboet. Pärlhyacinterna fick stå kvar i sin kruka eftersom den rymdes bra i boet. Just nu står det hela på en väldigt utsatt plats, men som tur är den enkel att flytta från små bebisfingrar, så majoriteten av tiden står brickan på vårt köksbord.

Fick verkligen lite blodad tand med det här och kommer nog försöka fler gånger. För det är något meditativt i att hålla på med grönväxter och fixa fint att se på. För dig som vill inspireras ännu mer så dyker det upp en liten påskinspirationsfilm på mitt instagramkonto ikväll. Annars så hoppas jag att ni har en skön påsk framför er och att ni ändå kan njuta av helgen fast den inte är som den brukar.

6+
Kreativt

Påskpyssel: En tavla av familjen kyckling

6 april, 2020

För första gången har jag försökt mig på att pyssla med min ett-åring. Den här gången blev det ett påskpyssel av det enklare slaget. Ja, du kan med fördel göra det hur svårt du vill, men även ett-åringar klarar av att delta.

Pyssla kort eller tavlor till påsk

Svårighetsgrad: Enkel till medel

Ålder: 1+

Tillbehör: Papper/kartong, färg (t.ex. fingerfärg), penslar, pennor

Gör så här: Kom ihåg att skydda bordet med något innan ni börjar pyssla!

Börja med att måla, eller låta barnet måla, handen. Tryck handen på pappret. Måla sen ett av fingrarna och tryck det på pappret några gånger. När avtrycken torkat kan ni rita detaljer i form av näbb, ögon och fötter. Sen kan man också fylla på med andra detaljer runt om den lilla kycklingfamiljen. Det bästa med det här pysslet är att det är bara ens egna fantasi som sätter gränserna för hur det slutgiltiga konstverket ser ut.

Ett perfekt pyssel att roa sig med, skapa påsktavlor eller små kort att skicka till familj och vänner nu till påskhelgen.

I vårt fall fick lillprinsen vara med och trycka sin hand och tumme på pappret, resten skötte mamma om. Att få ett handavtryck av en något motvillig ett-åring var inte så enkelt, men slutresultatet blev ju underbart. Ett minne att spara minsann!

2+
Kreativt

Påskpyssel: Påskgräs i ägg

27 mars, 2020
påskpyssel

Nu är det dags att börja planera påskpyssel och kanske till och med pyssla något. Åtminstone är det tid att så påskgräs om ni har tänkt göra det. Här om dagen när jag bakade kom jag på att jag efteråt skulle så påskgräs och ta vara på äggskalen som lämnade. Med inspiration från Pinterest hade jag nämligen sett ett roligt och annorlunda påskgräspyssel.

Roliga påskgräsfigurer

Svårighetsgrad: medel till svår

Ålder: 5+

Tillbehör: Äggskal, gräsfrö, jord, vatten, en hållare för äggen samt tuschpennor

Perfekt sätt att ta tillvara äggskalet som lämnar efter matlagning eller bakning, dessutom är det bara att slänga allt i bioavfall när man tröttnar på figurerna.

Gör så här: Knäck äggen högt upp i den spetsiga änden så att så mycket som möjligt lämnar helt av äggskalet. Skölj försiktigt av och ur äggskalen och låt dem torka lite lätt. Jag använde vattenlöslig tusch så mina ägg behövde vara helt torra.

Om ni vill kan ni rita på äggen före ni sår gräset, jag gjorde tvärtom. Sådde gräset och rita efteråt. Lite pilligare kanske, men om du gör det som vuxen så är det ju smaksak hur du gör. Kom ihåg att vattna jorden och fröna lite lätt och så är det bara att vänta tills gräset ”håret” börjar växa på figurerna.

Jag gjorde fyra figurer och skulle bra ha kunnat göra många fler. Ett meditativt, lite pilligt och roligt påskpyssel. Kommer minsann göra det här fler gånger, nu blir det att skriva upp äggkoppar på min loppisletar-lista.

Uppdatering lagom till påsk

påskpyssel

Mina typer fick hår lagom till påsken och istället för äggkopparna som inte fanns hemma så använde jag snapsglas. Någongång behöver ju de få komma fram ur skåpet också kan man tycka.


Du får gärna trycka på hjärtat om du gillade inlägget. Tack!

2+
Kreativt

Stickskola för vantar

20 mars, 2020
stickskola för vantar

Äntligen! Dags för mig att lansera ännu en stickskola, hur jag stickar vantar. Än är det vinter kvar, åtminstone kyliga morgnar och kvällar. Så då passar det ju utmärkt att sticka ett par vantar att värma händerna med. Precis som med den första stickskolan så är även denna i tre delar. Du kan följa alla 3 eller bara någon om det passar bättre.

Här hittar du min youtubekanal i sin helhet. Där målet är att försöka publicera kreativa videos. I och med den här stickskolan nu har jag faktiskt nått målet jag la upp innan jag startade kanalen, 3 videos under våren. Så roligt att det lyckades så bra! Har flera videor jag vill göra, men det tar ganska lång tid att planera, göra samt filma och sen redigera.

Hoppas du gillar min stickskola för vantar! Tumma gärna upp videorna och prenumerera på kanalen.

1+
Kreativt

Tågsockor & stickade barnvantar

24 februari, 2020

Har ni sett så söta sockor och vantar! Jag har ju som tidigare nämnt en hel del restgarn och försöker som bäst sticka upp så mycket som möjligt av det. Det har blivit tre par barnvantar och så ett par superfina tågsockor. Men fick konstatera när jag stickade tågsockorna att de blev jättestora, även om jag använde nallegarn och stickor i storlek 3. Stickade helt enligt beskrivningen med 40 maskor. Så de turkosa sockorna får Einar använda lite senare, kanske till hösten och nästa par blir med något maskantal mindre.

Barnvantarna och de randiga strumporna får åka ner i min presentlåda. Har stickat en del små söta plagg att ge bort i present och en del vuxensockor också. Perfekt att leta efter en passande gåva där när du behöver något snabbt. Vantarna i det randiga garnet blev så härliga, jag blev riktigt glad av att sticka dem. Ni kanske känner igen garnet, det är restgarn från mina youtube-sockor.

På tal om youtube så är en vantskola i planeringen så bara jag hittar det garn jag vill ha så kör jag igång med inspelning till vantskolan. Vill du också sticka tågsockor så hittar du beskrivning här, de randiga sockornas beskrivning hittas här och barnvantarnas beskrivning här.

Happy knitting!

5+