I köket

Fem favoritrecept till julbord & julmys

20 december, 2019

Mat och godsaker är ju halva glädjen när det är jul. Att få sitta ner tillsammans och äta något riktigt gott och umgås är fantastiskt. Det finns några absoluta favoriter som jag inte vill vara utan kring jul och idag tänkte jag dela med mig av recepten till dem. Det blir en fin blandning av både sött och salt, enklare grejer och lite mer invecklade.

Till julbordet

Ett stående inslag på julbordet hos min svärmor är Ernst julsallad. Det blir ingen riktig jul utan den helt enkelt. Kombon med ruccola, västerbottensost, granatäpple och den fantastiska vinegrätten är top noch. Har du inte prövat så ska du göra det!

Laxcheesecake är något som passar lika bra på julbordet som till glöggmyset eller uppesittarkvällen. En fin variation till de vanliga smörgåstårtorna. I receptet står det att du kan blanda i gelatin, men det behövs absolut inte. Tack vare philadelphia-osten är fyllningen ändå väldigt fast.

Det finns alltid rum för något lite sött, eller hur? Jag gjorde tomteskumspannacotta till vår julfest i slutet av november och den blev minsann god. Det allra bästa är att du behöver 2 ingredienser, juleskumstomtar och grädde. Fick tips att juleskumstomtarna finns på bland annat Clas Ohlson och själv köpte jag dem på Holms i Kvevlax.

Till julmyset & kaffestunden

Jag är ingen julgodismänniska, jag har försökt något år men nej. Det enda julgodiset jag brukar fixa är rocky road. Det är enkelt och det är gott och du kan variera enligt tycke och smak. Jag har följt det här receptet som inspiration i många år.

Gillar du saffran? Gillar du kladdkaka? Då är detta recept något för dig. En perfekt kaka att bjuda på när ni får besök under december eller julhelgen. En vitchokladkladdkaka med saffran och marsipan. Rätt söt, så en bit är precis lagom när du är sugen på något riktigt gott.

Är du ingen kladdkaks-människa så kan jag rekommendera saffransbullarna som jag prövade baka i veckan. Så goda! De där bullarna ska jag nog baka varje jul från och med nu.


Vilka är dina favoriter i december och till julbordet? Kanske du är en julgodismakare, har du något lätt recept att dela med dig av? Jag vill gärna fylla på med fler receptfavoriter.


Gillar du dethär inlägget? Klicka gärna på hjärtat här under så vet jag vad du gillar och kanske skriver mer om samma ämne!

0
I köket

Tio recept – för de dagar du inte vet vad du ska äta

3 oktober, 2019

Så roligt att mitt matplaneringsinlägg mottogs så bra. Det är alltid spännande att se hur mina inlägg tas emot av er och extra spännande är det ju självklart med ett inlägg som jag lagt mycket tid och tanke bakom. I inlägget om matplanering lovade jag ju lista tio av mina favoritrecept som jag utgår från när jag gör upp min matplanering. Alla recept finns kanske inte på nätet, men är det något recept ni är extra sugna på att få så kanske jag kan sätta upp dem i bloggen småningom. Hojta till i kommentarsfältet i såna fall.

Tio av mina favoritrecept

Köttfärsrullader, vårt favoritrecept när vi vill äta lite lyxigare. Särskilt om vi råkar ha malet kött av vilt hemma. Skulle jag göra dem med vanligt nötkött så skulle jag nog fylla dem med ost av något slag.

Kycklingnugetter med ris och creme fraiche-sås kryddad med persillade. Vi gör egna nugetter, jag köper kycklingfiléer som jag skär i bitar och doppar i en mix av polenta och cajunkrydda innan jag steker. Godaste såsen är helt klart en burk creme fraiche med persillade-krydda i.

Krämig tomatsås med röd pesto, man kan aldrig äta för mycket pasta eller pesto.

Grönsaksrisotto. Jag hittade världens godaste grönsaksrisotto i sambons bok från högstadiets huslig ekonomi-timmar. Den är så god så det vattnas i munnen på mig nu när jag skriver. Ni ska få recept på den, jag lovar!

Potatis-köttfärslåda. Tänk skinkfrestelse, men byt ut skinkan mot stekt köttfärs och paprika. Himmelskt gott alltså.

Köttfärssoppa med koskenlaskija-ost. Alla maträtter blir goda om du tillsätter Koskenlaskija-ost, så är det bara. Soppa smakar alltid bättre när den fått stå sig en dag, så du har mat i minst två dagar.

Lax i ugn/på grillen. Jag sätter alltid lök, fiskkrydda/citronpeppar, citronsaft, salt och smör på laxen. Serverar med kokt potatis eller potatismos.

Kycklingwok. Stek och krydda kycklingstrimlor, stek en påse wokgrönsaker. Blanda alltsammans och rör ner lite sweet sour-chilisås. Är du riktigt hc så skivar du färska grönsaker och steker dem. Det gör jag, ibland.

Skink/baconsås med pasta. Stekt skinka och bacon, en hackad gul lök och några vitlöksklyftor, lite kryddor och en massa grädde. Så enkelt, så snabbt och så sjukt gott.

Ratatouille med ris. En ny favorit hemma hos oss, också en rätt som blir godare när den fått stå en dag. Ofta räcker grönsaksgrytan till åtminstone två dagar, vilket är tacksamt.

Jag blev så hungrig av att skriva den här listan och den här veckan blir det åtminstone grönsaksrisotto här hemma hos oss. Jag har tagit för vana att slänga så lite mat som möjligt och jag vet att det finns en trött palsternacka i vårt kylskåp. Du kommer ganska långt med att smaka och lukta på produkterna ifall det onödiga datumet på förpackningen redan har varit.

Vad ska du äta denna vecka?

0
I köket

Matplanering – mina bästa tips

11 september, 2019
matplanering

Sallu efterfrågade tips på hur jag får min matplanering att fungera, speciellt när jag nämnde att jag matplanerat i närmare tjugo veckor. Så idag tänkte jag ge er mina bästa tips på hur jag får matplaneringen att fungera.

 

 

Kom igång med matplanering

  • Lista er mest lagade mat, kolla genom kokböcker, recepturklipp och sparade receptlänkar och sätt med såna rätter som låter intressanta. Allt i en enda lista.
  • Kategorisera maträtterna. Mina kategorier är fisk, kyckling, pasta, kött, vegetariskt, soppor, korv och lunchrätter. Då är det enkelt att plocka ut till veckoplaneringen från de olika kategorierna.
  • Planera så många dagar framåt som möjligt. Mitt veckoschema rymmer sju veckor på samma a4. Då ser jag enkelt att samma maträtt inte återkommer för ofta.
  • I min veckoplanering försöker jag sätta in från varje kategori varje vecka. En del kategorier, som t.ex. kyckling återkommer ofta flera gånger, för att vi gillar det. Lovar förresten lista favoritrecept i ett senare inlägg!
  • När jag gjort upp min veckomeny så skriver jag handelslista. Hittills har jag veckohandlat i slutet av veckan, torsdag eller fredag, och då handlar jag för fem dagar i gången.
  • Håll veckoplaneringen synlig. Vår veckoplanering finns alltid på kylskåpet, så att vi båda kan ta del av den och vet vad vi planerat laga vilken dag.

Å vet ni, jag tänkte vara så snäll så jag delar med mig av det veckoschema jag använder när jag gör upp min matplanering. I rutorna ryms både datum, middag- samt lunchplanering. Varsågoda, finns att ladda ner här: Fina Christinas matplanering.

matplanering

 

Praktiska tips för lyckad matplanering

  • Planera in känsliga maträtter, som t.ex. fisk nära din veckohandlingsdag. För att få så färska och bra matvaror som möjligt.
  • Ta som vana att alltid försöka matplanera samma dag varje vecka. Även fast jag veckohandlar under torsdag eller fredag så brukar jag matplanera för därpå följande vecka under söndag.
  • Kontrollera nya recept på ingredienser. Jag sparar själv en massa intressanta recept, men ofta faller det på att jag inte lagar dem för att de innehåller någon ingrediens som jag är osäker på om jag kommer använda igen.
  • Vissa maträtter äter vi två dagar i sträck, t.ex. makaronilåda. Ibland kan det också hända att jag fryser in för att ha som lunch senare.
  • Köp sånt ni äter. När det gäller frukt, grönsaker, bröd och andra produkter så köper jag sällan ”nya” smaker. Dels för att jag vet att de oftast lämnar i skåpet. Jag har lärt mig vad som fungerar hos oss och vad vi äter.

Nå, sparar man pengar på att matplanera och veckohandla? Ingen aning, jag har inte undersökt det närmare. Jag valde att börja matplanera och veckohandla när vår vardag förändrades och jag började vara hemma varje dag. Dels för att jag behöver lunch varje dag och för att underlätta det eviga tjatet om vad ska vi äta idag!?

Hoppas min lilla guide hjälper er att komma igång med matplaneringen. Har du tips eller tankar kring matplanering så är du välkommen att dela med dig av dem i kommentarsfältet.

0
I köket

Lyxig kantarellpasta med bacon och västerbottenost

27 augusti, 2019

Fatta glädjen när ett av mina kantarellställen levererade en näve stora kantareller här om kvällen. Ifjol fanns det inga kantareller alls på mina ställen, men i år ser det genast ljusare ute. Igår tillredde jag således lyxlunch i form av kantarellpasta. Googlade färdiga recept men när jag inte hittade någotsom föll mig i smaken så kombinerade jag ett eget.

kantarellpasta

Vill du göra kantarellpastan för fler personer är det bara att öka mängden ingredienser och smaka av under kockandets gång.

Lyxig kantarellpasta (1 pers)

Du behöver:

Kantareller

½ gul lök

2 vitlöksklyftor

1 dl riven ost (västerbottens ost)

4 skivor bacon

2 dl grädde

5-6 msk kokvatten från pastan

salt & peppar

valfri pasta

Jag började med att förvälla kantarellerna och så hackade jag lök, vitlök och bacon. La i rejält med smör i stekpannan och stekte ihop lökarna med svampen. Tillsatte baconstrimlorna och lät dem steka med ett tag. När bacon-svamp-lökröran började se klar ut tillsatte jag grädde och kryddor. Lät allt koka ihop och kokade samtidigt pasta. Passade på att ösa över lite kokvatten från pastan i såsen innan jag hällde av vattnet. Rörde ner osten i svampsåsen och sen var det klart att serveras.

kantarellpasta

Absolut godaste lunchen jag ätit på länge! Så där krämig, salt och god som jag tycker pastasåser ska va. Rekommenderar den verkligen som både lunch och middag.

0
I köket

Favorit: vegetarisk pasta

20 augusti, 2019

Nu vill jag tipsa er om en god vegetarisk pasta som jag hittade i boken Vegetariskt – Mat från trädgårdscaféet Slottsträdgården Ulriksdal.

I maj började jag planera vår veckomeny och våra inköp. Jag är inne på mitt tredje menypapper och på varje papper finns det sju veckor. Så med andra ord har vi snart planerat veckomeny och inköp i 21 veckor. Jag som trodde att det kommer lyckas några veckor och sen fallerar allt. När jag planerar veckomenyn åt oss så har jag försökt få in en dag med vegetarisk kost också. Tidigare åt vi knappt vegetariskt hemma, men nu för tiden äter vi det allt mer. Att pröva nya vegetariska recept har blivit så roligt.

vegetarisk pasta

Vegetarisk pasta – med chili, paprika och broccoli

För 2 portioner behöver du:

 175 g valfri pasta

1 gul lök

olja till stekning

4 dl vatten

Grönsaksbuljong

1 gul paprika

1 medelstor broccoli

1 tsk finhackad röd chili

1 vitlöksklyfta

salt och peppar

Koka pastan. Hacka löken och fräs den mjuk i olja. Tillsätt vatten och grönsaksbuljong. Skär paprikan i bitar, dela broccolin i buketter och hacka chilin. Rör ner chili, paprika och broccoli i lökröran. Pressa över vitlök och krydda med salt och peppar. Låt grönsaksröran koka ca. 5 minuter. Häll vattnet av pastan och rör ihop pasta och grönsaksröra i en skål. Klar att ätas!

Jag har gjort den här rätten två gånger redan och har själv kommit på att allra godast blir det med en hel hackad röd chili. Broccolin får gärna också vara ganska rå, för att få lite tuggmotstånd. Det blir dessutom 2 stora portioner av det här receptet, perfekt till lunch följande dag. Att komplettera pastan med andra grönsaker eller kyckling skulle jag också kunna tänka mig.  God är den hur som helst och jag rekommenderar den!

0