Recept jag prövat

Novemberutmaningen – halva tiden har gått

16 november, 2020

Det är hög tid att titta tillbaka på månadens utmaning, att dokumentera vårt matsvinn. Halva månaden har gått och även om jag varit lite slarvig på att dokumentera noggrannt dehär senaste dagarna så har jag redan hunnit få några insikter. Dessa kom nog till mig redan under den första veckan, när jag svart på vitt såg vad exakt som är matsvinn i vårt hushåll.

Största matsvinnsboven

Rester, närmare bestämt Einars matrester. För det mesta så lämnar det någon sked frukostgröt, några bitar av dagens mat eller en brödkant efter att han ätit klart. Jag är dock inte den föräldern som börjar äta av mitt barns kvarlämnade mat. Den är oftast kall och jag tycker inte om att äta varm mat som blivit kall.

Det handlar inte om några jättestora mängder rester från hans måltider heller. Under denna två veckors period så rör det sig om ungefär ett kilo matrester som är hans, vissa dagar har det varit mer eftersom han totalvägrat äta och andra dagar har det varit mindre.

Svårt med grönsaker

Det som jag också insett under dessa två veckor hittills är att det är så knepigt med grönsaker. Vi har slängt en del salladsblad som inte gått att använda i salladen. Samt en hel broccolistam, tipsa mig gärna vad jag kan använda den till! Kan jag använda den tillsammans med buketterna i maten?

En kväll gjorde vi hemgjorda hamburgare och franska, då åkte en hel portion franska i skräpet så det var ju lite tråkigt. När jag bakade förra helgen så misslyckades separeringen av äggen, hade tänkt ta vara på äggvitorna för att göra maräng, men det ville inte lyckas heller. Ja och så hamnade jag att slänga en halv burk med rårörda lingon också. Så jag fick konstatera att jag inte behöver överväga göra stora mängder lingonsylt, isåfall ska det frysas ner.

Vi använder en hel del grönsaker nog hos oss. Men märker ändå att de hinner bli lite yttorra ibland. Kanske jag borde ta i bruk de där plastburkarna från Tupperware ändå. Det tar jag beslut om när månaden är slut.

Skärpa till sig

Okej, så nu vet jag att majoriteten av den mat vi slänger är det som Einar äter. Så nu gäller det för mig att försöka minska på hans mat, dvs. mindre portioner. Men det är nog så svårt att veta eftersom han vissa gånger är jättehungrig och andra gånger inte alls vill ha det som jag har tänkt.

Vi har halva månaden kvar på att fortsätta försöka dokumentera matsvinnet och se till att det inte blir jättemycket svinn. Är det någon annan som också gör samma utmaning nu denna månad? Hur går det för er?

8+
Recept jag prövat

Novemberutmaning – dokumentera vårt matsvinn

30 oktober, 2020

Jag fick för mig att ha en liten utmaning nu den kommande månaden. Inte för att vi slänger mycket användbar mat från tidigare, men tänkte att jag vill se exakt vad och hur mycket vi slänger. Så under november tänker jag dokumentera, väga och anteckna, den mat vi kastar i roskis.

På så vis kanske jag får ett hum om ifall vi är duktiga på att ta tillvara all mat och så ser jag samtidigt vilken typ av mat det är som slängs mest. Har beslutat mig för att inte dokumentera det som vi vanligtvis slänger tänker då på t.ex. skal och sånt. Eftersom det ändå inte är något vi äter. Utan det blir helt enkelt en dokumentation över vårt matsvinn.

Känner mig väldigt taggad på att ta mig an den här typen av utmaning och funderar redan på vilken form av utmaning jag borde ta mig an under följande månader. Om ni har tips eller vill ge mig en utmaning så varsågod. Tänker bland annat på att kanske ha en utmaning som innefattar min garderob, en daglig promenadutmaning för att motverka tröttheten och så skulle det vara spännande att försöka köra så lite bil som möjligt också. Men ja, det här är bara tankar. Nu ska vi först försöka ta oss an novembers matsvinnsutmaning. Vill du haka på är det bara att göra det, jag kommer uppdatera mera under månaden hur det går för oss.

9+
Recept jag prövat

Recept: restfest med laxpasta

16 oktober, 2020

För ett tag sen fick jag tag i en stor bit av lax. Jag gjorde ugnslax av det hela och vi åt säkert tre gånger av det jag och lilleman. Sen tröttnade vi och där fanns det ännu kvar en ordentlig bit i ugnsformen. Så jag frös i den biten och skrev in laxpasta i matplaneringen två veckor senare. Igår gjorde jag laxpasta på resterna av ugnslaxen.

laxpasta

Stinas laxpasta

Antingen har du en bit överbliven ugnslax eller så har du rökt lax, vilket som gör inget. Värm en skvätt olja i stekpannan och vänd ner fisken tillsammans med 2 klyftor pressad vitlök. Tillsätt 2 burkar creme fraiche, rejält med citronpeppar och en stor nypa dill. Smaka av och salta eller krydda mer. Rör om och låt småputtra i pannan medan du kokar pasta till.

Jag letade också i frysen efter spenat, men den var slut. Brukar bli syndigt gott med lite spenat i laxkrämen. Äts med fördel till en god sallad.

Andra bra pastarecept hittar du här: Lyxig kantarellpasta med västerbottensost och bacon och vegetarisk pasta

5+
Recept jag prövat

Recept: Paj med broccoli och blåmögelost

1 juli, 2020

För flera år sen blev jag bjuden på paj med broccoli och blåmögelost av sambons mormor. Jag var inte sen att fråga om receptet eftersom det kom att bli en ny favorit hos mig. Det är något med kombinationen av broccoli, blåmögelost och lök som gör pajen så god. Jag passade på att baka den när jag fick besök av mina barndomsvänner strax före midsommar och den hade stor åtgång. Så det är nog inte bara jag som gillar den.

paj med broccoli och blåmögelost

Så bakar du paj med broccoli och blåmögelost

Ta fram 100 g smör i rumstemperatur ett tag innan du börjar göra pajbotten. Nyp ihop det mjuka smöret med 2,5 dl mjöl, ½ tsk salt, 1 tsk bakpulver och 1 dl riven ost. Tillsätt ½ dl mjölk i pajdegen och tryck ut den i en pajform och ställ svalt medan ugnen värms.

Förgrädda pajbotten i 10 minuter i 200 grader.

Hacka 1 stor lök och stek den genomskinlig i olja. Blanda den stekta löken med 75-100 g blåmögelost, 1-2 dl riven ost, 2 ägg, 1 dl mjölk, 1 tsk socker samt salt och peppar. Strö broccolibuketter över den förgräddade pajformen innan du häller över ost- och lökblandningen. Grädda i 25-30 minuter till.

Serveras till fördel med en god sallad. Själv tycker jag det är roligt med variation bland de salta pajerna ibland. Har ju min standardpaj som jag ofta gör, men eftersom sambon inte är så förtjust i just denna paj så för jag lov att baka den vid andra tillfällen.

3+
Recept jag prövat

Tre veckors sallad – till sommarens grillfester

21 maj, 2020

Jag vet inte hur jag inte kommit över receptet på tre veckors sallad tidigare. Men är min syster evigt tacksam för att hon hade med den en gång så jag fick smaka. För det är lätt en av de godaste sallader jag ätit. Även om den tar lite tid att göra, men det blir en rejäl mängd och den står sig länge. Eller ja, ett tag i varjefall. För eftersom den är god så lär den gå åt sig fort.

tre veckors sallad

Recept på tre veckors sallad

Till en stor sats med sallad behöver du ungefär 1 kg vitkål eller tidig kål, 1 kg morötter, 2-3 paprikor och 1 lök. Skala, strimla och hacka grönsakerna och lägg dem i en stor skål (alt. bunke). Till dressingen som du ska koka upp behöver du 1,5 dl vinäger (t.ex. vitvins), ½ dl rapsolja och ½ dl olivolja, 2 msk socker, 1 msk örtsalt samt valfria kryddor om du inte har salladskrydda. Häll den varma dressingen över grönsakerna och blanda om. Smaka av och tillsätt vid behov mera vinäger, salt, socker eller andra kryddor. Står sig galant 2-3 veckor i kylskåp i en burk med lock.


Om du gillar inlägget får du gärna trycka på hjärtat. Tack!

13+