I köket

Tre veckors sallad – till sommarens grillfester

21 maj, 2020

Jag vet inte hur jag inte kommit över receptet på tre veckors sallad tidigare. Men är min syster evigt tacksam för att hon hade med den en gång så jag fick smaka. För det är lätt en av de godaste sallader jag ätit. Även om den tar lite tid att göra, men det blir en rejäl mängd och den står sig länge. Eller ja, ett tag i varjefall. För eftersom den är god så lär den gå åt sig fort.

tre veckors sallad

Recept på tre veckors sallad

Till en stor sats med sallad behöver du ungefär 1 kg vitkål eller tidig kål, 1 kg morötter, 2-3 paprikor och 1 lök. Skala, strimla och hacka grönsakerna och lägg dem i en stor skål (alt. bunke). Till dressingen som du ska koka upp behöver du 1,5 dl vinäger (t.ex. vitvins), ½ dl rapsolja och ½ dl olivolja, 2 msk socker, 1 msk örtsalt samt valfria kryddor om du inte har salladskrydda. Häll den varma dressingen över grönsakerna och blanda om. Smaka av och tillsätt vid behov mera vinäger, salt, socker eller andra kryddor. Står sig galant 2-3 veckor i kylskåp i en burk med lock.


Om du gillar inlägget får du gärna trycka på hjärtat. Tack!

11+
I köket

Enkel & god grönsaksrisotto

18 maj, 2020

Receptet till grönsaksrisotto har jag hittat i sambons huslig ekonomi-bok från högstadiet. En kokbok som jag återkommer till allt som oftast när det ska lagas mat eller bakas här hemma. Enkla recept att utgå från och så får man addera ingredienser efter tycke och smak.

Risotton hittade jag när jag bläddrade genom mina kokböcker ifjol för att hitta inspiration till att laga mat. Sen dess så är det ett standardrecept här hemma hos oss som återkommer nu som då på menyn.

grönsaksrisotto

Recept på grönsaksrisotto

Skala 1-2 morötter, en bit rotselleri och 1 lök. Skär alla grönsaker i tärningar eller strimlor. Hetta upp 2 msk olja i en kastrull och fräs grönsakerna, löken och 1 dl ris. Tillsätt 4 dl vatten, 1 tärning grönsaksbuljong samt 1 krm vitpeppar, timjan och basilika. Skär 1 bit purjolök och ½ paprika i bitar och och tillsätt tillsammans med 1 dl majskorn i grytan. Låt allt koka i ca. 10-15 minuter under lock på svag värme.

Rör ner 1-1½ dl riven ost i risotton och servera. Receptet är för 3-4 portioner, men jag brukar ofta köra på det dubbla så vi får mer av den goda risotton.

2+
I köket

Recept på enkla havrekex

9 maj, 2020
enkla havrekex

Ni som följer mig på instagram har redan fått ta del av receptet på enkla havrekex. Kanske ni har provbakat också? Kexen hade strykande åtgång vid oss, speciellt av mig. Men eftersom de är enkla att baka och de innehåller ingredienser som alltid finns hemma så är det ju lätt att svänga ihop ett gäng nya när första satsen tar slut. Vill du baka med barn så är det här ett bra recept för en gemensam stund i köket.

Enkla havrekex

Smält 150 g smör, rör ner 1 dl socker och 3 dl havregryn i smöret. Blanda 1,5 dl vetemjöl och knappt 1 tsk soda, rör ner mjölblandningen i smöret. Klicka ut havresmeten på en plåt och grädda i 200 grader ca. 10 minuter.

Havrekexen är så goda så det löns nästan att baka dubbelsats på en gång. Den här smeten ger ca. 15-18 kex beroende på hur stora klickar av smet du klickar ut på plåten. Smeten är dessutom väldigt fast så de flyter inte ut på plåten under gräddningen. Vill man ha lite större kex så löns det att platta ut klickarna innan gräddning.

Lova mig att du prövar baka havrekex, goda både till eftermiddagsfikat, utflykten eller kalaset.

3+
I köket

Hemmagjorda kycklingnuggets

25 april, 2020

För rätt så länge sen fick jag tips om att göra hemmagjorda kycklingnuggets. Det låter kanske invecklat, men tro mig, det är världens enklaste grej. Du behöver tre ingredienser! När du väl prövat göra dessa så vill du inte äta köpta färdigpanerade kycklingsnuggets längre. Här hos oss är de en favorit både hos liten och stor, ja jag har till och med hunnit tillreda dem ute på stugan ifjol.

Recept på hemmagjorda kycklingnuggets

Du behöver ett paket kycklingfiléer, skär filéerna i ca. 1 cm tjocka ”strimlor”. Om de blir riktigt långa så kan du halvera dem. Blanda polenta med cajunkrydda. Jag brukar höfta fram den här blandningen men kanske 1,5 dl polenta och 3-4 tsk cajunkrydda. Vänd ner kycklingbitarna i polentablandningen. Stek på medelvärme i smör tills bitarna fått färg och känns genomstekta.

Till hemmagjorda kycklingnuggets brukar jag servera ris och den enklaste kalla sås som finns. En burk creme fraiche och lite persillade-krydda. Världens bästa kryddmix! Varsågod! Här har du en fantastiskt god vardagsmiddag eller lyxigare lördagskäk. Välj själv, men lova mig att du prövar!

7+
I köket

Fina Christinas potatissallad

potatissallad

Jag kan inte äta köpt potatissallad, det är något med smaken och konsistensen på den köpta salladen som jag inte tål. Sen jag lärde mig göra egen potatissallad så är det uteslutande den som äts hemma hos oss. Ingen sommar utan potatissallad helt enkelt. Jag gör alltid en stor sats till midsommar, men också flera andra gånger under säsongen.

Snäll som jag är tänkte jag dela med mig av hur jag gör min potatissallad. Den är enkel och så god! Observera att jag höftar väldigt när jag gör min sallad, just det här receptet är tänkt för 3-4 personer att kalasa på. Så öka på mängden ingredienser efter hur många som ska äta. Det absolut bästa med en sån här sallad är att du kan variera den helt enligt tycke och smak. Men grundrecptet är alltid detsamma.

Recept på min potatissallad

Skala och tärna ett gäng potatisar, 5-6 st. är lagom mängd om ni bara är några personer. Koka potatisbitarna och låt dem sen svalna ordentligt. Medan potatisarna kokar eller svalnar så skalar och hackar du 1-2 äpplen och skär en bit purjolök i små bitar. Jag brukar också skära ett gäng kryddgurkor i bitar. Är det hela gurkor räcker det med en, är det skivor tar jag en rejäl hög. Det här är alltid basen i min sallad.

När allt är skalat, hackat och avsvalnat så rör du ner en burk creme fraiche och två skedar majonnäs tillsammans med potatis-äpple-lök-mixen. Smaka av med lite senap, salt och peppar. Låt den stå och mogna till sig i kylskåpet en stund innan servering.

5+