Hemma hos oss

En drömträdgård tar form

1 juni, 2020

Terrassen är klar och det projektet har vi officiellt kryssat av vår lista över göromål för gården. Då är det ju dags att börja fundera över följande projekt. För med ett hus så tar inte projekten och göromålen slut. Det tror jag nog alla husägare är välbekanta med.

Idag var det spännande tider här hos oss när pappan i huset kom hem med en av de stora bilarna. På flaket hade han ”kilastenar” som han sen lastade av. Tacksam över att ha en gårdsplan enbart bestående av grus just nu. Du kan ta dit vilka stora maskiner som helst och de slipper fram utan problem. Så ikväll när barnet somnat, vilket gick på två röda sekunder efter den här dagen. Var det dags för de här föräldrarna att dra fram måttband, käppar, färgspray och drömmarna. Ja, kameran fick hänga med på ett hörn den också.

Sommarens planer för gården

Stenarna som han drog hem idag ska fungera som en naturlig mur mot sluttningen. Där innanför muren i trädgården ska sen min köksträdgård och lillprinsens lekplats få rum. En jättefin sandlåda väntar i garaget på att lyftas ut och placeras i trädgården. Men före det behöver vi få bort närmare 40 cm med grus och jämnat upp sluttningen. Där på bilden bakom Doris finns faktiskt två odlingslådor på marken, men ja de syns ju inte från där jag står.

Min köksträdgård blir en präktig plats med rum för 14 odlingslådor och betongplattor mellan. Sen drömmer jag om att skärma av mot reningsverket med någon form av staket. Kanske använder jag höstörarna som finns i vårt lider. Den ursprungliga tanken var att också placera en torkställning där i närheten av reningsverket, men jag tror vi har kommit på en annan lösning nu.

Jag vet inte om jag visat er mitt projekt på bild. Ja, ni som följer mig på instagram har ju fått hänga med i storys några gånger. Men det här är alltså mitt kvällsprojekt som påbörjades redan ifjol. Tanken är att ta till vara en stor del av rundstenarna som tidigare ägare placerat ut runt hela tomten. De ska istället placeras här, vid vår uppfart till vänster. Så att det blir en helhet med rundstenar istället för tidigare lösning som var rundstenar längst ner och sen grus från garaget och neråt. Jag har en fin tårtbit kvar att kärra och rada innan jag kan ro projektet i hamn helt och hållet.

På den övre bilden står jag ända ut på vägen. Orkade inte byta objektiv från mitt 45 mm. Å på den nedre bilden står jag nästan delvis inne i skogen. Men härifrån och upp mot trappan kommer vi fylla upp och plantera häck. Jag röstar för syrenhäck och sambon för tuijor, så få se var det slutar. Vi vill helt enkelt ha ett sorts insynsskydd mot vägen. För som det är nu så ser alla allt när de kör förbi. Å det kör en hel del bilar här på vår väg under sommarhalvåret.

Sen i något skede ska jag också anlägga en del planteringar med perenner. Plantera fruktträd och bärbuskar och högt på önskelistan står också ett växthus. Men jag är nöjd så länge jag får min köksträdgård, lillen får en plats att leka på och vi snart kanske har en grund för gräsmattan. Men före vi är så långt så är det en hel massa grus som ska bort och så ska det fyllas ut lite här och var.

Trädgårdsplaneringen

Vårt sista tillfälle med trädgårdsplaneringskursen lades på is tidigare i våras. Så det ser jag framemot ännu. Annars så fick vi fantastisk betjäning från Blomtorget när Jennifer var ut och hälsade på oss. Hon gjorde en superfin trädgårdsskiss åt oss som vi ganska långt kommer utgå från i vårt projekt att skapa drömträdgården.

Jag ångrar inte alls att jag gick trädgårdsplaneringskursen själv. Fick massor av tips, inspiration och bra saker att tänka på. Men det där att planera trädgård är svårt, så jag överlåter det gärna åt proffs. Så tacksamt att ha något att utgå ifrån när vi ska börja på. För som ni har sett så börjar vi ju helt från ruta noll, på gott och ont.

Nästa gång jag uppdaterar om vårt trädgårdsprojekt så ska vi tro att det har hänt lite mera.

11+
Hemma hos oss

Vårens projekt, att bygga terrass

27 maj, 2020

I mitten av april hände det plötsligt, terrassprojektet blir verklighet den här sommaren. Ungefär när de sista envisa snöhögarna smält av vår gård så sattes spadarna i gruset. Rundstenarna som tidigare ägare plockat runt huset skulle bort. Å det arma gruset skulle skyfflas undan. Vi hummade, betraktade och skickade inspirationsbilder via mail. Snart landade en skiss i min inkorg och vi begrundade lite mera. Sen ändrade skissen ett antal gånger innan vi hade den i teorin, vår terrass.

Materialet till terrassen levererades måndagen den 27 april. När jag kom hem från besöket till mina föräldrar fanns det en prydlig hop av bräder och färdiga betongplintar på vår gård. Redan samma kväll hade sambon tillsammans med en av sina bröder plockat ut plintarna och påbörjat projekt bygga terrass. Den gamla trappan skruvades bort och skulle snart ersättas med en ny betydligt finare trappa.

bygga terrass

Kväll efter kväll den veckan fortsatte de plocka, gräva, borra och bygga. Ibland så pass länge att mörkret hann ikapp dem. För det mesta tittade vi på från insidan lillprinsen och jag. Men ibland kunde vi också göra dem sällskap korta stunder utomhus. Sen när lillprinsen somnat för kvällen kunde jag gå ut och fortsätta med mitt projekt, stenläggning. I pauserna begrundade jag vår danslava som arbetsnamnet blev. Funderade på hur stor den faktiskt skulle bli. Samt hur svårt det är att förstå hur något blir när du bara ser den på ett papper.

Terrassen är klar

Efter fyra veckor är terrassen äntligen klar. Å vad stor den blev. Vårt lilla bord och de fyra stolarna vi har samt den gamla grillen känns ju som en fis i rymden på vår terrass. Men så här kommer vi att leva i sommar. Så hoppas vi att nästa sommar så har vi fler möbler som passar in på vår terrass.

Vi beslöt ganska direkt att vi gärna vill ha ett staket som också fungerar lite som insynsskydd. Annars har de haft väldigt fria händer med att fixa terrassen. Äntligen har jag ett ”extra rum” under sommaren, någonstans där vi kan hänga ute under dagar och kvällar, i väntan på att resten av gården formas till den oas vi drömmer om.

Att bygga terrass tar sin lilla tid och stundtals är det ett ganska enformigt arbete. Speciellt när du ska sitta och skruva fast bräderna. Men nu är det gjort och terrassen är klar. Nu är det bara mitt arbete kvar, att inreda terrassen för att få den så ombonad som möjligt. Har redan beslutat att vi kör med svarta och mörkgrå detaljer på terrassen. Så alla möbler, krukor och pynt får gå i den tonen. Det gör mitt letande efter passliga grejer så mycket enklare och så finns det ju sprayfärg om jag hittar något som är ”fel” färg. Nu är det bara resten av trädgården kvar men den funderar vi en på annan gång.

Det som ännu saknas är att vi i något skede ska fixa plexiglas till staketet på kortsidan. Å någon form av belysning också. Men i övrigt är terrassen helt klar och vi har så smått börjat använda den. Jag funderar mycket på vad vi vill använda terrassen till och vilken typ av möbler vi vill ha där. Kanske ett större matbord och definitivt en loungegrupp av något slag. Å förstås en hel del växter och blommor.

Grunden är klar och jag är så nöjd över hur helheten blev. Nu ska jag njuta av en sommar på gården, utan att behöva planera att bygga en terrass.

12+
Hemma hos oss

Att planera en trädgård – i teorin

13 mars, 2020

I höstas fick jag se att Blomtorget ordnade trädgårdsplaneringskurs i Vasa. Taggad att delta var jag förstås, men kände inte riktigt att november var en optimal tidpunkt för mig då. Till min stora glädje hade kursen varit så populär att de la in en ny kurs nu i mars. I skrivande stund har vi två kurstillfällen bakom oss och ett tredje och sista på kommande, förhoppningsvis, nästa vecka.

Kursen går ut på att vi blandar teori med praktik, Lena och Adrian tar oss genom hur man ska tänka när man planerar en trädgård och så får vi skissa på vår egen drömträdgård i lugn och ro sen. De där två timmarna flyger iväg och igår märkte vi knappt av att kurstiden var slut.

Men att försöka planera sin drömträdgård i teorin när du inte vet hur det kommer se ut i praktiken är verkligen inte lätt. Jag har så svårt att föreställa mig att vi ska få vår grusplan att börja se ut för något alls. Även om jag bara längtar till den dagen när vi har gräsmatta där istället för grus.

Årets trädgårdsmål

Från första kurstillfället fick vi med oss en checklista för trädgårdsplanering och inför torsdagens tillfälle satt jag en kväll med sambon och gick igenom frågorna. Samtidigt försökte jag sätta upp lite målsättningar för vår trädgård i år. Rom byggdes inte på en dag och det gör ju inte drömträdgården heller.

Bygga terrass. Ett av de större projekten vi ska ta oss an i år är byggandet av en terrass på framsidan av huset. Den terrass som redan finns är på baksidan i skuggan, superbra som förvaring och för Einars dagliga utevilor. Vår terrass kommer sträcka sig över stora delar av framsidan och dessutom blir det med pergolatak så att vi får skydd från solen.

Anlägga gräsmatta. En stor del av vår nuvarande plan kommer bli trädgård. Vi ska skrapa bort grus och stenar och fixa någon form av avgränsning mot det som blir ”parkering” och förstås så gräs.

Plantera buskar & träd. Jag skulle också vilja hinna plantera de fruktträd och bärbuskar som vi ska ha. Ju förr dessto bättre tänker jag!

Grunden till köksträdgården. Sen vill jag också fixa grunden för min köksträdgård. Det vill säga flytta odlingslådorna, fixa formen på den och se till att jordgubbsplantorna börjar trivas.

En hel del stora grejer ska göras i år, men vissa saker har jag tänkt dona med själv. Att bygga terrass och anlägga gräsmatta är inget som jag kan delta i särskilt mycket. Men däremot gräva och greja tycker jag om. Sen är det ju någon som behöver fixa mat och koka kaffe också.

Min drömträdgård under planering

Som jag tidigare skrev så är det här med att planera drömträdgården supersvårt! Men vi får jättebra hjälp genom kursen och så har jag nördat in mig på det mesta med trädgård. Jag letade fram de böcker jag har och de jag lånat och majoriteten av mina tankar upptar faktiskt trädgård och odling för tillfället. Vem vet, kanske jag blir en trädgårdsjunkie ändå.

Har du några tips kring trädgårdsplanering? Eller finns det något särskilt du gärna skulle ha i din trädgård?

7+
Hemma hos oss

Att inreda det första barnrummet

16 januari, 2020

En av grejerna jag vill göra i år är att inreda klart Einars rum. Vi flyttade ju honom att sova i eget rum under julhelgen och det går ännu väldigt bra. Nån enstaka natt i veckan är jag uppe och ger honom tuten när han gnyr i sömnen. Märker stor skillnad på både hans och min sömnkvalitet. Hans dagssovturer har förkortats eftersom han verkar sova bättre och sover längre om nätterna. Men ja, det var ju inredning som dagens inlägg skulle handla om. Jag går i inredningstankar och speciellt gällande hans rum.

Mysigt och lekvänligt

Även om det är ett tag tills han kommer börja leka i sitt rum så vill jag ändå skapa en atmosfär där som är mysig och som bjuder in till lek. Hans leksaker och böcker ska finnas tillgängliga och det ska finnas möjlighet och utrymme för att sprida ut sig och leka, men också för att kunna ta det lugnt och mysa.

Som jag tidigare kanske nämnt så hittade jag en underbar matta på loppis förra året och jag visste direkt att färgerna i mattan ska få återspeglas i hans rum. Så nu har jag bestämt mig för att köra på färgerna grå, blå, turkos och senapsgul. Möblerna är ju lite olika färger än så länge, men tanken är att de ska bli samma färg i något skede. Kan bara inte bestämma mig om det blir vitt eller grått.

En första titt i rummet

Jag har en tanke att låta er följa med via en youtubevideo när jag inreder hans rum, få se om det blir verklighet. Men ja, i nuläget så ser hans rum ut som på bilderna här i inlägget. Tavlorna ska upp på väggen ovanför hans säng och jag hoppas att de nån dag ska få sällskap av det vackra djuralfabetet från Fashionell. Kanske något att önska i födelsedagspresent.

I hans rum ska jag också skapa en mysplats i form av en koja. Det är det som ligger där i den gamla vaggan. Grunden till hans myskoja. Fylla den med kuddar och kanske någon batteridriven ljusslinga. Få se vad vi hittar på.

Helst av allt skulle jag ju gärna göra klart allt nu, på direkten. Men det funkar ju inte riktigt så. Nå, bra att vissa grejer får mogna fram också. Nu ska jag klura ut vilken form av vägghylla som ska få ta plats ovanför hans leksakshylla. Tanken är att placera ut hans fina dopgåvor där, hade tänkt mig en hylla i 3 plan, men det blir alldeles för stort nu. Så får nog tänka på något annat.


Gillar du dethär inlägget? Klicka gärna på hjärtat här under. Då vet jag vad du gillar och skriver kanske mer om samma ämne!

6+
Hemma hos oss

Tre saker jag ville göra hemma 2019

26 december, 2019

Inför 2019 satte jag inte upp några mål, däremot så gjorde jag upp tre planer för grejer jag ville att skulle ske på hemmafronten. Jag skrev också om dem i bloggen. Nu är det kanske dags att se tillbaka på dessa tre saker och se ifall de blev av och hur slutresultatet blev.

Läs mer: Tre saker jag vill göra hemma i år

Rensa och organisera

Fjolårets julklappsbok blev en succé hemma hos mig. Jag har bläddrat i den varje vecka och dessutom kunnat bocka av flera veckors rensningar. De veckor som känts helt inaktuella hos oss har jag strukit över. I boken har jag enbart använt blyertspenna, så jag kan sudda ut och börja om när rensningsbehovet uppstår.

Dessutom har jag försökt att noggrant skriva upp i ett häfte de grejer som vi köpt och även de grejer som vi gjort oss av med under året. 2019 har vi köpt 116 grejer och gjort oss av med 180 saker. En del har jag slängt, en del har jag skänkt och en del har jag sålt. Ska bli spännande att jämföra med 2020, för jag tänker fortsätta skriva upp vad som kommer in och vad som åker ut.

Ett fungerande hobby/kontorsrum

Rummet som enbart var ett kaos efter att vi flyttat in är numera en trivsam miljö. Här sitter jag när jag bloggar, men tanken är också att jag ska sitta här och skapa. Hyllan i rummet är ett av årets inköp, dock i andra hand. I något skede ska soffan få ett nytt överdrag också. Det känns som om jag lyckats med det här också. Tidvis hopas det av grejer här, saker som är på väg någonstans. Men, i varje hem ska det väl finnas ett sånt rum också.

Inreda ett barnrum

Okej, den sista grejen är på gång. Einar har en plats för alla sina grejer och det är jag så tacksam för. Även om han ännu sover i vårt sovrum, vilket han gärna också får göra ett tag. Mattan är ett av mina favoritfynd från året och det är också från den som jag kommer ta accentfärgerna till hans rum. Jag har länge sökt förvaringsmöbler och nu har jag äntligen hittat både vägghylla och skåp som i något skede ska inhandlas. Mina planer är att skapa ett rum för både mys och lek.

Summa sumarum lyckades jag riktigt bra med årets grejer ändå. Barnrummet är det rum som kommer få ta mest tid att växa fram. Behovet av att ha ett färdigt rum är ändå inte så stort nu. Vi spenderar ändå majoriteten av vår tid i kök och vardagsrum och de leksaker han har ryms än så länge rätt bra i min virkade korg. Känns skönt att ha tre stora grejer avprickade från listan. Så nu gäller det att börja sikta mot 2020 och se vad som händer inredningsmässigt med huset. Självklart ska jag uppdatera er mera om mina tankar och grejer jag vill förverkliga. Men det får bli i ett helt eget inlägg.


Gillar du dethär inlägget? Klicka gärna på hjärtat här under så vet jag vad du gillar och kanske skriver mer om samma ämne!

0