Hemma hos oss

Mindre stress med adventsstädning

27 november, 2020

Förra helgen började jag adventsstäda, några dagar före satte jag mig ner och gjorde upp en adventsstädlista. På många håll läser jag att du inte ska behöva känna en stress med att städa hemmet i topskick inför julen. Att du knappast firar jul i grovkökets skåp eller i besticklådan längst ner i köksskåpet. Inte heller firar du väl jul bland strumpor och underkläder. Nej, det gör inte jag heller. Men vetskapen om att något någongång blir ordentligt städat och genomgått gör mig lugn.

Mitt adventsstädtänk

Ja, som jag skrev så börjar jag med att lista allt det som jag ska göra. Jag går igenom rum för rum och skriver upp vad som behövs göras. I vissa rum är det mer att gå igenom och i andra rum är det mer den vanliga veckostädningen som görs. Att skriva ner allt på en lista gör det mera överskådligt och jag älskar att få stryka över eller kryssa för när någon av punkterna är gjorda.

Det kanske låter invecklat och tidskrävande att till exempel städa alla ytor i badrummet. Men jag börjar på med de rum som jag vet ändå kommer hålla skicket rätt bra under decembermånad. Sen är min tanke att jag inför julhelgen bara behöver köra igenom en vanlig veckostädning.

Minimera stressen genom att börja i tid

Jag är den som inte behöver ha hemmet i tip top skick. Men som ändå njuter av vetskapen av att ha ordning och reda. Ni vet, var sak på sin plats. Så genom att börja i tid med mitt adventsstädande så minimerar jag stressen men får samtidigt ro i själen ändå. Att sen försöka få något gjort med en 1,8 års medstjälpare är lättare sagt än gjort. Förra helgen hade jag både bobbo och nappar i hinken med skurvatten. Så ja, riktigt superstressfri är min adventsstädning inte.

Sen när jag vet att majoriteten av huset är i ordning så kan jag fokusera på roligare saker. Som att baka pepparkakor, dricka glögg och lyssna på julmusik till exempel. Det är redan andra året som jag gör så här nu och jag tror det håller på att bli en sorts tradition för min del. Om du vill läsa mer om städning så har jag gjort ett helt inlägg med både egna tips och mina följare/läsares tips.

13+
Hemma hos oss

Möblerar om i lillprinsens rum

9 november, 2020

Typiskt mig att få ett infall att möblera om i sonens rum ungefär 20 minuter innan våra vänner kommer på den inbokade lekträffen. Vilken tur att han varken har särskilt många möbler eller leksaker ännu. Så själva möbleringen gick snabbt att åtgärda. Jag tröttnade helt enkelt på hur vi hade det i hans rum och tänkte att jag lika gärna kan göra plats för den kommande julklappen redan nu. Ja, en av hans julklappar står redo och väntar i garaget på att det ska bli den 24 december.

Lillprinsens rum innan omöbleringen ser ni här ovan. Egentligen så stod jag och såg på myshörnan som jag gjorde åt honom i våras. Om jag skulle låta den hänga kvar eller vad vi skulle göra av den. Sen fick jag ett infall och några minuter senare hade jag börjat möblera om. Om du förresten är nyfiken på att se hur jag gjorde när jag skapade myshörnan så finns det på youtube.

I det stora hela så gjorde jag så att jag böt plats på säng och hylla. Tänkte att vi använder ”sänghimmeln” som mysplats för hans säng ett tag. Det här är ju en ganska typisk inredning när det kommer till barnrum på 2010- och 2020-talet. En spjälsäng och en sänghimmel. Men ja, istället för att stuva undan sänghimmeln så fick det bli så här och barnet verkar nöjd.

Jag har övervägt att köpa lite mer enhetliga förvaringskorgar till den vita ikeahyllan men insåg att det är helt onödigt just nu. För det mesta ligger hans saker ändå utspridda över hela vårt hem. Så de där förvaringskorgarna skulle ju bara användas nattetid och vem ser på dem då? Så jag kör budgetvänligt och återanvände pafflådan från hans parkeringsgarage som leksaksförvaring, samt en tygpåse jag fått på något event för flera år sen. Fungerar tillfredsställande för denna mamma.

Just nu går jag mest och funderar på hur och när vi ska byta säng eller ta bort ena långsidan av spjälsängen. Jag överväger att göra det tills hans fyller 2 i slutet av mars. För jag har på känn att om vi tar bort den ena långsidan redan nu så är rymningsförsöken från dagsvilor och nattningar otaliga. Men ja, så svårt att veta hur det kommer bli innan man ens prövat. Har ingen ny säng i åtanke ännu heller så isåfall blir det nog mer aktuellt med att ta bort långsidan av spjälsängen åt honom. Men då borde vi kanske skaffa ett ”stödbräde”? Ah, alla dessa val och funderingar som snurrar i huvudet. Hur har ni andra gjort? När har ni bytt till större säng eller ev. tagit bort långsidan? Någon som sitter på bra tips?

4+
Hemma hos oss

Det börjar bli dags att förändra något hemma

29 juli, 2020

Det finns alltid saker som jag vill förändra eller fixa om här hemma. På det viset har jag ingen stress med att något måste ske direkt. Men tänker ändå att jag i något skede vill förnya, förändra och fixa. Göra det ännu mera trivsamt och så att det känns ännu mer som vårt hem. Visst finns det stora projekt, som att måla en vägg, byta köksinredningen och sätta in nytt golv. Men just de projekten är så övermäktiga och verkligen inget som är prioritet nummer ett i nuläget. Det är de mindre sakerna som kan förverkligas på en dag, om man riktigt vill. Låt oss ta en titt på de grejer jag vill förändra här hemma.

Vardagsrummet

Den del av huset som jag kämpar allra mest med, inredningsvis, är vardagsrummet. Det är inte särskilt stort och på ett vis svårmöblerat eftersom det är ett genomgångsrum. Däremot vill jag försöka höja mysfaktorn så gott det går.

Här om veckan när jag torkade av och impregnerade våra lädersoffor så passade jag på att provmöblera lite. Men kände mig inte riktigt nöjd med något, så möblerna fick gå tillbaka till sina gamla platser. Däremot rev jag ner gardinerna, för att få in mera ljus och så tog jag fram ett bord. Bytte plats på golvlampan också. Nu väntar jag bara på den sista touchen som jag behöver hjälp med. Har beslutat mig för att vi sätter upp tavellister på den stora väggen och fyller listerna med favorittavlor och prints. Listerna är framplockade så nu gäller det bara att få sambon att hitta motivation också.

Sovrummet

Just nu söker jag mycket på hotellrum på Pinterest. Vill åstadkomma den känslan i vårt sovrum. Älskar väggfärgen på fondväggen och skulle kunna måla alla väggar i den härliga kaffe med mjölk-tonen.

Däremot har jag tröttnat på vår sänggavel, våra olika sängbord och sängen överlag. Den har över 10 år på nacken och borde verkligen bytas ut. Kanske vi kommer oss för att köpa en ny säng i gemensam julklapp. Nya sängkläder har jag åtminstone på inköpslistan, speciellt en ny dyna åt mig själv.

Sen bara väntar jag på den dagen vi får slänga ut vårt klädskåp. Som jag saknar vårt stora och praktiska skåp vi hade i lägenheten. Jag skulle ha det med i flytten, men köparen var envis och skulle ha skåpet. Nåja, nån dag ska jag ha ett måttanpassat klädskåp med toppenförvaring för alla sambons kläder. Ja, i det här förhållandet är det inte jag som har mest kläder…

Saker som sätter stilen

Sen drömmer jag om nya gardiner, kanske en ny matta.. Mera grönväxter och sånt krims krams. Ni vet, de där små detaljerna som sätter pricken på i. Å ja, förvaringskorgar till alla lillens leksaker också. En taklampa till köket och en ny bättre taklampa till hallen. Den som hänger där nu hängde vi upp i all hast när vi flyttade in. Aja, en sak i taget tänker jag. Om vi skulle börja med att leta rätt på grejerna så vi får upp tavellisterna nu så är jag glad.

Ett hem blir aldrig färdigt, det lever i ständig förändring.. Precis som dess inneboende. Har du något särskilt som du gärna skulle ändra eller fixa hemma hos er just nu?

6+
Hemma hos oss

Att hitta ett hem i ett hus

10 juli, 2020

Igår eftermiddag, strax innan det första åskvädret drog över oss, satte jag igång dammsugaren och blandade såpavatten till golvtorket. Det var dags att städa. En lagom passlig syssla så där när man inte vet om det ska regna eller om solen ska skina. I min vanliga torsdagsstädning ingår inte alltid att våttorka golvet, men igår orkade jag inte se på det fläckiga kakelgolvet i köket längre.

Vi är tredje familjen som bor i det här huset och vi trivs väldigt bra. Det är det perfekta huset för oss. Som jag alltid säger när någon ny stiger in och ”beundrar” vårt hem; vi fick precis det vi ville ha. Nu har vi bott ungefär 1,5 år i vårt blåa hus och jag kan med handen på hjärtat säga att vi börjar ha bott in oss. Speciellt jag som spenderat det senaste året hemma.

När någon annan planerat ens hus

När du köper ett hus som redan finns där, så får du ju också de planlösningar som tidigare ägare har tyckt om. På ont och på gott. Det finns inte mycket att klaga på här, mest kanske någon funktion eller någon yta som vi kanske skulle valt annorlunda. Vi har ju möjligheten att göra det också. Eftersom det nu är vi som bor här. Men jag har sagt som så att innan några större åtgärder görs så ska familjen ha barn som är så pass stora att det inte slits allt för mycket mera. Jag tänker att yngre barn sliter mer på ett hem än vad äldre barn gör. Rätta mig gärna om jag har fel.

Ett gäng tavlor som inte hittat sin plats och den märkliga gula väggen.

Jag är tacksam över att tidigare ägare valt att spara färgkoderna till alla husets väggar. Till en början var jag inte riktigt säker på om den rosa väggen i vårt kontor skulle få stanna. Men efter ett tag har jag vant mig vid färgen. Den är inte så rosa trots allt. Det rum jag kommer måla om är det rum som i nuläget inte används. Där den största väggen fått en märklig gul kulör. Ja, det ser rent förskräckligt ut, lägg då till att fönstret i rummet vätter mot norr så där är ju ganska mörkt. Men annars kan jag inte klaga på färgsättningen alls här i huset. Väldigt harmoniska val!

Valet av köksinredning kan vi kanske diskutera, men ja i något skede vill jag ha ett nytt kök. Det som stör mig mest just nu är storleken på lådorna. De har de krångligaste innermått på ca. 29 cm vilket gör att inga insatser för bestick passar. Tro mig, jag har letat överallt! Om tidigare ägare valt att ta med sig insatserna eller om det aldrig existerat såna, det vet jag inte. Men det stör mig när det är kaos i våra lådor. Jag vill ha en tydlig överblick! Att de sen valt att sätta kakel i köket, det däremot kan jag hylla! Peppar peppar, det är bara ett fåtal glasvaror som gått sönder på golvet ännu.

Ja, ibland kan det helt enkelt bli rätt när du åker på husvisning. Även om du kanske inte till 100% överrensstämmer med tidigare ägares val av interiör.

Att hitta sin egna stil

Inredning har länge varit ett intresse hos mig. Jag har läst magasin, böcker och följt instagramkonton. Till och med försökt mig på ett inredningskonto själv på instagram. Men som med så mycket annat så har det slutat med att jag jämfört mig med alla de ”stora”. De där duktiga inredarna. Förminskat mig själv och mitt eget hem. Fast det i grund och botten handlar om att det är jag och min familj som ska trivas där.

Nåväl, som med så mycket annat så har jag också rensat ur vårt hem på grejer. Bort med sånt som inte tilltalar mig längre, som inte hittar en plats och som bara känns fel. Istället för att hetsa fram det perfekta hemmet, spoiler alert; det existerar inte! Så tänker jag att det får ta tid. Vi ska ju ändå bo här nu. Varför ska jag behöva hetsa fram något som ska funka direkt. Istället för att välja att omge oss med sådana saker och möbler som har betydelse och som får oss att må bra i vårt hem. Jag är på gång att sakta hitta vår egna stil. Även om det kräver sina kompromisser. Vi har helt olika tankar om vissa saker ibland, sambon och jag.

Med små steg i rätt riktning kommer man långt. Det tror jag på! Nu ska jag sätta mig i soffan i vårt lagom städade fredagshem och njuta en stund.

12+
Hemma hos oss

En drömträdgård tar form

1 juni, 2020

Terrassen är klar och det projektet har vi officiellt kryssat av vår lista över göromål för gården. Då är det ju dags att börja fundera över följande projekt. För med ett hus så tar inte projekten och göromålen slut. Det tror jag nog alla husägare är välbekanta med.

Idag var det spännande tider här hos oss när pappan i huset kom hem med en av de stora bilarna. På flaket hade han ”kilastenar” som han sen lastade av. Tacksam över att ha en gårdsplan enbart bestående av grus just nu. Du kan ta dit vilka stora maskiner som helst och de slipper fram utan problem. Så ikväll när barnet somnat, vilket gick på två röda sekunder efter den här dagen. Var det dags för de här föräldrarna att dra fram måttband, käppar, färgspray och drömmarna. Ja, kameran fick hänga med på ett hörn den också.

Sommarens planer för gården

Stenarna som han drog hem idag ska fungera som en naturlig mur mot sluttningen. Där innanför muren i trädgården ska sen min köksträdgård och lillprinsens lekplats få rum. En jättefin sandlåda väntar i garaget på att lyftas ut och placeras i trädgården. Men före det behöver vi få bort närmare 40 cm med grus och jämnat upp sluttningen. Där på bilden bakom Doris finns faktiskt två odlingslådor på marken, men ja de syns ju inte från där jag står.

Min köksträdgård blir en präktig plats med rum för 14 odlingslådor och betongplattor mellan. Sen drömmer jag om att skärma av mot reningsverket med någon form av staket. Kanske använder jag höstörarna som finns i vårt lider. Den ursprungliga tanken var att också placera en torkställning där i närheten av reningsverket, men jag tror vi har kommit på en annan lösning nu.

Jag vet inte om jag visat er mitt projekt på bild. Ja, ni som följer mig på instagram har ju fått hänga med i storys några gånger. Men det här är alltså mitt kvällsprojekt som påbörjades redan ifjol. Tanken är att ta till vara en stor del av rundstenarna som tidigare ägare placerat ut runt hela tomten. De ska istället placeras här, vid vår uppfart till vänster. Så att det blir en helhet med rundstenar istället för tidigare lösning som var rundstenar längst ner och sen grus från garaget och neråt. Jag har en fin tårtbit kvar att kärra och rada innan jag kan ro projektet i hamn helt och hållet.

På den övre bilden står jag ända ut på vägen. Orkade inte byta objektiv från mitt 45 mm. Å på den nedre bilden står jag nästan delvis inne i skogen. Men härifrån och upp mot trappan kommer vi fylla upp och plantera häck. Jag röstar för syrenhäck och sambon för tuijor, så få se var det slutar. Vi vill helt enkelt ha ett sorts insynsskydd mot vägen. För som det är nu så ser alla allt när de kör förbi. Å det kör en hel del bilar här på vår väg under sommarhalvåret.

Sen i något skede ska jag också anlägga en del planteringar med perenner. Plantera fruktträd och bärbuskar och högt på önskelistan står också ett växthus. Men jag är nöjd så länge jag får min köksträdgård, lillen får en plats att leka på och vi snart kanske har en grund för gräsmattan. Men före vi är så långt så är det en hel massa grus som ska bort och så ska det fyllas ut lite här och var.

Trädgårdsplaneringen

Vårt sista tillfälle med trädgårdsplaneringskursen lades på is tidigare i våras. Så det ser jag framemot ännu. Annars så fick vi fantastisk betjäning från Blomtorget när Jennifer var ut och hälsade på oss. Hon gjorde en superfin trädgårdsskiss åt oss som vi ganska långt kommer utgå från i vårt projekt att skapa drömträdgården.

Jag ångrar inte alls att jag gick trädgårdsplaneringskursen själv. Fick massor av tips, inspiration och bra saker att tänka på. Men det där att planera trädgård är svårt, så jag överlåter det gärna åt proffs. Så tacksamt att ha något att utgå ifrån när vi ska börja på. För som ni har sett så börjar vi ju helt från ruta noll, på gott och ont.

Nästa gång jag uppdaterar om vårt trädgårdsprojekt så ska vi tro att det har hänt lite mera.

11+