Hemma hos oss

Det börjar bli dags att förändra något hemma

29 juli, 2020

Det finns alltid saker som jag vill förändra eller fixa om här hemma. På det viset har jag ingen stress med att något måste ske direkt. Men tänker ändå att jag i något skede vill förnya, förändra och fixa. Göra det ännu mera trivsamt och så att det känns ännu mer som vårt hem. Visst finns det stora projekt, som att måla en vägg, byta köksinredningen och sätta in nytt golv. Men just de projekten är så övermäktiga och verkligen inget som är prioritet nummer ett i nuläget. Det är de mindre sakerna som kan förverkligas på en dag, om man riktigt vill. Låt oss ta en titt på de grejer jag vill förändra här hemma.

Vardagsrummet

Den del av huset som jag kämpar allra mest med, inredningsvis, är vardagsrummet. Det är inte särskilt stort och på ett vis svårmöblerat eftersom det är ett genomgångsrum. Däremot vill jag försöka höja mysfaktorn så gott det går.

Här om veckan när jag torkade av och impregnerade våra lädersoffor så passade jag på att provmöblera lite. Men kände mig inte riktigt nöjd med något, så möblerna fick gå tillbaka till sina gamla platser. Däremot rev jag ner gardinerna, för att få in mera ljus och så tog jag fram ett bord. Bytte plats på golvlampan också. Nu väntar jag bara på den sista touchen som jag behöver hjälp med. Har beslutat mig för att vi sätter upp tavellister på den stora väggen och fyller listerna med favorittavlor och prints. Listerna är framplockade så nu gäller det bara att få sambon att hitta motivation också.

Sovrummet

Just nu söker jag mycket på hotellrum på Pinterest. Vill åstadkomma den känslan i vårt sovrum. Älskar väggfärgen på fondväggen och skulle kunna måla alla väggar i den härliga kaffe med mjölk-tonen.

Däremot har jag tröttnat på vår sänggavel, våra olika sängbord och sängen överlag. Den har över 10 år på nacken och borde verkligen bytas ut. Kanske vi kommer oss för att köpa en ny säng i gemensam julklapp. Nya sängkläder har jag åtminstone på inköpslistan, speciellt en ny dyna åt mig själv.

Sen bara väntar jag på den dagen vi får slänga ut vårt klädskåp. Som jag saknar vårt stora och praktiska skåp vi hade i lägenheten. Jag skulle ha det med i flytten, men köparen var envis och skulle ha skåpet. Nåja, nån dag ska jag ha ett måttanpassat klädskåp med toppenförvaring för alla sambons kläder. Ja, i det här förhållandet är det inte jag som har mest kläder…

Saker som sätter stilen

Sen drömmer jag om nya gardiner, kanske en ny matta.. Mera grönväxter och sånt krims krams. Ni vet, de där små detaljerna som sätter pricken på i. Å ja, förvaringskorgar till alla lillens leksaker också. En taklampa till köket och en ny bättre taklampa till hallen. Den som hänger där nu hängde vi upp i all hast när vi flyttade in. Aja, en sak i taget tänker jag. Om vi skulle börja med att leta rätt på grejerna så vi får upp tavellisterna nu så är jag glad.

Ett hem blir aldrig färdigt, det lever i ständig förändring.. Precis som dess inneboende. Har du något särskilt som du gärna skulle ändra eller fixa hemma hos er just nu?

6+
Hemma hos oss

Att hitta ett hem i ett hus

10 juli, 2020

Igår eftermiddag, strax innan det första åskvädret drog över oss, satte jag igång dammsugaren och blandade såpavatten till golvtorket. Det var dags att städa. En lagom passlig syssla så där när man inte vet om det ska regna eller om solen ska skina. I min vanliga torsdagsstädning ingår inte alltid att våttorka golvet, men igår orkade jag inte se på det fläckiga kakelgolvet i köket längre.

Vi är tredje familjen som bor i det här huset och vi trivs väldigt bra. Det är det perfekta huset för oss. Som jag alltid säger när någon ny stiger in och ”beundrar” vårt hem; vi fick precis det vi ville ha. Nu har vi bott ungefär 1,5 år i vårt blåa hus och jag kan med handen på hjärtat säga att vi börjar ha bott in oss. Speciellt jag som spenderat det senaste året hemma.

När någon annan planerat ens hus

När du köper ett hus som redan finns där, så får du ju också de planlösningar som tidigare ägare har tyckt om. På ont och på gott. Det finns inte mycket att klaga på här, mest kanske någon funktion eller någon yta som vi kanske skulle valt annorlunda. Vi har ju möjligheten att göra det också. Eftersom det nu är vi som bor här. Men jag har sagt som så att innan några större åtgärder görs så ska familjen ha barn som är så pass stora att det inte slits allt för mycket mera. Jag tänker att yngre barn sliter mer på ett hem än vad äldre barn gör. Rätta mig gärna om jag har fel.

Ett gäng tavlor som inte hittat sin plats och den märkliga gula väggen.

Jag är tacksam över att tidigare ägare valt att spara färgkoderna till alla husets väggar. Till en början var jag inte riktigt säker på om den rosa väggen i vårt kontor skulle få stanna. Men efter ett tag har jag vant mig vid färgen. Den är inte så rosa trots allt. Det rum jag kommer måla om är det rum som i nuläget inte används. Där den största väggen fått en märklig gul kulör. Ja, det ser rent förskräckligt ut, lägg då till att fönstret i rummet vätter mot norr så där är ju ganska mörkt. Men annars kan jag inte klaga på färgsättningen alls här i huset. Väldigt harmoniska val!

Valet av köksinredning kan vi kanske diskutera, men ja i något skede vill jag ha ett nytt kök. Det som stör mig mest just nu är storleken på lådorna. De har de krångligaste innermått på ca. 29 cm vilket gör att inga insatser för bestick passar. Tro mig, jag har letat överallt! Om tidigare ägare valt att ta med sig insatserna eller om det aldrig existerat såna, det vet jag inte. Men det stör mig när det är kaos i våra lådor. Jag vill ha en tydlig överblick! Att de sen valt att sätta kakel i köket, det däremot kan jag hylla! Peppar peppar, det är bara ett fåtal glasvaror som gått sönder på golvet ännu.

Ja, ibland kan det helt enkelt bli rätt när du åker på husvisning. Även om du kanske inte till 100% överrensstämmer med tidigare ägares val av interiör.

Att hitta sin egna stil

Inredning har länge varit ett intresse hos mig. Jag har läst magasin, böcker och följt instagramkonton. Till och med försökt mig på ett inredningskonto själv på instagram. Men som med så mycket annat så har det slutat med att jag jämfört mig med alla de ”stora”. De där duktiga inredarna. Förminskat mig själv och mitt eget hem. Fast det i grund och botten handlar om att det är jag och min familj som ska trivas där.

Nåväl, som med så mycket annat så har jag också rensat ur vårt hem på grejer. Bort med sånt som inte tilltalar mig längre, som inte hittar en plats och som bara känns fel. Istället för att hetsa fram det perfekta hemmet, spoiler alert; det existerar inte! Så tänker jag att det får ta tid. Vi ska ju ändå bo här nu. Varför ska jag behöva hetsa fram något som ska funka direkt. Istället för att välja att omge oss med sådana saker och möbler som har betydelse och som får oss att må bra i vårt hem. Jag är på gång att sakta hitta vår egna stil. Även om det kräver sina kompromisser. Vi har helt olika tankar om vissa saker ibland, sambon och jag.

Med små steg i rätt riktning kommer man långt. Det tror jag på! Nu ska jag sätta mig i soffan i vårt lagom städade fredagshem och njuta en stund.

12+
Hemma hos oss

En drömträdgård tar form

1 juni, 2020

Terrassen är klar och det projektet har vi officiellt kryssat av vår lista över göromål för gården. Då är det ju dags att börja fundera över följande projekt. För med ett hus så tar inte projekten och göromålen slut. Det tror jag nog alla husägare är välbekanta med.

Idag var det spännande tider här hos oss när pappan i huset kom hem med en av de stora bilarna. På flaket hade han ”kilastenar” som han sen lastade av. Tacksam över att ha en gårdsplan enbart bestående av grus just nu. Du kan ta dit vilka stora maskiner som helst och de slipper fram utan problem. Så ikväll när barnet somnat, vilket gick på två röda sekunder efter den här dagen. Var det dags för de här föräldrarna att dra fram måttband, käppar, färgspray och drömmarna. Ja, kameran fick hänga med på ett hörn den också.

Sommarens planer för gården

Stenarna som han drog hem idag ska fungera som en naturlig mur mot sluttningen. Där innanför muren i trädgården ska sen min köksträdgård och lillprinsens lekplats få rum. En jättefin sandlåda väntar i garaget på att lyftas ut och placeras i trädgården. Men före det behöver vi få bort närmare 40 cm med grus och jämnat upp sluttningen. Där på bilden bakom Doris finns faktiskt två odlingslådor på marken, men ja de syns ju inte från där jag står.

Min köksträdgård blir en präktig plats med rum för 14 odlingslådor och betongplattor mellan. Sen drömmer jag om att skärma av mot reningsverket med någon form av staket. Kanske använder jag höstörarna som finns i vårt lider. Den ursprungliga tanken var att också placera en torkställning där i närheten av reningsverket, men jag tror vi har kommit på en annan lösning nu.

Jag vet inte om jag visat er mitt projekt på bild. Ja, ni som följer mig på instagram har ju fått hänga med i storys några gånger. Men det här är alltså mitt kvällsprojekt som påbörjades redan ifjol. Tanken är att ta till vara en stor del av rundstenarna som tidigare ägare placerat ut runt hela tomten. De ska istället placeras här, vid vår uppfart till vänster. Så att det blir en helhet med rundstenar istället för tidigare lösning som var rundstenar längst ner och sen grus från garaget och neråt. Jag har en fin tårtbit kvar att kärra och rada innan jag kan ro projektet i hamn helt och hållet.

På den övre bilden står jag ända ut på vägen. Orkade inte byta objektiv från mitt 45 mm. Å på den nedre bilden står jag nästan delvis inne i skogen. Men härifrån och upp mot trappan kommer vi fylla upp och plantera häck. Jag röstar för syrenhäck och sambon för tuijor, så få se var det slutar. Vi vill helt enkelt ha ett sorts insynsskydd mot vägen. För som det är nu så ser alla allt när de kör förbi. Å det kör en hel del bilar här på vår väg under sommarhalvåret.

Sen i något skede ska jag också anlägga en del planteringar med perenner. Plantera fruktträd och bärbuskar och högt på önskelistan står också ett växthus. Men jag är nöjd så länge jag får min köksträdgård, lillen får en plats att leka på och vi snart kanske har en grund för gräsmattan. Men före vi är så långt så är det en hel massa grus som ska bort och så ska det fyllas ut lite här och var.

Trädgårdsplaneringen

Vårt sista tillfälle med trädgårdsplaneringskursen lades på is tidigare i våras. Så det ser jag framemot ännu. Annars så fick vi fantastisk betjäning från Blomtorget när Jennifer var ut och hälsade på oss. Hon gjorde en superfin trädgårdsskiss åt oss som vi ganska långt kommer utgå från i vårt projekt att skapa drömträdgården.

Jag ångrar inte alls att jag gick trädgårdsplaneringskursen själv. Fick massor av tips, inspiration och bra saker att tänka på. Men det där att planera trädgård är svårt, så jag överlåter det gärna åt proffs. Så tacksamt att ha något att utgå ifrån när vi ska börja på. För som ni har sett så börjar vi ju helt från ruta noll, på gott och ont.

Nästa gång jag uppdaterar om vårt trädgårdsprojekt så ska vi tro att det har hänt lite mera.

11+
Hemma hos oss

Vårens projekt, att bygga terrass

27 maj, 2020

I mitten av april hände det plötsligt, terrassprojektet blir verklighet den här sommaren. Ungefär när de sista envisa snöhögarna smält av vår gård så sattes spadarna i gruset. Rundstenarna som tidigare ägare plockat runt huset skulle bort. Å det arma gruset skulle skyfflas undan. Vi hummade, betraktade och skickade inspirationsbilder via mail. Snart landade en skiss i min inkorg och vi begrundade lite mera. Sen ändrade skissen ett antal gånger innan vi hade den i teorin, vår terrass.

Materialet till terrassen levererades måndagen den 27 april. När jag kom hem från besöket till mina föräldrar fanns det en prydlig hop av bräder och färdiga betongplintar på vår gård. Redan samma kväll hade sambon tillsammans med en av sina bröder plockat ut plintarna och påbörjat projekt bygga terrass. Den gamla trappan skruvades bort och skulle snart ersättas med en ny betydligt finare trappa.

bygga terrass

Kväll efter kväll den veckan fortsatte de plocka, gräva, borra och bygga. Ibland så pass länge att mörkret hann ikapp dem. För det mesta tittade vi på från insidan lillprinsen och jag. Men ibland kunde vi också göra dem sällskap korta stunder utomhus. Sen när lillprinsen somnat för kvällen kunde jag gå ut och fortsätta med mitt projekt, stenläggning. I pauserna begrundade jag vår danslava som arbetsnamnet blev. Funderade på hur stor den faktiskt skulle bli. Samt hur svårt det är att förstå hur något blir när du bara ser den på ett papper.

Terrassen är klar

Efter fyra veckor är terrassen äntligen klar. Å vad stor den blev. Vårt lilla bord och de fyra stolarna vi har samt den gamla grillen känns ju som en fis i rymden på vår terrass. Men så här kommer vi att leva i sommar. Så hoppas vi att nästa sommar så har vi fler möbler som passar in på vår terrass.

Vi beslöt ganska direkt att vi gärna vill ha ett staket som också fungerar lite som insynsskydd. Annars har de haft väldigt fria händer med att fixa terrassen. Äntligen har jag ett ”extra rum” under sommaren, någonstans där vi kan hänga ute under dagar och kvällar, i väntan på att resten av gården formas till den oas vi drömmer om.

Att bygga terrass tar sin lilla tid och stundtals är det ett ganska enformigt arbete. Speciellt när du ska sitta och skruva fast bräderna. Men nu är det gjort och terrassen är klar. Nu är det bara mitt arbete kvar, att inreda terrassen för att få den så ombonad som möjligt. Har redan beslutat att vi kör med svarta och mörkgrå detaljer på terrassen. Så alla möbler, krukor och pynt får gå i den tonen. Det gör mitt letande efter passliga grejer så mycket enklare och så finns det ju sprayfärg om jag hittar något som är ”fel” färg. Nu är det bara resten av trädgården kvar men den funderar vi en på annan gång.

Det som ännu saknas är att vi i något skede ska fixa plexiglas till staketet på kortsidan. Å någon form av belysning också. Men i övrigt är terrassen helt klar och vi har så smått börjat använda den. Jag funderar mycket på vad vi vill använda terrassen till och vilken typ av möbler vi vill ha där. Kanske ett större matbord och definitivt en loungegrupp av något slag. Å förstås en hel del växter och blommor.

Grunden är klar och jag är så nöjd över hur helheten blev. Nu ska jag njuta av en sommar på gården, utan att behöva planera att bygga en terrass.

13+
Hemma hos oss

Att planera en trädgård – i teorin

13 mars, 2020

I höstas fick jag se att Blomtorget ordnade trädgårdsplaneringskurs i Vasa. Taggad att delta var jag förstås, men kände inte riktigt att november var en optimal tidpunkt för mig då. Till min stora glädje hade kursen varit så populär att de la in en ny kurs nu i mars. I skrivande stund har vi två kurstillfällen bakom oss och ett tredje och sista på kommande, förhoppningsvis, nästa vecka.

Kursen går ut på att vi blandar teori med praktik, Lena och Adrian tar oss genom hur man ska tänka när man planerar en trädgård och så får vi skissa på vår egen drömträdgård i lugn och ro sen. De där två timmarna flyger iväg och igår märkte vi knappt av att kurstiden var slut.

Men att försöka planera sin drömträdgård i teorin när du inte vet hur det kommer se ut i praktiken är verkligen inte lätt. Jag har så svårt att föreställa mig att vi ska få vår grusplan att börja se ut för något alls. Även om jag bara längtar till den dagen när vi har gräsmatta där istället för grus.

Årets trädgårdsmål

Från första kurstillfället fick vi med oss en checklista för trädgårdsplanering och inför torsdagens tillfälle satt jag en kväll med sambon och gick igenom frågorna. Samtidigt försökte jag sätta upp lite målsättningar för vår trädgård i år. Rom byggdes inte på en dag och det gör ju inte drömträdgården heller.

Bygga terrass. Ett av de större projekten vi ska ta oss an i år är byggandet av en terrass på framsidan av huset. Den terrass som redan finns är på baksidan i skuggan, superbra som förvaring och för Einars dagliga utevilor. Vår terrass kommer sträcka sig över stora delar av framsidan och dessutom blir det med pergolatak så att vi får skydd från solen.

Anlägga gräsmatta. En stor del av vår nuvarande plan kommer bli trädgård. Vi ska skrapa bort grus och stenar och fixa någon form av avgränsning mot det som blir ”parkering” och förstås så gräs.

Plantera buskar & träd. Jag skulle också vilja hinna plantera de fruktträd och bärbuskar som vi ska ha. Ju förr dessto bättre tänker jag!

Grunden till köksträdgården. Sen vill jag också fixa grunden för min köksträdgård. Det vill säga flytta odlingslådorna, fixa formen på den och se till att jordgubbsplantorna börjar trivas.

En hel del stora grejer ska göras i år, men vissa saker har jag tänkt dona med själv. Att bygga terrass och anlägga gräsmatta är inget som jag kan delta i särskilt mycket. Men däremot gräva och greja tycker jag om. Sen är det ju någon som behöver fixa mat och koka kaffe också.

Min drömträdgård under planering

Som jag tidigare skrev så är det här med att planera drömträdgården supersvårt! Men vi får jättebra hjälp genom kursen och så har jag nördat in mig på det mesta med trädgård. Jag letade fram de böcker jag har och de jag lånat och majoriteten av mina tankar upptar faktiskt trädgård och odling för tillfället. Vem vet, kanske jag blir en trädgårdsjunkie ändå.

Har du några tips kring trädgårdsplanering? Eller finns det något särskilt du gärna skulle ha i din trädgård?

7+