Handarbete

Det senaste av stickorna

20 november, 2020

Hela hösten har jag suttit med en stickning i famnen när jag har haft möjlighet. Det är ett sätt för mig att koppla av och jag tycker om att få fundera ut gåvor att ge åt vänner och familj som jag satt ner tid och kärlek i att göra. I augusti listade jag fem olika plagg jag vill sticka under hösten. Kanske dags att ta och kika tillbaka på den listan och se vad som faktiskt blev till och kom sig av stickorna.

Läs mer: 5 plagg jag vill sticka i höst

Jga fick ju möjlighet att teststicka den underbara Victoriajacket i början av hösten. Det är också den som jag har på min profilbild till höger i spalten. Det finns dessutom ett helt inlägg om jackan. Sen har jag också stickat en overall åt lillprinsen som redan är flitigt använd. Den värmer skönt under kalla dagar och jag kan varmt rekommendera en isbjörns heldress om du behöver sticka något värmande åt en liten vän i din närhet.

Två av de fem plaggen jag hade på listan har alltså blivit klara. Hösten skulle bli fokus på mig själv och jag skrev ju att jag gärna vill sticka koftor och en easy chunky-tröja också. Den sistnämnda är faktiskt nästan klar, men garnet tog slut igen. Så just nu väntar jag på garnleverans och så fort den är klar lovar jag visa er också. Koftorna har jag inte alls haft tid att tänka på, istället har jag börjat snegla på en Sofies mamma genser. Jag har redan mönstret, köpte det för flera år sen. Återstår att se vad jag stickar.

Senaste handarbetena

Även om jag inte har kunnat avsluta min tröja på grund av garnbrist så har jag inte varit sysslolös. Jag har stickat på lite andra plagg som jag också nämnde i min höstlista. Det blev en mössa åt mig själv och en kofta i gåva åt en liten tjej i vår närhet.

Mössan är en familjens sotarmössa och garn finns så att jag i något skede kan sticka en åt lillprinsen också. Märkte dock att jag har stickat ganska löst, för efter ett tags användning så har den blivit rätt stor. Har samlat ihop ett gäng stickade plagg som snart ska få ta ett varv i tvättmaskinen, så då får den nog åka med tror jag.

Den här koftan har blivit en ny favorit att sticka åt små barn i min närhet. Det är bara kofta nummer två, den första fick såklart lillprinsen. Men nu när jag stickat den andra så har jag blivit så kär i mönstret och utformningen av den. Roligast till såna här små projekt är ju nog att välja garn och knappar. Både kofta och mössa är stickade i Drops garn Merino extra fine, ett mjukt och skönt garn.

Helt sysslolös handarbetsmässigt är jag ändå inte. Brevid mig ligger tre olika garnnystan som ska få bli strumpor. En kombination av ljust rosa, grått och vitt tror jag blir riktigt vackert. Strumporna får bli helgens projekt, det är ett sånt där passligt helgprojekt. Sen ska jag fundera på vilka handarbeten som får ta plats på vinters lista. Vad stickar du just nu? Vad drömmer du om att sticka?

10+
Handarbete

Isbjörns heldress

28 september, 2020

Det senaste som kom av stickorna här hemma är en isbjörns heldress, utan luva. Ville sticka en ylledräkt åt lillprinsen att ha under ytterkläderna nu under hösten och senare i vinter. Hittade ingen fin tillförst, men frågade Victoria om Isbjörns heldress går att sticka utan luva. Vilket den gjorde.

Svårast var att välja färg på garnet eftersom Klompelompe Spöt kommer i så många vackra färger. Till sist föll valet på färgen lövfall och den gjorde sig riktigt bra i just den färgen. Jag valde också att sticka heldressen i storlek 2 år, vilket gör att vi kan använda den lite längre. Ännu ett plagg som jag kan stryka från min vill sticka-lista.

isbjörns heldress

Många av Victorias mönster har jag upplevt som svåra att förstå ibland. Men just det här mönstret kändes ändå enkelt att förstå och var också lättstickat. Kan varmt rekommendera det ifall du vill sticka något särskilt åt egna barn eller som present. Ett plus är att den ser bra ut även utan luvan. Isbjörns heldress finns i en mängd storlekar, allt från 0-3 månader och ända upp till 4 år. Du hittar mönstret här.

3+
Handarbete

Min Victoriajacket

28 augusti, 2020

Det senaste av stickorna är min fina och varma Victoriajacket som jag fick provsticka för Victoria (lykkeliten). Ni som följer mig på IG har ju redan sett den fina skapelsen i flödet. Men den är så vacker att den förtjänar ett helt eget inlägg på bloggen också!

Victoriajacket

Jackan är snabbstickad eftersom den stickas med stickor i storlek 12. Det som däremot inte var så lätt var att komma ihåg alla delar i mönstret under processens gång. Vet inte hur många gånger jag resmade upp efter att ha stickat en bit. Skyller helt och hållet på bristande koncentration. För genast när barnet sov och jag fick sitta ostört och sticka så gick det mycket bättre. Så jag rekommenderar inte att sticka den tillsammans med en 1,5-åring som är nyfiken på sin omvärld.

Till min Victoriajacket valde jag färgen Oatmeal av garnet Peruvian Highland från Filcolana. Det gick åt en hel del garn, eftersom jackan stickas i 3 trådar. Pratade med Birgitta på handarbetsaffären och vi funderade lite på att man kanske kan sticka den i ett annat garn också. Ska se om jag hinner pröva det nu här under hösten.

Jackan är en vacker skapelse som passar både till vardag och fest. Den blev ganska tung i sig själv men är ett fint tillskott i min höstgarderob. Tack Victoria för att jag fick förtroende att provsticka denna. Om du vill sticka en egen Victoriajacket så finns mönstret till försäljning nu inne hos Lykkeliten.

5+
Handarbete

5 plagg jag vill sticka i höst

6 augusti, 2020

Även om det är sensommar ännu så har jag så smått börjat snegla på höstkläder. Det gäller ju att vara ute i god tid, särskilt när du vill göra dina egna plagg. För tillfället håller jag faktiskt på med två av de plagg som jag listar i min höstlista. Det enda blir nog snabbare färdigt än det andra.

Fem stickade plagg

Först ut har vi Victoriajacket, det är också den som figurerar på bilderna i det här inlägget. Victoriajacket är ett kommande mönster från Lykkeliten och jag är en av teststickarna. Det är nog länge sen ett mönster gett mig sånt huvudbry, men då har jag envisats med att sitta och sticka när huvudet redan varit tömt på energi om kvällarna.

Nu när jag kommit igång är det ett roligt och enkelt mönster. Sitter redan och funderar på att jag nog vill ha en jacka i någon grön nyans i min garderob också.

Lillprinsen ska få sig en stickad overall att sätta under ytterkläderna. Beställde mönstret till Isbjörns heldress för ett tag sen och ska sticka den utan huva. Så fort ovanstående plagg är klart får jag nog sätta igång med den.

En annan tröja jag börjat sticka på är en Easy chunky sweater. Hade missräknat garnmängden litegrann så får lov att beställa till av en garnsort. Stickar den i restgarn från Drops Air, så det blir en till rosa färgklick i min garderob.

Så var det koftorna då ja, två stycken till och med. Cosy Josie är härligt oversize och Meet the sun verkar som en skön ”slänga över axlarna när det är lite kyligt”-kofta. Gillar att de båda är lite längre.

Som en bonus ska jag också sticka en babykofta som gåva åt en vän samt en eller två av familjens sotarmössa. Med andra ord så kommer jag inte få tråkigt i höst med alla dessa stickningar att fundera på. Självklart kommer jag uppdatera er på bloggen vart efter hur det går med mina stickningar. Efter att ha stickat en hel massa sockor och vantar nu under vintern och våren är det skönt med andra stickningar till hösten.

10+
Handarbete

Stickskola för vantar

20 mars, 2020
stickskola för vantar

Äntligen! Dags för mig att lansera ännu en stickskola, hur jag stickar vantar. Än är det vinter kvar, åtminstone kyliga morgnar och kvällar. Så då passar det ju utmärkt att sticka ett par vantar att värma händerna med. Precis som med den första stickskolan så är även denna i tre delar. Du kan följa alla 3 eller bara någon om det passar bättre.

Här hittar du min youtubekanal i sin helhet. Där målet är att försöka publicera kreativa videos. I och med den här stickskolan nu har jag faktiskt nått målet jag la upp innan jag startade kanalen, 3 videos under våren. Så roligt att det lyckades så bra! Har flera videor jag vill göra, men det tar ganska lång tid att planera, göra samt filma och sen redigera.

Hoppas du gillar min stickskola för vantar! Tumma gärna upp videorna och prenumerera på kanalen.

1+