Älskade unge

En liten kik i lillprinsens sommargarderob

15 maj, 2020

Alla som gillar barnkläder upp med en hand! För idag tänkte jag att vi skulle kika in i lillprinsens sommargarderob. Även om sommarvärmen lär låta oss vänta hörde jag, så kan man ju ändå förbereda sommargarderoben. Det har ju jag också, om det räknas med att flytta alla klänningar ur en plastlåda och stuva in dem i ett litet ledigt hörn i vår garderob.

Loppat blandat med nytt

Som vanligt när det kommer till barnkläder och den här mamman så är lillprinsens garderob en blandning av loppade plagg och nya plagg. Det märks förövrigt att han gått upp i storlek nu, för de loppade plaggen i storlek 80 och 86 är ju inte jättemånga. Men jag råkade komma över ett rejält fynd med totalt 60 barnplagg för ett tag sen. Så vi har att slita på.

De första sommarplaggen är helt nya. Byxorna och den vita skjortan kommer från H&M och baskern från Kappahl. Jag tror det var så att de har baskern i affären i år också. Baskern på bilden köpte jag som gravid, alltså ifjol.

En hänga hemma-outfit. Den randiga skjortan är ett definitivt fynd. Marimekko och den kostade mig kring 50 cent på loppis. Hängselshortsen är också ett loppisfynd.

En till fyndad outfit, både shortsen och bodyn är från loppis. Solglasögonen däremot köpte vi på Citymarket nu under våren. Ifjol hade han solglasögon med band, men de var han så missnöjd med. Prövade dem i år också, eftersom de ska gå från 0-2 år. Men jag vet inte riktigt vad tillverkaren tror att en 2-åring har för huvudomkrets för på lillprinsen passade inte solglasögonen. Så det fick bli utan band i år.

Det är ju inte bara sommar och sol alla dagar. Så får de kallare dagarna kan det behövas långbyxor också. T-shirten från H&M, leggingsen är Dolce Vita design och sandalerna är också från H&M. Älskar den där typen av sandaler, får Saltkråkan-vibes av dem.

Den sista outfiten är en blandning, hängselshortsen är fynd, t-shirten från H&M och kepsen den har rest från Gran Canaria, före covid-19.

Det som jag ännu saknar och inte har hunnit införskaffa åt honom är ett par mjuka shorts utan hängslen. Sen har vi flera bodys utan ärm och några t-shirtsbodys också som vi kommer variera med. Samt en hel hop med vanliga t-shirts. Så något problem med sommargarderoben kommer han inte ha. Har också funderat på en uv-dräkt, men tänker att den köper jag isåfall längre fram när jag ser hurudan sommar det blir. Tänker att med kläder och solkräm skyddar man ju också bra.

Något särskilt som finns i era småttisars sommargarderober?


Om du gillar det här inlägget får du gärna trycka på hjärtat. Tack!

13+
Älskade unge

Första lekparksbesöket

7 maj, 2020

Det är lite snålt med lekparker här i vår del av Korsholm. Ja, vi kan gå till dagisgården eller besöka den som finns i andra änden av byn. Men det har vi inte riktigt hunnit med ännu. Så lekparksdebuten blev istället i en park nära där syrran bor, Aaltoparken i Vasa. Vädret var på vår sida idag och när vi kom traskande med våra busar i varsin vagn var parken helt tom dessutom.

Det är så spännande att se hur Einar utvecklas och vilken typ av personlighet han verkar få. Just nu är han en sån typ så när det gäller nya saker eller främmande personer så är han väldigt avvaktande och försiktig till en början. Likaså var det med vårt lekparksbesök idag. Han prövade gunga, rutscha och bekanta sig med sandlådan, allt under stor tystnad och betraktande. Det var nog lite spännande, men samtidigt intressant och redan vid andra gungturen märkte jag hur han kunde slappna av och faktiskt njuta lite också.

Om och om igen tog han upp sand i sin hand och lät den sakta rinna mellan fingrarna. Säkert en spännande förstagångsupplevelse kan jag tänka. Vi har i planerna att fixa en sandlåda och en ställning till gungan han fick i 1-årspresent, men det är ännu bara planer.

Efter en halvtimme var det dags för oss att vända vagnarna hemåt igen. Vi kan konstatera att lekparksdebuten ändå gick relativt bra. Nästa gång testar vi en ny park. Visste du förresten att det finns en grupp på facebook för lekparker, lekparker i Österbotten heter gruppen och där delar man med sig av parker man besökt. Gruppen är inte så aktiv, men där finns redan en hel del info om parker i olika delar av vårt vackra Österbotten.

Vilken lekpark är er och barnens favorit?

4+
Älskade unge

Ett år med Einar

3 april, 2020

Jag tänkte skriva en månadsrapport vid 11 månader, men jag läste genom vad jag skrivit om honom som 10 månader. Så jag insåg att det ändå inte hänt så mycket på en månad. Istället ska vi se tillbaka lite på hur det senaste året sett ut. Tänk att vi numera har en 1-åring i huset.

Om du vill kan du läsa alla de inlägg jag skrivit om Einar det första året. De hittar du i kategorin älskade unge.

Upp och fram

Ett tag efter att han börjat åla så började han också klättra. Så kring sin 11 månadersdag klättrade han massor, både i våra famnar, på mellanskivan under vardagsrumsbordet och på diskmaskinsluckan. Han kämpade med att börja stå med stöd och sambon har tränat att gå lite med honom. Vid den här tiden började han också visa intresse för böcker samt att utforska alla möjliga saker i vårt hem. Roligaste har ändå varit att få utforska ställen han vanligtvis inte får vistas på. Vi har byggt ett staket runt spisen i vardagsrummet och håller numera vissa dörrar stängda.

Den första mars så steg han upp med stöd och ca. tjugo dagar senare så började han ta sig runt längs möbler. Strax efter knäckte han äntligen koden också hur han ska ta sig ner. Så nu slipper vi en sur liten gubbe som står vid soffan och inte slipper ner. Kvällen före sin ettårsdag knäckte han också krypkoden, att krypa med byxor på fungerar inte ännu men barbent går det ändå ganska bra.

Utvecklingen det senaste året

Jag trodde aldrig när han föddes att han vid sin ett årsdag skulle ha hunnit så här långt i utvecklingen. Ett tag i höstas tänkte jag att jag är glad om han ålar eller kryper när han fyller ett år. I dagens läge är han ju så mycket längre hunnen i sin motoriska utveckling än vad jag trodde då. Även om jag i början, efter hans födelse var ledsen och fundersam kring hans utveckling, så är jag idag så glad över att han kom när han kom. Samtidigt är jag också så glad över att han mår bra och utvecklas precis i den takt han ska. Numera är jag inte alls nervös över hans utveckling.

En liten skrutt i april eller maj i fjol

Vi var ju på några extra fysioterapi-kontroller med honom till sjukhuset i och med att de tyckte på hans utvecklingskontroller att han behövde lite extra hjälp. Vilket jag tacksamt tog emot, även om det kändes lite jobbigt ibland. Men jag har bestämt mig för att all hjälp vi får nu eller sen bara är av godhet och för hans bästa. Har ändå hunnit möta föräldrar som vägrar inse att deras barn är i behov av hjälp och att det alltid gynnar barnet.

Snart dags för ett års-kontroll

Den sista månadsbilden 29 mars 2020

Egentligen hade vi inbokat ett års-kontroll denna vecka, men det blev uppskjutet. Så nästa vecka ska vi få åka in till Smedsby och gå på ett års-kontroll. Märker ju att han växt både på längden och vikten de senaste månaderna. Så ska bli riktigt spännande att se hur det ligger till med tillväxten. Lite spännande är det ju också att han ska få lite fler vaccin denna gång. Men hittills har ju det också gått bra, så jag är inte orolig.

I övrigt ska det också bli spännande att se vad hon har att säga om hans utveckling. Själv anser vi att han nog kommit ikapp sin utvecklingsålder så pass bra nu redan.

Tänk att ett år kan gå så fort! Nån fler vars bebis blir eller har blivit ett år här under våren?

5+
Föräldraskap | Älskade unge

3 saker vi lärt oss under första året som föräldrar

30 mars, 2020

Så kom dagen när vi varit föräldrar i ett år, eller ja den kom och den gick. Sen den där dramatiska och märkliga dagen när vår son föddes så har det nu gått ett år. Jag frågade min sambo vad han har lärt sig under sitt första år som pappa, eller om det finns grejer som han inte förväntat sig. Efter en stunds diskussion kom vi fram till dessa tre punkter.

Foto: Jenni Haavisto Photography

Vad vi lärt oss som föräldrar

All vår början bliver svår. Ibland blir det inte som man tänkt sig, i vårt fall blev det ju bra ändå. Även om det inte blir som man tänkt sig och även om vi som föräldrar och vår son fick en lite annorlund start. Men, av det lärde vi oss massor och jag tror att det är den första tiden som gjort att vi är så säkra i vår roll som föräldrar idag.

Hur enkelt det kan vara, när det väl kommer igång. Min kära sambo har en tendens att vara lite väl realistisk och måla upp världens scenario kring massor av grejer, små som stora. Han hade en bild framför sig av att det första året med Einar skulle bli krävande, tungt och att vi skulle få en bebis som inte sov och skrek massor. Men ja, vi kan räkna våra nätter med lite sömn på en hand ungefär och det är först nu när han är äldre som de där mera kinkiga perioderna dykt upp. Så när vi ser tillbaka på det här året så kan vi konstatera att vårt första år som föräldrar blev ganska enkelt.

Du får en ny plats, hemma. Självklart visste vi att när barnet väl är hos oss så blir vår vardag helt annorlunda mot tidigare. Det var inget som någon av oss reflekterade över dessto mer sist och slutligen. Vissa saker hade vi slutat med redan tidigare och andra grejer som man trodde man skulle sakna så hinner man knappt tänka på. Ändå försöker vi regelbundet se till att få göra saker själv men också tillsammans bara han och jag. Ingen av oss har problem med att lämna Einar hos mor- och farföräldrar för att slippa ut och bara vara sig själv ett tag. Samtidigt som det är så ofantligt skönt att sen komma hem till sin lilla familj och de rutiner vi format igen.

Tillsammans klarar vi mer än vi tror

Foto: Jenni Haavisto Photography

Även om vårt föräldraskap fick en omtumlande start så har det också gjort att vi idag är starkare tillsammans. Vi vet att vi klarar en hel del mer än vad vi trodde då för ett år sen. Tänk ändå att det redan gått ett år och att vi hunnit glömma, eller förtränga, en del av den då tuffa tiden på Keskola. Härifrån framåt, som med så mycket annat. Tillsammans med vår fantastiska, busiga och glada lillprins klarar vi allt!

9+
Älskade unge

Einar 10 månader

31 januari, 2020

I början av veckan hade vi rådgivningsbesök inbokat, det var två månader sedan sist. Lite ovant att plötsligt gå så sällan, eftersom vi i början var dit två gånger i månaden. Men han växer och utvecklas bra nu så jag förstår ju att besöken blir allt färre. Lilla vännen som redan hunnit bli 10 månader. Det märks att han blir äldre och det har hänt massor under de senaste veckorna.

Våra rutiner

Just nu sover Einar hela nätterna och i eget rum, det har han gjort sen julen. Vissa nätter går jag dit 2-3 gånger för att ge nappen, andra nätter behöver jag inte gå alls. Han somnar kring 19.30 och vaknar kring 6.30/7. Dagssömnen är uppdelat i två turer och de är just nu 1,5 h långa per gång.

I övrigt försöker vi ha fasta matrutiner med ca. 3 hs mellanrum och efter hans senaste matstrejk så har det äntligen svängt. Nu behöver vi inte muta honom med majsbågar längre. Tror delvis att hans matstrejkande berodde på tänderna.

Under en vecka så försöker jag ha lika mycket hemmadagar som dagar på språng, ibland blir det fler hemmadagar och ibland fler på språng-dagar. Vi trivs bra med just den uppdelningen.

Tänder & motorik

Strax före jul fick han sina två första tänder och i dagarna nu så kommer det två till. Förutom att tänderna är på väg så fick han också sin andra förkylning. Denna gång komplett med feber. Vi valde att åka in till HVCs dagjour och visa upp honom när han ännu andra dagen hade feber som inte ville ge sig. Som tur är vår lille vän på bättringsvägen nu redan, bara en envis snuva som hänger kvar.

För ungefär 1,5 vecka sen så kom han underfund med hur man ska göra för att ta sig framåt. Till en början så for han bara om det var något riktigt intressant, som Doris matskålar eller sladdar. Nuförtiden så utforskar han ivrigt varje vrå av huset. Krypandet verkar inte heller vara allt för långt borta. Så skönt att se att hans utveckling går framåt och nu efter att han har börjat ta sig fram själv så är han mycket nöjdare. Einar har alltid varit en väldigt nöjd och glad bebis. Men det blev ännu bättre när han slapp att börja röra sig.

Det känns som om jag inte har någon liten bebis längre. Nu är han ju en egen liten individ, det syns så tydligt från vecka till vecka att han ändras och utvecklas. Nyfiken på det mesta, glad och pigg. Å den här mamman, hon är tacksam över att allt i slutändan har gått så otroligt bra!

6+