Älskade unge

Då var han redo!

14 september, 2020

Strax innan lillprinsen började dagis tog han också sina första steg utan stöd. Första gången han gjorde det tänkte jag börja gråta av glädje! Äntligen lossnar det för honom och han vågar! Sen tog det till följande dag innan han var redo att träna sin kunskaper igen och nu har han promenerat omkring utan hjälp i ungefär två veckor.

Med stöd har han gått hur länge som helst och det har gått så bra. Men vi har inte kunnat lura honom att gå själv på något vis. Den dagen när han släppte taget och gick själv så fick jag samtidigt inse en sak; han gör något nytt när han är 100 % säker på att det faktiskt går.

Andra barns motoriska utveckling stressar mig

Så här i efterhand nu så har jag insett att han egentligen inte varit sen på något vis med sin motoriska utveckling. Även om det alltid stressat mig litegrann. Jag har liksom i tanken förträngt att han är nästan 1,5 månad yngre än vad han egentligen är. Det sägs ju att det är först vid 2 år som man inte längre ska kunna urskilja en prematur från ett barn fött enligt beräknade tider.

Men ändå så har jag haft en lite orolig och jobbig känsla kring det här med hans grovmotoriska färdigheter. Det känns alltid lite jobbigt när barn som är yngre än honom gör saker före honom. Även om jag samtidigt vet att alla barn är olika och att de gör grejer helt i sin egna takt. Det fick vi ju verkligen ett bevis på, nu igen, med vår kille. Han vill inte hasta fram något alls. Å sen han började ta sig fram själv på två ben nu så har han faktiskt hållits ganska bra. Någon enstaka olycka har det hänt, men annars är det som om han alltid skulle ha promenerat omkring. Både ute och inne.

Pepp från ett blogginlägg

Vi var ute på stugan när Einar började ta sig fram för egen maskin helt och hållet. Ungefär samtidigt som han visade upp sina nya färdigheter för pappa så läste jag ett mitt i prick-inlägg hos Marika. Precis ett sånt där inlägg som jag behövde läsa just då. Å ungefär samtidigt så släppte också resten av pressen på allt som har med vår sons motoriska utveckling att göra.

För jag vet ju nu att han gör saker när han känner sig redo. Även om jag vetat det innan också, men ibland behöver man den där extra påminnelsen. Med dagens sociala medier och ständiga uppdateringar så är det så väldigt lätt att börja jämföra sina barn. Även om jag inte ska och inte borde göra det.

I grund och botten är jag bara så tacksam över att han är frisk och mår bra. Det är allt som räknas!

16+
Älskade unge

En garderob för höstäventyr

7 september, 2020

Innan vi packade livets första dagisväska kom jag på att dokumentera en del av Einars höstgarderob. Under inskolningen tog jag dit hans regnkläder och så behöver vi komplettera med både regnhandskar och några andra tunna handskar. Men i det stora hela är vi mycket redo för all sorts höstäventyr.

Förstod att det är många av er som läser som gillar mina inlägg när jag delar med mig av diverse fynd. Under bilderna ser ni vad som är fyndat och vad som är nytt. En del fynd av ren slump och andra har jag letat mera målmedvetet efter. Har satt en del länkar till hemsidorna i inlägget också, men det är bara av ren generositet ifall ni blir nyfikna på något av plaggen.

Overallen och regnjackan är båda fynd. Overallen har galonnedredel och kommer bli perfekt gårdshalare nu i höst. Mössan klickade jag hem från Dolce Vita Design och stövlarna som ska med till dagis är av märket Nordbjörn från Jollyroom.

Overallen är från Ielm och den köpte vi redan under vårvintern. Tog den i storlek 86 och han började ha den redan när han ännu använde storlek 74. Tack vare muddarna i ben- och ärmslut så kändes inte halaren så stor. Även om den är rejält rymlig. Den tål en del vatten och vind så blir perfekt senare på dagis men också under våra turer till stugan. De stickade strumporna är en gåva han fick och dagistossorna är Slipstop. Dyra, men verkar vara värda sitt pris. Har hört många som pratat gott om dem. Köpte på våra på Halpa-Halli men vet att också Prisma och Sko Extra har dessa tossor till försäljning i Vasa.

Sist men inte minst har vi en del plagg som redan är eller har hunnit vara i användning. Vantarna stickade jag i vintras och mössan är beställd från tidigare nämnda Dolce Vita Design. Skorna, ytterbyxorna och jackan är alla tre fynd. Efterlyste höstskor med gore tex-funktion på fb-loppis förra helgen och fick napp direkt. Att de dessutom var splitternya var ju perfekt. Skorna är av märket Timberland, byxorna är Kax och jackan från Polarn och Pyret.

Som jag tidigare nämnde så har jag hittat en del av dessa plagg av en ren slump på loppis. Andra har jag sökt efter lite mer målmedvetet. En förutsättning för att hitta bra grejer i andra hand är att veta vad du är ute efter. Jag brukar ofta skriva en liten lista åt mig när jag åker iväg på loppistur eller så sitter jag och söker och håller utkik på facebook. Ibland har jag turen med mig, ibland lyckas det inte lika bra. Men nu är vi i varjefall redo för ett och annat höstäventyr.

15+
Älskade unge

Inskolning på dagis – så går det

21 augusti, 2020

Den här veckan har vi börjat inskolningen på dagis för lillprinsen. Den första dagen var de bara ute på gården tillsammans med gruppen. De andra två dagarna har vi också varit inne och bekantat oss med utrymmena och alla leksaker. Det är ännu en vecka kvar innan Einar börjar dagis på riktigt, men jag ville ha en lång inskolningsperiod tillgänglig ifall om.

Einars första upplevelse av dagis

Första dagen när han var med pappa så hade han nog varit ganska reserverad, men det är helt förståeligt. Allt var ju nytt, barnen, de vuxna och omgivningen. Har flera gånger i sommar tänkt att vi skulle gå iväg och leka i dagisets ”park”. Men har inte kommit oss iväg.

Redan hans andra dag igår så gick det mycket enklare. Det var inte många barn på plats och de blir en lagom grupp nu i höst också. Eftersom jag själv arbetar inom småbarnspedagogiken så vet jag ju att den där lilla gruppen knappast kommer hållas särskilt länge. Men, redan att få börja på i en mindre grupp känns skönt.

Einar är en väldigt enkel person, han är jätteintresserad av andra barn och av leksaker. Så han blev snabbt varm i kläderna och letade bara efter mig ibland. Ute på gården tydde han sig helt till sin dagispersonal och det var skönt att se. Inte för att jag har någon form av ångest inför hans start, men visst känns det lite knepigt att lämna bort sin lilla.

Mammas tankar

Idag avklarade vi vår tredje inskolningsdag och lämnade det öppet huruvida vi åker dit ännu en stund i slutet av nästa vecka. Jag hade lite ”fasat” för inskolningen eftersom jag fick höra redan tidigare i år att all inskolning skulle ske utomhus p.g.a covid 19. Men som tur så fick jag lugnat min oro redan under personalens besök här hemma hos oss. Vi hade möjligheten att få vara med också inomhus. Jag skulle nog inte klara av att lämna utanför ytterdörren när en annan människa går in med mitt barn för att leka. Inte när det är andra eller tredje gången de träffas.

Men i det stora hela är jag så nöjd över att både vi som föräldrar och Einar är trygga i det här med dagisstarten. Allt känns genast mycket enklare då när jag vet att han får det bra i vårt lilla dagis här i byn. Så tacksam över att det ännu får vara kvar.

Är det någon annan som skolar in sitt/sina barn på dagis just nu? Hur går det för er?


För mina svenska läsare; dagis är samma som er förskola. I Finland är förskola samma som förskoleklass hos er.

8+
Älskade unge

En liten kik i lillprinsens sommargarderob

15 maj, 2020

Alla som gillar barnkläder upp med en hand! För idag tänkte jag att vi skulle kika in i lillprinsens sommargarderob. Även om sommarvärmen lär låta oss vänta hörde jag, så kan man ju ändå förbereda sommargarderoben. Det har ju jag också, om det räknas med att flytta alla klänningar ur en plastlåda och stuva in dem i ett litet ledigt hörn i vår garderob.

Loppat blandat med nytt

Som vanligt när det kommer till barnkläder och den här mamman så är lillprinsens garderob en blandning av loppade plagg och nya plagg. Det märks förövrigt att han gått upp i storlek nu, för de loppade plaggen i storlek 80 och 86 är ju inte jättemånga. Men jag råkade komma över ett rejält fynd med totalt 60 barnplagg för ett tag sen. Så vi har att slita på.

De första sommarplaggen är helt nya. Byxorna och den vita skjortan kommer från H&M och baskern från Kappahl. Jag tror det var så att de har baskern i affären i år också. Baskern på bilden köpte jag som gravid, alltså ifjol.

En hänga hemma-outfit. Den randiga skjortan är ett definitivt fynd. Marimekko och den kostade mig kring 50 cent på loppis. Hängselshortsen är också ett loppisfynd.

En till fyndad outfit, både shortsen och bodyn är från loppis. Solglasögonen däremot köpte vi på Citymarket nu under våren. Ifjol hade han solglasögon med band, men de var han så missnöjd med. Prövade dem i år också, eftersom de ska gå från 0-2 år. Men jag vet inte riktigt vad tillverkaren tror att en 2-åring har för huvudomkrets för på lillprinsen passade inte solglasögonen. Så det fick bli utan band i år.

Det är ju inte bara sommar och sol alla dagar. Så får de kallare dagarna kan det behövas långbyxor också. T-shirten från H&M, leggingsen är Dolce Vita design och sandalerna är också från H&M. Älskar den där typen av sandaler, får Saltkråkan-vibes av dem.

Den sista outfiten är en blandning, hängselshortsen är fynd, t-shirten från H&M och kepsen den har rest från Gran Canaria, före covid-19.

Det som jag ännu saknar och inte har hunnit införskaffa åt honom är ett par mjuka shorts utan hängslen. Sen har vi flera bodys utan ärm och några t-shirtsbodys också som vi kommer variera med. Samt en hel hop med vanliga t-shirts. Så något problem med sommargarderoben kommer han inte ha. Har också funderat på en uv-dräkt, men tänker att den köper jag isåfall längre fram när jag ser hurudan sommar det blir. Tänker att med kläder och solkräm skyddar man ju också bra.

Något särskilt som finns i era småttisars sommargarderober?


Om du gillar det här inlägget får du gärna trycka på hjärtat. Tack!

13+
Älskade unge

Första lekparksbesöket

7 maj, 2020

Det är lite snålt med lekparker här i vår del av Korsholm. Ja, vi kan gå till dagisgården eller besöka den som finns i andra änden av byn. Men det har vi inte riktigt hunnit med ännu. Så lekparksdebuten blev istället i en park nära där syrran bor, Aaltoparken i Vasa. Vädret var på vår sida idag och när vi kom traskande med våra busar i varsin vagn var parken helt tom dessutom.

Det är så spännande att se hur Einar utvecklas och vilken typ av personlighet han verkar få. Just nu är han en sån typ så när det gäller nya saker eller främmande personer så är han väldigt avvaktande och försiktig till en början. Likaså var det med vårt lekparksbesök idag. Han prövade gunga, rutscha och bekanta sig med sandlådan, allt under stor tystnad och betraktande. Det var nog lite spännande, men samtidigt intressant och redan vid andra gungturen märkte jag hur han kunde slappna av och faktiskt njuta lite också.

Om och om igen tog han upp sand i sin hand och lät den sakta rinna mellan fingrarna. Säkert en spännande förstagångsupplevelse kan jag tänka. Vi har i planerna att fixa en sandlåda och en ställning till gungan han fick i 1-årspresent, men det är ännu bara planer.

Efter en halvtimme var det dags för oss att vända vagnarna hemåt igen. Vi kan konstatera att lekparksdebuten ändå gick relativt bra. Nästa gång testar vi en ny park. Visste du förresten att det finns en grupp på facebook för lekparker, lekparker i Österbotten heter gruppen och där delar man med sig av parker man besökt. Gruppen är inte så aktiv, men där finns redan en hel del info om parker i olika delar av vårt vackra Österbotten.

Vilken lekpark är er och barnens favorit?

4+