Fina tips

Boktips: Mitt bottenliv

19 september, 2020

Boken är ett recensionsexemplar från Förlaget.

mitt bottenliv

När höststormen Aila började vina runt knutarna hade jag trevlig post i lådan. Mitt bottenliv skriven av Linda Bondestam är en barnbok som genom Axolotlens ögon berättar om hur naturen påverkas och förändras. En sagobok om den pågående klimatförändringen, helt enkelt.

Våtmarkens sista axolotl trivs förträffligt i sin pöl. Det är livat att umgås med tigersalamandrar, samla skatter och spionera på de tvåbenta lunsarna på stranden. Men det blir stadigt varmare, pölen blir grumligare, fulfiskar flyttar in. Sedan är inget sig likt.

Det som tilltalar mig allra mest med den här boken är de vackra bilderna. Allt från valet av färger till detaljerna. Nästan på varje uppslag finns det något att diskutera, känna igen eller söka efter. Boken är riktad till barn i åldern 3-6 år. Texten är lagom lång och inte så svår att förstå, bilderna detaljrika och intressanta.

mitt bottenliv

Mitt bottenliv är en bok som du kan läsa precis när som helst. Det går att använda dem som inledande bok till ett tema kring hållbarhet och klimatförändring, men också som en bok att läsa mitt i ett tema om just samma ämnen. Linda Bondestam blir bara bättre som barnboksförfattare och hennes sätt att illustrera är annorlunda men ändå väldigt vackert.

Något av de allra roligaste med boken och dess huvudperson är att den finns på riktigt. Jag kan tänka mig att barnen kommer ställa frågor kring axolotlen och då får vi söka fram fler bilder och fakta om detta märkliga, men söta djur.

Mitt bottenliv är en bok helt i min smak, för det finns massor att upptäcka i boken samt att arbeta kring efteråt. Tack Linda Bondestam och Förlaget för en toppenbok!

1+
Fina tips

Boktips: Grävling borta

26 augusti, 2020

Boken är ett recensionsexemplar från Förlaget.

I förra veckan damp det ner bokpost hos mig. En vacker röd barnbok som jag genast tog med mig till jobbet för att läsa tillsammans med barnen. Bokens pärm kändes mjuk och skön och jag gillar den röda färgen, lätt att komma ihåg boken. Illustrationerna är vackra, fängslande och där finns massor att titta på och samtala om. En bok helt i min smak!

Grävling borta

Att tappa bort sig och hitta hem

Det här är en bok om att glömma bort något och att sen hitta det igen efter en hel dag. Eller en bok om att bli borttappad och sen hitta hem till sin vän igen efter mycket saknad och lite äventyr.

En dag får barnet ta med sig Grävling till dagis. På vägen hälsar de på en hund – men plötsligt är det rysligt bråttom och Grävling blir kvar i parken! Vad gör ett ensamt gosedjur? Tänk om barnet och Grävlingen aldrig återser varandra?

Grävling borta är skriven av Sanna Sofia Vuori och illustrerad av Cara Knuutinen

Jag läste boken med min förskolegrupp och efteråt fanns det mycket att samtala om. Bokprat är bland den bästa sortens prat med små barn. Att kunna prata om det man ser på bilderna, eller det som händer i berättelsen. Vi räknade kråkgänget i parken och funderade över om de hade någon favoritmjukis hemma. Boken passar bra att läsa både med yngre barn, kanske redan från 3 år och ända upp till förskoleåldern. Den har vackra bilder och alldeles lagom mycket text.

När lillprinsen blir lite äldre ska jag läsa den för honom. Han har, precis som bokens barn, två mjukisdjur som är speciella. De är med överallt och är väldigt viktiga. Så jag hoppas att även han ska finna glädje i den här boken tids nog.

Grävling borta

Bekanta dig mera med Grävling borta. Tack Förlaget för boken!

2+
Fina tips

Hälsa på hos Musmamman vid Rasmusbacken

2 juli, 2020

Ni som är från nejden kanske känner till att det i Vörå finns ett ställe som heter Rasmusbacken. Där bor Musmamman med sina 72 ungar och ibland får hon besök av gäster som till exempel Pippi. Under sommarveckorna i juni och juli brukar Musmamman bjuda in till sagostunder på Rasmusbacken. I vanliga fall berättar hon sina sagor i ett av de många husen. Men just i sommar så har hon flyttat ut till sitt sommarhus.

musmamman

I sommar jobbar min syster en del med lägerverksamhet på Rasmusbacken. Men den här torsdagen var hon ledig och bjöd med mig och Einar på sagopicknick. Även om våra söner är i yngsta laget för att förstå vad som pågick så var det ändå spännande att få se Musmamman och Greta Gris. Samt titta på fåren och hönsen och förstås alla andra barn som sprang omkring på området.

musmamman

Musmammans sagopicknick verkar vara ett omtyckt programinslag i sommarledigheten. Jag vet av erfarenhet att också Musmamman är en omtyckt figur och det är många barn som berättat åt mig att de besökt henne under sin sommarledighet. Hon har ett sätt att se barnen och gör sitt framträdande naturligt, lugnt och med en anpassning till alla barns olika åldrar.

Vår erfarenhet av sagopicknick

Det allra bästa med just det här utflyktsmålet är att det är lättillgängligt. Bara att knappa in Rasmusgården på Google Maps så hittar ni. Om inte Vörå är bekant från förr. Det är barnanpassat och finnas massor att se och uppleva för barnen. Under evenemangen är Rasmusgården öppen så då slipper man t.ex. in på wc om det behövs. Du slipper också bra fram med en vagn. Det enda stället var du behöver lämna vagnen är om ni går till muminhuset och trollskogen. Det är kravlöst. Packa en picknickväska, eller sväng in via lokala affären innan ni åker. Barnen har ändå så fullt upp med att undersöka Rasmusbackens alla lekplatser att de knappt hinner fundera på picknicken.

För vår del så var Einar nog i yngsta laget. Men han njöt av att plocka i sig lite mellanmål och det var jättespännande att få se fåren. Kan tänka mig att besöka evenemanget flera gånger och jag tror att redan nästa sommar så är han med på ett annat sätt än nu. Jag rekommenderar verkligen Musmammans sagopicknick.

Om ni blev sugna på att besöka Musmammans sagopicknick så hittar ni henne vid Rasmusbacken varje torsdag i juli. Facebookevenemanget finns här Sagopicknickar på Rasmusbacken. Är det någon av er som brukar läsa bloggen som besökt Musmamman? Vad tyckte ni?

8+
Fina tips | Vardagen

Boktips; tillsammans ska det vara vi två

3 juni, 2020
tillsammans ska det vara vi två

Boken är ett recensionsexemplar från Förlaget.

På dagis har Aron och Wilma sina lekar. Kenneth som är vuxen säger att alla måste vara med. Men det finns en som vill vara i fred med sin längtan efter en hund och en plats där ingen behöver gå kopplad.

Har du någon gång längtat efter något eller någon? Längtat så att det enda du kan tänka på och vill tänka på är just det. Drömt om hur du ska möta den eller få det där du längtar efter.

I boken Tillsammans ska det vara vi två av Minna Lindeberg och Malin Ahlsved får vi följa ett barn som längtar efter en egen hund. Längtan för oss till lekis och gården där andra barn tränger sig in i leken och där en vuxen kommer och ”reder upp”. Längtan för oss vidare till gatuhundarna i Viborg och drömmen om att en dag befria dem, ge dem det som de längtar efter.

En fin bok med ett annorlunda tema och en snudd av sorgsenhet över hela handlingen. Bildernas färger i boken fångar känslan i texten så oerhört bra. Kenneth, den vuxna på lekis får mig att påminnas om hur vi som vuxna ibland uppfattas av barnen. Påminner mig om hur jag inte ska göra och att det inte alltid är bra att komma in i barns lek med orden ”alla ska vara med!”

tillsammans ska det vara vi två

Just den här boken skulle jag läsa med en grupp förskolebarn eller kanske till och med någon på första klassen. Hur som helst så upplever jag bokens handling intressant och temat i boken är så viktigt. Men bokens tema är också knepigt och kanske svårt att förstå för ett barn. Eller så förstår de det hur bra som helst och det är jag som vuxen som reagerar. Ibland ser barn en grej som mycket lätt att förstå när det är vi vuxna som läser in hela världen i den. En bok jag kommer återkomma till många gånger har jag på känn.

Bekanta dig mera med Tillsammans ska det vara vi två. Tack Förlaget för boken!

3+
Fina tips

Rengöra kaminglas

9 maj, 2020

Godmorgon! Det är grått ute idag och för några sekunder kom det till och med snö! Vi hade inte satt på vår luftvärmepump senaste natt så kände för att elda en liten brasa i vår kamin. Insåg strax före jag skulle tända brasan att luckan var rejält smutsig nu igen, så passade på att rengöra kaminglas innan jag satte fyr. På världens enklaste vis dessutom! Tänkte jag skulle visa er också hur ni kan rengöra glasluckorna på era eldstäder hemma.

Så kan du rengöra kaminglas utan kemikalier

rengöra kaminglas

Rejält smutsigt var det ja. Så här ser det ofta ut eftersom vi eldar dagligen i princip. Det här knepet fungerar absolut bäst om kaminen är lite varm från föregående eldning och det enda du behöver är följande: vatten och tidningspapper.

Knyckla ihop tidningspappret och doppa det i vatten. Sen börjar du gnugga glaset. Om pappret blir riktigt smutsigt kan du byta. Fortsätt gnugga tills du fått bort allt sot från glaset. Sen är det bara att kasta in det blöta pappret i kaminen och tända en brasa.

rengöra kaminglas

Ett rent och snyggt kaminglas så du kan njuta fullt ut av din brasa. Tar inte länge att rengöra och kostar inte mer än ett eller två tidningspapper. Nu är det din tur att gå lös och rengöra ert kaminsglas hemma. Lycka till!

8+