Fina tips

Årets begagnade julklapp – sällskapsspel

30 november, 2020

För ett tag sen avslöjades det att årets begagnade julklapp i Sverige är sällskapsspel. Den begagnade julklappen utses genom att de ser vad som är mest efterfrågat och sålt/köpt på Blocket. Jag har tyvärr inte kunnat hitta vad den motsvarande begagnade julklappen är i Finland. Ifjol såg det lite olika ut i de båda länderna och då skrev jag också om årets begagnade julklapp.

Jag blev inte förvånad varken när jag hörde vad årets julklapp (stormkök) är eller att årets begagnade julklapp är sällskapsspel. Det ligger så helt rätt i tiden med just dessa två gåvor. Också med tanke på vilken tid vi har bakom oss men också framför oss. Behovet av att få vara ute i naturen är stort, men också behovet av något att göra när du ändå ska spendera mer tid hemma.

Just sällskapsspel är något som jag ofta tittar efter när jag går på loppis. Mina största kriterier är att de ska vara hela, rena och att alla delar ska finnas. Om det sen är ett spel som jag inte tidigare är bekant med eller om det är ett spel som jag känner till kvittar. Det är roligt att lära sig nya spel också!

årets begagnade julklapp

På bilden ser ni förresten de spel som jag hittills fyndat under mina loppisrundor. Just de här två spelen passar barn och jag har köpt dem inför framtida behov. Men jag har också haft lyckan att hitta Alias på svenska vid ett loppisbord en gång. Vi är inte det par som sätter oss ner och spelar spel tillsammans på vår gemensamma tid om kvällarna. Ibland önskar jag att vi var det. Nån enstaka gång har vi spelat spel tillsammans med vänner, men det är också sällan.

Min högsta önskan är att vår son ska vilja spela spel tillsammans med mig om något år. Då kommer jag att satsa på att köpa både nya spel men också leta begagnade spel åt honom. Drömmen skulle vara att hitta Pärelabarin på något loppis. Ett fantastiskt underhållande sällskapsspel på närpesiska. Vi spelade det en hel påskhelg för flera år sen och jag minns att vi hade så otroligt roligt.

Brukar du köpa begagnade sällskapsspel? Vilket spel skulle vara drömmen att hitta i en loppishylla?

10+
Fina tips

Boktips: Otroligt rolig sovbok

22 oktober, 2020

Boken är ett recensionsexemplar från Förlaget

otroligt rolig sovbok

Mauri Kunnas är en av de barnboksförfattare som tilltalar mig otroligt mycket. Både hans sätt att skriva och illustrera. En av mina favoriter är filmatiseringen av Julgubben och trolltrumman. Men jag har också hunnit läsa en del andra böcker av Kunnas. I den senaste boken han skrivit får vi följa herr Hakkarainen och hans vän marsvinet Micke genom den sömniga småstaden Tasselund.

Det är sovdags, men Emil kan inte slita sig från sin skärm och lilla Elle känner sig plötsligt hungrig. Hemma hos Isakssons är det full fart och, barnen vill absolut inte sova!

Men herr Hakkarainen tycker att sömnen är det bästa som finns. Också marsvinet Micke älskar att sova, men ändå är han fullständigt utmattad om morgnarna. Vad kan det bero på?

I den här boken vimlar det av folk med underliga sovvanor och märkvärdiga drömmar. Vi får tips på de bästa kvällsrutinerna och lär oss grunderna i drömtydning. Dessutom får vi hänga med på fest hos den rysliga familjen Mahrdröm…

Redan det första uppslaget väcker mitt intresse och både textmässigt och bildmässigt finns det massor att fundera över och titta på. Vad är en sömngångare? Varför går folk i sömnen? Vilka tokiga saker gör Hakkarainen? Ja, boken är full av frågor som kanske finner sina svar bland läsarna.

Kunnas tar oss med på en resa om sömn och sovande. Otroligt rolig sovbok är en superhärlig bok som du kan läsa precis som vilken godnattsaga som helst eller läsa och sen diskutera. Bara att bläddra i boken är en fröjd. Om du som jag gillar Mauri Kunnas böcker, eller har någon i din närhet som gör det. Då är Otroligt rolig sovbok ett hett tips i julklappssäcken.

Tack Förlaget för möjligheten att bekanta mig med ännu en underbar barnbok!

3+
Fina tips

Boktips: Landet som icke är

2 oktober, 2020

Boken är ett recensionsexemplar från Förlaget.

landet som icke är

I min hand håller jag en bok som utgår från Edith Södergrans dikter. En vacker bok med ett sorgset innehåll. Landet som icke är baserar sig på dikter av och livet kring Edith Södergran. En sorts hyllning i sagoboksform.

Boken är vacker, språket ganska svårt. Berättelsen annorlunda och lite knepig. Inget du läser för de allra yngsta barnen. Förlaget rekommenderar den från 9-12 år och jag kan nog hålla med. En bok för de som redan kan läsa, vill ha en utmaning eller som har tröttnat på de vanliga böckerna.

Jag är själv ingen hejare på att läsa dikter. Har inte riktigt förstått mig på formen. Tänker att man kanske behöver läsa dem flera gånger och sätta sig in i diktarens sätt att skriva. Även om Edith Södergran är en väldigt populär poet så har jag inte, vad jag minns, kommit i kontakt med hennes dikter tidigare.

Edith följer ett nystan av finaste silvertråd. Lyckokatten med guldgul päls väntar vid en spegel som visar sig vara en port till en vidunderlig värld. Där träffar Edith sin systersjäl och i deras trädgård blir skrattet till fjärilar. Men de tvingas också spela tärning med den rysliga Tärningskasterskan.

Läs mer om boken hos Förlaget.

Landet som icke är är en vacker bok, som nog kommer återkomma till. Om inte annat så för de vackra bilderna skapade av Clara Dackenberg. Tack Förlaget för boken.

2+
Fina tips

Boktips: Mitt bottenliv

19 september, 2020

Boken är ett recensionsexemplar från Förlaget.

mitt bottenliv

När höststormen Aila började vina runt knutarna hade jag trevlig post i lådan. Mitt bottenliv skriven av Linda Bondestam är en barnbok som genom Axolotlens ögon berättar om hur naturen påverkas och förändras. En sagobok om den pågående klimatförändringen, helt enkelt.

Våtmarkens sista axolotl trivs förträffligt i sin pöl. Det är livat att umgås med tigersalamandrar, samla skatter och spionera på de tvåbenta lunsarna på stranden. Men det blir stadigt varmare, pölen blir grumligare, fulfiskar flyttar in. Sedan är inget sig likt.

Det som tilltalar mig allra mest med den här boken är de vackra bilderna. Allt från valet av färger till detaljerna. Nästan på varje uppslag finns det något att diskutera, känna igen eller söka efter. Boken är riktad till barn i åldern 3-6 år. Texten är lagom lång och inte så svår att förstå, bilderna detaljrika och intressanta.

mitt bottenliv

Mitt bottenliv är en bok som du kan läsa precis när som helst. Det går att använda dem som inledande bok till ett tema kring hållbarhet och klimatförändring, men också som en bok att läsa mitt i ett tema om just samma ämnen. Linda Bondestam blir bara bättre som barnboksförfattare och hennes sätt att illustrera är annorlunda men ändå väldigt vackert.

Något av de allra roligaste med boken och dess huvudperson är att den finns på riktigt. Jag kan tänka mig att barnen kommer ställa frågor kring axolotlen och då får vi söka fram fler bilder och fakta om detta märkliga, men söta djur.

Mitt bottenliv är en bok helt i min smak, för det finns massor att upptäcka i boken samt att arbeta kring efteråt. Tack Linda Bondestam och Förlaget för en toppenbok!

3+
Fina tips

Boktips: Grävling borta

26 augusti, 2020

Boken är ett recensionsexemplar från Förlaget.

I förra veckan damp det ner bokpost hos mig. En vacker röd barnbok som jag genast tog med mig till jobbet för att läsa tillsammans med barnen. Bokens pärm kändes mjuk och skön och jag gillar den röda färgen, lätt att komma ihåg boken. Illustrationerna är vackra, fängslande och där finns massor att titta på och samtala om. En bok helt i min smak!

Grävling borta

Att tappa bort sig och hitta hem

Det här är en bok om att glömma bort något och att sen hitta det igen efter en hel dag. Eller en bok om att bli borttappad och sen hitta hem till sin vän igen efter mycket saknad och lite äventyr.

En dag får barnet ta med sig Grävling till dagis. På vägen hälsar de på en hund – men plötsligt är det rysligt bråttom och Grävling blir kvar i parken! Vad gör ett ensamt gosedjur? Tänk om barnet och Grävlingen aldrig återser varandra?

Grävling borta är skriven av Sanna Sofia Vuori och illustrerad av Cara Knuutinen

Jag läste boken med min förskolegrupp och efteråt fanns det mycket att samtala om. Bokprat är bland den bästa sortens prat med små barn. Att kunna prata om det man ser på bilderna, eller det som händer i berättelsen. Vi räknade kråkgänget i parken och funderade över om de hade någon favoritmjukis hemma. Boken passar bra att läsa både med yngre barn, kanske redan från 3 år och ända upp till förskoleåldern. Den har vackra bilder och alldeles lagom mycket text.

När lillprinsen blir lite äldre ska jag läsa den för honom. Han har, precis som bokens barn, två mjukisdjur som är speciella. De är med överallt och är väldigt viktiga. Så jag hoppas att även han ska finna glädje i den här boken tids nog.

Grävling borta

Bekanta dig mera med Grävling borta. Tack Förlaget för boken!

2+