Fina tips

Hälsa på hos Musmamman vid Rasmusbacken

2 juli, 2020

Ni som är från nejden kanske känner till att det i Vörå finns ett ställe som heter Rasmusbacken. Där bor Musmamman med sina 72 ungar och ibland får hon besök av gäster som till exempel Pippi. Under sommarveckorna i juni och juli brukar Musmamman bjuda in till sagostunder på Rasmusbacken. I vanliga fall berättar hon sina sagor i ett av de många husen. Men just i sommar så har hon flyttat ut till sitt sommarhus.

musmamman

I sommar jobbar min syster en del med lägerverksamhet på Rasmusbacken. Men den här torsdagen var hon ledig och bjöd med mig och Einar på sagopicknick. Även om våra söner är i yngsta laget för att förstå vad som pågick så var det ändå spännande att få se Musmamman och Greta Gris. Samt titta på fåren och hönsen och förstås alla andra barn som sprang omkring på området.

musmamman

Musmammans sagopicknick verkar vara ett omtyckt programinslag i sommarledigheten. Jag vet av erfarenhet att också Musmamman är en omtyckt figur och det är många barn som berättat åt mig att de besökt henne under sin sommarledighet. Hon har ett sätt att se barnen och gör sitt framträdande naturligt, lugnt och med en anpassning till alla barns olika åldrar.

Vår erfarenhet av sagopicknick

Det allra bästa med just det här utflyktsmålet är att det är lättillgängligt. Bara att knappa in Rasmusgården på Google Maps så hittar ni. Om inte Vörå är bekant från förr. Det är barnanpassat och finnas massor att se och uppleva för barnen. Under evenemangen är Rasmusgården öppen så då slipper man t.ex. in på wc om det behövs. Du slipper också bra fram med en vagn. Det enda stället var du behöver lämna vagnen är om ni går till muminhuset och trollskogen. Det är kravlöst. Packa en picknickväska, eller sväng in via lokala affären innan ni åker. Barnen har ändå så fullt upp med att undersöka Rasmusbackens alla lekplatser att de knappt hinner fundera på picknicken.

För vår del så var Einar nog i yngsta laget. Men han njöt av att plocka i sig lite mellanmål och det var jättespännande att få se fåren. Kan tänka mig att besöka evenemanget flera gånger och jag tror att redan nästa sommar så är han med på ett annat sätt än nu. Jag rekommenderar verkligen Musmammans sagopicknick.

Om ni blev sugna på att besöka Musmammans sagopicknick så hittar ni henne vid Rasmusbacken varje torsdag i juli. Facebookevenemanget finns här Sagopicknickar på Rasmusbacken. Är det någon av er som brukar läsa bloggen som besökt Musmamman? Vad tyckte ni?

8+
Fina tips | Vardagen

Boktips; tillsammans ska det vara vi två

3 juni, 2020
tillsammans ska det vara vi två

Boken är ett recensionsexemplar från Förlaget.

På dagis har Aron och Wilma sina lekar. Kenneth som är vuxen säger att alla måste vara med. Men det finns en som vill vara i fred med sin längtan efter en hund och en plats där ingen behöver gå kopplad.

Har du någon gång längtat efter något eller någon? Längtat så att det enda du kan tänka på och vill tänka på är just det. Drömt om hur du ska möta den eller få det där du längtar efter.

I boken Tillsammans ska det vara vi två av Minna Lindeberg och Malin Ahlsved får vi följa ett barn som längtar efter en egen hund. Längtan för oss till lekis och gården där andra barn tränger sig in i leken och där en vuxen kommer och ”reder upp”. Längtan för oss vidare till gatuhundarna i Viborg och drömmen om att en dag befria dem, ge dem det som de längtar efter.

En fin bok med ett annorlunda tema och en snudd av sorgsenhet över hela handlingen. Bildernas färger i boken fångar känslan i texten så oerhört bra. Kenneth, den vuxna på lekis får mig att påminnas om hur vi som vuxna ibland uppfattas av barnen. Påminner mig om hur jag inte ska göra och att det inte alltid är bra att komma in i barns lek med orden ”alla ska vara med!”

tillsammans ska det vara vi två

Just den här boken skulle jag läsa med en grupp förskolebarn eller kanske till och med någon på första klassen. Hur som helst så upplever jag bokens handling intressant och temat i boken är så viktigt. Men bokens tema är också knepigt och kanske svårt att förstå för ett barn. Eller så förstår de det hur bra som helst och det är jag som vuxen som reagerar. Ibland ser barn en grej som mycket lätt att förstå när det är vi vuxna som läser in hela världen i den. En bok jag kommer återkomma till många gånger har jag på känn.

Bekanta dig mera med Tillsammans ska det vara vi två. Tack Förlaget för boken!

3+
Fina tips

Rengöra kaminglas

9 maj, 2020

Godmorgon! Det är grått ute idag och för några sekunder kom det till och med snö! Vi hade inte satt på vår luftvärmepump senaste natt så kände för att elda en liten brasa i vår kamin. Insåg strax före jag skulle tända brasan att luckan var rejält smutsig nu igen, så passade på att rengöra kaminglas innan jag satte fyr. På världens enklaste vis dessutom! Tänkte jag skulle visa er också hur ni kan rengöra glasluckorna på era eldstäder hemma.

Så kan du rengöra kaminglas utan kemikalier

rengöra kaminglas

Rejält smutsigt var det ja. Så här ser det ofta ut eftersom vi eldar dagligen i princip. Det här knepet fungerar absolut bäst om kaminen är lite varm från föregående eldning och det enda du behöver är följande: vatten och tidningspapper.

Knyckla ihop tidningspappret och doppa det i vatten. Sen börjar du gnugga glaset. Om pappret blir riktigt smutsigt kan du byta. Fortsätt gnugga tills du fått bort allt sot från glaset. Sen är det bara att kasta in det blöta pappret i kaminen och tända en brasa.

rengöra kaminglas

Ett rent och snyggt kaminglas så du kan njuta fullt ut av din brasa. Tar inte länge att rengöra och kostar inte mer än ett eller två tidningspapper. Nu är det din tur att gå lös och rengöra ert kaminsglas hemma. Lycka till!

8+
Fina tips

Den ultimata önskelistan

8 maj, 2020

Vet ni hur roligt jag har haft när jag suttit och planerat det här inlägget. Tänk att få göra sin ultimata önskelista med allt det man önskar, materiella saker förstås. Just det här inlägget passar ju extra bra nu också eftersom jag fyller år i nästa vecka. Så låt oss ta och kika på vad som finns på min ultimata önskelista just nu. Bilderna är sådana som symboliserar grejer jag önskar mig.

En ny cykel. Böcker, särskilt Frida Ramsteds Handbok i inredning. En ny bil, har snöat in mig på att det ska va en vit Volvo v70. Terrassmöbler & inredning för utebruk. Ett nytt kök, både hemma och på sommarstugan. Ett växthus, har alltid önskat mig ett växthus. En Ursuit, så att vi kan åka i vilket väder som helst ut till stugan. En platsbyggd garderob, saknar den som vi hamnade att lämna efter oss i lägenheten. Gymmedlemsskap, hemmaträning i all ära, men inget slår ett gym med ledda pass och duktiga instruktörer.

Jag är annars sämst på att komma på något att önska mig till födelsedag eller jul. Så nu har jag börjat göra så att varje gång jag kommer på något som jag behöver så skriver jag upp det i en anteckning på telefonen. Det kan ju vara saker som jag sen köper själv också. Men ja, då finns det där vad jag vill ha eller behöver för saker. Där finns just nu mest tråkiga vardagsgrejer som ett nytt strykjärn eller nya kuddar och täcken. Men ja, då är det ju roligt att fundera på vad den ultimata önskelistan skulle innehålla. Vad har du på din ultimata önskelista?

3+
Fina tips

Barnböcker om finurliga frön och läggdags på jorden

7 maj, 2020
barnböcker

I förra veckan hade jag ett fint paket i vår postlåda. Paketet kom från Förlaget och innehöll inte mindre än två barnböcker. Jinko och det finurliga fröet och God natt på jorden. Den ena var jag sedan tidigare lite nyfiken på och den andra var inte heller så tokig. Barnböcker är ju bland det roligaste som finns att läsa och det är alltid kul att bekanta sig med nya barnböcker av olika slag. Vem vet, plötsligt kanske man hittar någon ny favorit.

Jinko och det finurliga fröet

Jinko och det finurliga fröet är skriven av Christel Rönns och handlar om haren Jinko som en dag ska så ett frö. Det ska bli en morot av fröet och hans vänner i skogen har alla sin åsikt om det där projektet. En intressant bok som berör odling, vänskap men också att vänta på något.

Just den här boken föll mig i smaken ens innan jag bekantat mig med den. Läste den högt vid matbordet medan lillprinsen åt sin lunch. Förstås med inlevelse eftersom alla bokens karaktärer, allt från musen Prillan till fladdermusen Gunilla, behöver få komma till tals. Älskar böcker där du som läsare kan få leva ut karaktärerna med din röst. Vet av erfarenhet också att barnen oftast gillar när du föreställer din röst under läsningen. Det blir ju mera spännande då.

Boken kommer jag definitivt att ta med mig och läsa för barnen i förskolan senare. Kanske till och med använda den som förberedelse för om vi ska så något tillsammans. Att använda sig av böcker inför ett projekt tillsammans med barn är bra. Då kan ni tillsammans förbereda er och man kan enklare förklara olika svåra termer eller grejer.

En härlig bok helt enkelt som jag också hoppas att lillprinsen ska uppskatta sen när han blir lite äldre.

God natt på jorden

God natt på jorden är skriven av Linda Bondestam, som tidigare illustrerat flera barnböcker men nu också kan titulera sig barnboksförfattare. God natt sägs över hela jorden varje kväll, från apor till kiwi-fåglar till människor.

En något annorlunda godnattsaga men ändå en fin sådan. Det jag gillar med boken är den direkta vändningen. Från att följa olika djur runt om i världen som säger godnatt, till att få se när Hjärtesmulan ska sova hemma i sin säng. Den här godnattsagan kommer jag nog läsa för lillprinsen redan nu. Längden på texten är inte så lång så det passar ypperligt även för mindre barn som kanske inte riktigt orkar koncentrera sig på sagor ännu.

Boken är också väldigt spännande att bläddra i, jag gillar färgsättningen. Den påminner mycket om de tidigare böcker, illustrerade av Linda, som jag läst. Det finns en hel del små detaljer att upptäcka på varje uppslag i boken. Det märks också att boken är en ”nu ska vi sova”-bok, även om du kan läsa den vid andra tillfällen. Men hela stämningen i boken är avslappnad och gör en redo för att så småningom själv sluta ögonen och kanske drömma om en Axolotl.

Tack Förlaget för den här chansen att få bekanta oss med två av era fina barnböcker. Har du som läst någon av dessa två böcker för barn, vad tyckte ni?


Om du gillar det här inlägget får du gärna trycka på hjärtat. Tack!

3+