Välmående i fokus för 2021

I flera av de senaste inläggen har jag hintat lite om att välmåendet hos mig och min familj kommer vara mitt fokus för det här året. Idag tänkte jag dyka djupare ner i tankarna kring mitt fokus. Dels för att få dem utbenat för mig själv, men också för att det kanske intresserar någon av er. Välmående är ett ganska stort begrepp, men det finns vissa delar av det som jag vill satsa lite mera på i år. Så, kanske det är dags att ta reda på nu då vad jag menar med välmåendets år 2021.

Att ge varandra tid

Innan jag blev mamma hade jag aldrig tänkt på hur viktigt det här med tid är. Det är ju helt logiskt ändå, för jag hade ju ingen annan att sätta tid på förutom mig själv. Förstås vår hund, familj och vänner också. Men jag hade ett helt annat sätt att disponera över min tid. Idag är tid det mest värdefulla jag har och jag försöker att strukturera samt dela min tid så gott det går.

Under året som kommer, med välmåendet i fokus, så vill jag dela in vår tid i 3 olika delar. Familjetid, egen tid och relationstid. Målet är ju att varje vecka ska innehålla delar av alla tre. För jag vet hur bra det känns att få ett litet andningshål ibland och bara göra något själv. Samt hur roligt det är att få göra något tillsammans med familjen eller bara med sambon. Sånt som vi mår bra av allihop helt enkelt. Vi orkar bättre om vi får en stund för oss själva, en stund med varandra eller upplevelser som familj.

För mig kan egen tid vara något så vardagligt som att åka till affären. Du kanske inte ser ett sånt besök som egen tid. Men för mig är det så skönt att få vandra runt själv bland hyllorna, i egna tankar och plocka ihop veckans inköp. Vissa dagar räcker det med en kort hundpromenad som egen tid. Andra dagar är jag glad om jag får en förmiddag att t.ex. umgås med vänner eller besöka ett loppis.

Hälsan i första hand

Jag har funderat massor på vad annat som är viktigt för mig och vad både jag och familjen behöver för att må bra. Om jag ser till mig själv så är rörelse en viktig del i min ork. I år har jag bestämt mig för att inte ta någon stress över att träna. Tidigare år har jag haft en tydligare plan med x-antal utförda pass per vecka.

Visst, det finns perioder när jag behöver få röra på mig mer. Å det finns perioder när jag saknar gymmet. Men jag tänker att allt har sin tid. I år kommer jag satsa på sånt som jag känner att det här får mig att må bra. Om det då är en period med kettlebell-pass eller en period med enbart utevistelse i form av promenader så är det helt okej.

Jag hoppas däremot få in en rutin med mera vätska. Är så dålig på att dricka vatten, men nu försöker jag åtminstone. När det kommer till kosten är jag tacksam över att vi har vårt matplaneringssystem som ser till att det blir lite variation. Visst, det finns grejer jag kunde förbättra där också, främst för min egen del. Att se till regelbundenheten och alla måltider åt lillprinsen går på rutin, borde bara komma ihåg mig själv också.

Det allra viktigaste

Det som är absolut viktigast är ändå att vi mår bra och att vi orkar. Att vi får möjligheten att plocka in små guldkorn i vårt vardagsliv här och där. Äter god mat och njuter av livet här och nu. Utan att behöva fundera så mycket på vad som är runt omkring.

Här om dagen insåg jag en grej. Jag är lycklig och tillfreds just nu. Allt känns så bra, allt fungerar och vi är ett team jag och min lilla familj. Den känslan alltså, fick mig nästan att börja gråta. En känsla som jag hoppas kunna bära med mig under hela det här året åtminstone.

+20

You Might Also Like

Leave a Reply

Back to top