Så går det med mina miljömedvetna val

Dags att titta tillbaka på listorna med miljömedvetna val, både de jag gjorde och de jag vill göra. Det är redan ett år sen jag skrev det första inlägget om miljömedvetenhetstänket här på bloggen. Några fler inlägg har det blivit i serien. Borde kanske sätta dem i en helt egen kategori så är det enkelt för både er och mig att hitta dem.

Läs mer: Miljömedvetenhet – vad jag gör och vad jag vill göra

Mina miljömedvetna val 2021

Alla de punkter som fanns på min lista ifjol över val jag redan gör så står kvar. Däremot kan jag lägga till några nya som jag kommit på att också hör hit.

 • Bilfri dag. Jag kan varken cykla eller åka kollektivt till mitt arbete. Däremot försöker jag att alltid ha minst en bilfri dag varje vecka. När jag var hemma mer under fjolåret så hade jag flera bilfria dagar under veckorna. De gånger jag använder bilen under mina lediga dagar försöker jag också samla ihop så många ärenden att uträtta som möjligt.
 • Solenergi. I höstas installerade vi solpaneler på vårt tak. Ännu har vi inte haft så stor användning för solenergin, men snart börjar vårvinter solen att lysa. Ute på stugan har vi också solpanel för att kunna ladda telefoner och använda belysning. Här hemma ska solenergin fungera som komplement till den direkta el som värmer vårt hus och hjälpa oss med övrig elanvändning.
 • Duschar och tvättar sällan. Hos oss går vi i duschen ca. 2 gånger/person under veckan. Uppfräschningstvätt i handfatet däremellan. Barnet badar en gång i veckan eftersom han hatar dusch. Hittills har vi klarat oss med att tvätta en maskin tvätt under veckan, ibland två om det är sängklädesbyte och handdukstvätt.
miljömedvetna val

Val jag vill göra 2021

 • Låna istället för att köpa. Särskilt när det kommer till grejer som inte behövs hela tiden. Att handla second hand är jag ganska bra på redan och jag hoppas att 2021 ska bli ett bättre loppisår än vad förra året var.
 • Kolla frukt & grönt. Det var faktiskt @hallbarhetsutmaningen2021 på instagram som upplyste mig om detta. Att det löns att hålla koll på varifrån frukt och grönt kommer. Vi kan, med bättre samvete, äta frukt och grönsaker som kommer från Europa än från övriga delar av världen. Äpplen köper jag helst finländska eller åländska men annan frukt har jag inte kollat så noga hittills. Blir ändring på den!
 • Stöda lokalt! Känner att det är en win-win situation för alla just nu, vi får behålla servicen och människor har arbete.

Som alltid så finns det säkert en hel massa andra miljömedvetna val vi kan göra för att förenkla livet. Jag tror, som jag tidigare skrivit, att alla kan göra något men ingen kan göra allt. Så länge du själv tänker efter vad du kan göra. Att sen hitta inspiration från olika personer och företag är ju bara bra. Men som med allt annat så är det att sålla, följ konton och personer som får dig att känna att du inspirerars, inte att det blir övermäktigt. Jag inspireras av flera personer på nätet, men känner mig inte tvingad att göra allt de visar och förespråkar. En medelväg mot ett miljövänligare liv helt enkelt.

Har du några specifika miljövänliga val du kan göra i år? Berätta gärna!

+10

You Might Also Like

2 Comments

 1. Ulleekologisk

  Låna istället för att köpa är kanonbra! Det här är ju en imponerande lista. Riktigt inspirerande!

  1. Christina

   Tack, vad roligt att du gillar den. 🙂

Leave a Reply

Back to top