Recept: Runebergstårta i muffinsformat

runebergstårta

Den femte februari firar vi Runebergsdagen. Jag tror att majoriteten av oss firar den för att vi får äta runebergstårtor, inte kanske så mycket för Finlands nationalskalds skull. Åtminstone inte längre. Nog kommer jag ändå berätta för barnen om vem han var, Johan Ludvig Runeberg. Å varför vi firar hans dag med en bakelse. Orsaken till varför vi äter den vanligtvis rom- eller punschdränkta bakelsen med hallonsylt på är för att det sägs att nationalskalden själv åt en sån varje dag.

Runebergstårtor är knepiga, många varianter jag har smakat så har varit torra och tråkiga. Att försöka få till en bra bakelse själv är inte heller så lätt. Men jag tog mitt grundrecept för muffins och satte till lite kryddor och mald mandel och skapade runebergstårta i muffinsformat.

Så bakar du runebergstårta i muffinsformat

Vispa 2 ägg tillsammans med 2,5 dl socker. Smält 100 g smör och rör ner tillsammans med 2 tsk vaniljsocker, 2 tsk bakpulver, 3,5 dl vetemjöl och 1,5 dl mjölk. Tillsätt också 2 tsk kardemumma och 2 tsk kanel i smeten tillsammans med ½ dl mandelmjöl eller mald mandelspån. Rör allt till en smet och klicka ut en matsked muffinssmet i formar. Grädda i 200 grader i ca. 15 minuter.

När muffinsarna har svalnat garnerar du dem med en klick hallonsylt och lite glasyr. Runebergstårta i muffinsformat är nästan godare än den vanliga hederliga bakelsen. Det här receptet återkommer jag till varje år. Varvat med en och annan fastlagsbulle förstås.

Vill du baka mera så hittar du fler recept i min kategori recept jag prövat.

+4

You Might Also Like

Leave a Reply

Back to top