Vardagsräddare: Potatis och purjolökssoppa med scones

Innan jul gjorde jag en riktigt god vardagsräddare, nämligen en potatis och purjolökssoppa. Under tiden som soppan kokade ihop sig så passade jag på att baka scones också. Nu kanske du undrar vad en vardagsräddare är. För mig vardagsräddaren en maträtt som gör vardagen lite enklare och lite godare. För även den tråkigaste och stressigaste vardagen kan ljusas upp av en god maträtt.

Potatis och purjolökssoppan är en riktigt god purésoppa med smak av persilja och som bra kan toppas med stekt bacon. Men är du inget fan av bacon så går det också att lämna bort. Receptet till soppan hittas hos Ica.

Recept på scones

Scones är något som jag bakar alltid nu som då. Särskilt när jag vill ha nybakt bröd men inte orkar vänta på jäsningsprocessen. Eller när jag märker att vi inte har bröd hemma. Jag brukar följa ett enkelt recept som jag hittat i en gammal lärobok från huslig ekonomi.

Blanda ihop 3 dl vete- eller semlemjöl, 1 dl havregryn, 2 tsk bakpulver, 1 tsk socker och ½ tsk salt i en skål. Tillsätt 2-3 msk olja och 1 ½ dl mjölk i mjölblandningen. Rör till en jämn deg. Ibland brukar jag också riva ner 2 dl morot i degen om jag vill ha lite extra saftighet.

Dela upp degen i två delar, eller i mindre semlor; på en plåt. Platta ut degen med mjölade händer till ca. 1 cm tjocka bröd. Pensla med lite mjölk och strö sesamfrön över innan gräddning. Scones gräddas i 225 grader i ca. 13-15 minuter.

Smakar utmärkt till soppa, mellanmål eller frukost.

potatis och purjolökssoppa

Soppan blev en favorit hemma hos oss och finns inplanerad som dubbelsats i vår matplanering under januarimånad också. Det går utmärkt att förbereda soppan en dag före, åtminstone jag tycker att soppor är som godast dag två. När de fått stå och gotta till sig lite i alla smaker.

Vilken är din favoritsoppa?

+11

You Might Also Like

Leave a Reply

Back to top