DIY: Ärtpåsar

ärtpåsar

Är det något som tar mig tillbaka till lågstadiets gymnastiklektioner så är det ärtpåsar. Dammiga och ofta läckande påsar fyllda av torkade ärter eller risgryn. Men jag har också insett att dessa små färgglada påsar är väldigt användbara. Vi använder dem alltid nu som då i mitt arbete och nu har jag insett att de kan vara användbara här hemma också. Speciellt eftersom vi inte riktigt kan ha bollar inomhus när hunden tror att alla bollar är hennes. Istället för att sätta pengar på massproducerade ärtpåsar så gjorde jag mina egna.

Sy egna ärtpåsar

Svårighetsgrad: Medel

Tillbehör: tyg, fyllning i form av ärter eller risgryn, måttband, sax, nålar och en symaskin.

Tyget som jag använde mig av till mina ärtpåsar är en gammal tubhalsduk. Köpte den på loppis för flera år sen men passformen på den var inte den bästa. Så den har blivit liggande i skåpet. Synd på så vackert mönstrat tyg. Nu kom det till användning och fick bli roliga leksaker istället.

Gör så här: Börja med att mäta och klippa till delarna till ärtpåsarna. En passlig storlek på ärtpåsar är 15*15 cm. Jag vek mitt tyg dubbelt och slapp på så vis att sy den ena sidan. Kom ihåg att räkna ca. 1 cm sömnsmån när du mäter ut ärtpåsarna, så tygbitarna blir 16*16 cm.

Vänd tyget avigt och sätt nålar så att tygbitarna hålls ihop. Sy ihop ärtpåsarna men kom ihåg att lämna en öppning i ena hörnet för att kunna fylla påsarna. När du sytt klart påsarna är det dags att svänga dem rätt. Så ska påsarna fyllas med gryn eller ärter. Jag använde mig av en plasttratt, men det fungerar lika bra med en pappersvariant. Mina påsar fyllde jag med 2 dl ris. När påsarna är fyllda med lagom mycket gryn eller ärter så syr du fast den lilla öppningen. Klipp bort ev. trådar och sen kan ni ta ibruk påsarna för lek och rörelseglädje tillsammans.

ärtpåsar

Tips på aktiviteter med ärtpåsar

För vår del kommer de främst användas till lek just nu. Kanske kommer vi träna att kasta påsarna och att försöka kasta dem i något med stor öppning. Med äldre barn är det roligt att öva kasta-fånga, kasta och pricka något eller att balansera med dem på huvudet, foten osv.

Perfekt sysselsättning för hela familjen tillsammans. Gör en bana genom huset och se vem som klarar banan utan att tappa sin ärtpåse som man har på huvudet. Kasta gris med ärtpåse eller gör en prick-tävling och se vem som prickar flest föremål/bunkar. Det är bara fantasin som sätter gränserna för vad ni kan leka/göra med era ärtpåsar. Med hopp om glädjefyllda lekstunder tillsammans.

+11

You Might Also Like

One Comment

  1. 5 sportlovsaktiviteter för hemmagänget ⋆ Fina Christina

    […] En aktivitetsbana ute eller inne. Det här tipset ska vi faktiskt ordna med Hem & Dagis-föreningen som jag är aktiv i. Vi kommer kombinera rörelseaktiviteter med frågor och sätta ut en bana runt om daghemmet. Vill man göra det enkelt gör man en bana inne för familjen. Annars kanske det finns ett område ute där man kan sätta upp en bana och sen utmana andra familjer i grannskapet. Tips, tips.. Till aktivitetsbanan inne kan du använda ärtpåsar. […]

Leave a Reply

Back to top