Dags att rensa hemma igen!

Julen 2018 fick jag en bok, Organisera och förvara hemma – ett projekt i veckan. Jag hade tidigare samma år skummat igenom den första organiseringsboken som Paulina Draganja skrivit och fastnade för hennes sätt. Så 2019 blev året när jag tog tag i att rensa hemma, vecka för vecka. Även om jag gjort en grovrensning av grejer och skräp innan vi flyttade så fanns det ändå en del kvar att ta tag i. Sen kom 2020 och jag lät det bli ett pausår, nu är jag på hugget igen att gå igenom vårt hem. Organisera upp områden som förfallit det senaste året och kanske rensa ur en del grejer vi inte behöver.

Läs mer: Tre saker jag vill göra hemma i år (2019)

rensa hemma-bok

Målet; var sak har sin plats

I år när jag går igenom hemmet är mitt mål att varje sak ska hitta sin plats. Antingen ett direkt användningsområde eller så en egen plats att förvaras på i väntan på ett användningsområde. För det finns ju grejer som du behöver, men inte använder varje dag. De behöver ju sin egna plats, för det värsta som finns är när saker bara flyter runt. Om jag sen under resans gång hittar saker som inte behövs längre här hos oss är tanken att antingen skänka eller sälja. Lite beroende på skick och behov. Om det är något jag lärt mig under åren så är det vad som funkar bäst att sälja och vad som är enklast att skänka.

Redan nu i startgroparna för detta organiseringsprojekt så känner jag en stor tillfredsställelse. Det finns inget som är så välgörande och så roligt som att få organisera och rensa. När jag behöver en paus från allt så brukar jag ta tag i och ordna upp något område, antingen hemma eller på jobbet.

Prioriteringslista och utkorgar

Under de två första veckorna är det inga områden i hemmet som ska åtgärdas. Då handlar det mera om att göra upp en lista på grejer att åtgärda eller områden i hemmet som behöver organiseras. Samt att skapa utkorgar för olika ändamål (slänga, skänka, sånt som ska med hemifrån). Även om i princip alla områden i hemmet har en egen vecka så kan det ju vara andra områden eller grejer som jag vill få ordning på. Sen finns det ju också veckor när jag inte behöver rensa eftersom vi t.ex. inte har sportutrustning eller någon särskild samling.

Insåg när jag fotat att jag skrivit fel årtal, det är ju 2021 nu.

På min lista 2019 över saker som skulle fixas så fanns t.ex. att få upp tavellister, väggklockan och klädkrokar samt att rensa telefon och dator på onödiga filer. På årets prioriteringslista finns förutom dator och telefon också att skapa bra förvaringshelheter i grovköket samt att få upp tavellister i vardagsrummet. Ja, någon form av leksaksförvaring till lillprinsens rum behöver jag också klura på.

Rensningsprojektet är en del i välmåendeåret

I år vill jag att mitt fokus ska ligga på välmående, både för mig men också för min familj. Därför känns det bra att rensa hemma och strukturera upp vår vardag. Jag vet att jag mår väldigt bra när det är ordning runt omkring mig. För att vår vardag ska fungera som bäst så behöver jag också ha en viss struktur på dagarna och hemmet. Det kommer ju inte hållas för evigt, men åtminstone en stund.

Mer om välmåendefokuset kommer jag skriva framöver. Men just idag så vill jag ge dig ett tips om att spana in Paulinas blogg eller bekanta dig med någon av hennes böcker. Jag kan verkligen rekommendera boken som jag kommer följa för andra gången nu. Den är perfekt om du behöver komma igång med att organisera ditt hem och liv.

+9

You Might Also Like

2 Comments

  1. Ninni

    Jag har också börjat med en rensning/organisering, vi kommer att flytta i vår så det är så skönt att vet om det och kunna packa,sortera,sälja och donera i lugn och ro innan. Har en del av ett rum redan nedpackat haha 😀 Har varit bra på att rensa men ibland lämnar det. Ska spana in boken! Tack för en bra blogg 🙂

    1. Christina

      Vad roligt med en flytt! 🙂 Det är mycket skönare att få rensa och organisera i lugn och ro innan flytten än att behöva börja i ett kaos.

Leave a Reply

Back to top