Matsvinnsmånaden är över – hur gick det?

Så var vi inne i december och det betyder att min månad med att dokumentera vårt matsvinn är över. Det var en ögonöppnande och intressant utmaning jag tog mig ann i november och jag tror faktiskt jag kommer köra den nästa år också i något skede. Det känns som en sån där grej som du kan göra med jämna mellanrum för att hålla lite koll på läget.

Läs mer: Novemberutmaning

Jag skrev ett inlägg när ungefär halva tiden hade gått och kunde då konstatera att den mesta mat vi slänger är det som lämnar efter att lillprinsen har ätit klart. Nu när hela månaden har gått så kan jag berätta att ja det mesta matsvinnet kommer fortsättningsvis från honom. Men också att vi under månanden slängden en del ätbar mat. Inte mycket, men tillräckligt så att jag fick mig en liten tankeställare.

Bildkälla

Den totala mängden mat som vi sist och slutligen gjorde oss av med under november landade kring 2 kg. I en artikel från Hbl från 2016 så fick jag reda på att i genomsnitt slänger en finländare mellan 20 och 30 kg mat om året. Mat som går att äta! Det här gör ju att jag vill slänga ännu mindre mat, men fortsättningsvis kommer jag inte bli en sån förälder som äter mitt barns rester. Kall mat är bland det tråkigaste jag vet!

Läs mer: Hbls matsvinnsartikel

Jag har inga bevis för det, men jag antar att det att vi matplanerar och veckohandlar gör att vi slänger mindre mat här hos oss. Ofta om det lämnar lite mat över efter att vi ätit så är det en passlig portion för lillprinsens lunch i något skede.

Ni andra som har deltagit i utmaningen med mig, hur har det gått för er?

+9

You Might Also Like

2 Comments

 1. Emilia

  Det här var en rolig utmaning! Jag listade istället för att väga:
  1/2 paket Mögligt bröd
  3 1/2 mjölkglas
  7 ruttna äpplen
  1/2 sats popcorn
  Några halvdruckna te och kaffekoppar

  Jag blev väldigt sporrad av att ha det som ett mål i november att skapa så lite matrester som möjligt och äta upp minsta lilla slatt och använda upp t.ex. spad i någon annan rätt o.s.v. bra också att titta i kylen/ frysen för e jag planerade matlistan så man kunde jobba in ”resterna” i nästa måltid.

  1. Christina

   Vad roligt att du gillade den Emilia! 🙂 Å sist och slutligen blev det ju inte så mycket svinn för er del heller.

Leave a Reply

Back to top