Julens traditioner hos oss

Glad självständighetsdag! Här hos oss brinner de två blå-vita ljusen på köksbordet och bara barnet tar sin middagsvila ska jag röra ihop en pepparkaksdeg. Tänker inte frångå traditionen med att baka pepparkakor på självständighetsdagen. I år tänkte jag dessutom försöka få med lillprinsen i bakandet också. Har på känn att han mestadels kommer vilja provsmaka degen.

Vi har väldigt få traditioner hos oss, men det tacksamma med att få bilda en egen liten familj är att vi kan ta till oss nya traditioner som passar oss. Tidigare år har jag varit en flitig deltagar i en stor julkonsert några dagar före julen. Men redan 2018 avsa jag mig det uppdraget och sedan dess så har jag varken besökt eller deltagit i julkonserter.

Istället försöker jag få till en så stressfri adventsmånad som möjligt. Skapa traditioner som vi ser framemot och kan glädjas åt istället för att skapa något som enbart ger en mer ångest och stress.

Läs mer: När julen tar mer än den ger

Var sak har sin tid

Även om lillprinsen är äldre nu i år så har jag ändå inte uppmärksammat varken lilla jul eller kalendertraditioner med honom ännu. Vi har en chokladkalender och en papperskalender som jag öppnar dagligen. Ibland får han smaka lite choklad men ofta slinker bitarna in i mammas mun. Mor- och farföräldrarna ville uppmärksamma honom till lilla jul och det var ju trevligt. Men här hos oss tar vi såna traditioner i bruk sen när han är äldre och har lite mer förståelse, kanske nästa år.

Lika är det med julklappar. Jag har tänkt och funderat och faktiskt försökt komma på vad en liten typ på 1 år och 8 månader skulle behöva och vilja ha i julklapp. Just nu är han mest intresserad av de vardagliga saker och ting som finns i våra skåp och lådor. Men även fordon av olika slag går hem samt musik. Istället för att köpa för sakens skull så har jag försökt satsa på sådana saker som jag vet att han kommer intressera sig för men som också är hållbara i längden.

Tids nog kommer hans önskelistor att vara milslånga och intresset för paket bli större.

Just nu är jag mest bara tacksam över att vi kommer få fira jul tillsammans och att det som är viktigt för mig finns där, samvaro och god mat. Resten klarar jag mig utan och med den här annorlunda julen i år skapas nya, förhoppningsvis, hållbara traditioner.

Hur ser ditt julfirande ut i år? Har du hittat nya sätt att fira adventsmånaden?

+12

You Might Also Like

Leave a Reply

Back to top