DIY: Granristomte

Har du sett vilken söt granristomte som pryder vår trappa? I många år har jag beundrat de vackra granristomtarna som brukar finnas till salu på julmarknaderna innan julen. I lika många år har jag tänkt att det kan ju inte vara så svårt att göra en sån själv. Sen ramlade jag över ett inlägg på facebook om hur du gör en gransristomte. Efter det tog det inte länge innan jag samlade ihop material och skred till verket. Min granristomte är den första jag gjort, men det lär inte bli den sista.

granristomte

Så gör du en egen granristomte

Längs vägen här där vi bor har det under hösten varit en hel del stormfallna träd och på så vis även en hel del ris och kvistar. Under en av mina hundpromenader samlade jag på mig tre lagom tjocka grenar till min tomte. Sen hade jag också planerat att ta vara på granris, men gick sist och slutligen in i skogen bakom vårt hus istället.

Till en egen granristomte behöver du följande. Verktyg för att knipa av ståltråd, ståltråd, en sekatör, julgranskula till näsa och vadd för skägg. Granris i mängder och tre käppar till stomme. Jag lade också till en tomteluva och en ljusslinga sen när skapelsen var klar.

Steg 1. Jag stödde upp käpparna mot varandra efter att ha kontrollerat längden. Vid behov går det att korta av dem. Därefter surrade jag fast käpparna med ståltråd så att de skulle hållas stadiga. Efter att jag gjort detta insåg jag att min konstruktion behöver byggas på den plats där tomten ska stå. Så jag förflyttade mig till terrassen.

Steg 2. Dags att börja fylla käppkonstruktionen med granris. För att få en överblick över granruskorna jag samlat så spred jag ut dem. La de största och yvigaste underst. Säkrade första varvet med ståltråd innan jag fortsatte med ytterligare några varv av granruskor. När allt granris var på plats friserade jag granriset nertill samt klippte av några av granruskornas käppar upptill.

Steg 3. Till sist placerade jag pyntet som kompletterar tomten. En demolerad julgranskula till näsa, fäst med ståltråd och en bit fyllnadsvadd som skägg. Därtill offrade jag min tomteluva samt letade fram en batteridriven ljusslinga. Så var min första egengjorda granristomte klar.

Vad jag lärde mig i processen? Att det inte är så svårt att få till en sorts granristomte bara du har något material att ta i händerna. Till nästa år tänker jag försöka med en annan sorts stomme, kanske av galler. Det allra roligaste var ändå stunden som jag samlade material och pysslade på med själva byggandet av tomten där ute. En riktig pysselstund med andra ord. Jag är riktigt nöjd med min första granristomte och nu vet jag ju hur dessa görs, så hädanefter blir det nog alltid en tomte på trappan till jul.

+8

You Might Also Like

Leave a Reply

Back to top