Vi fortsätter prata ekonomi

I början av hösten valde jag att skriva ett inlägg om pengaångest. Gensvaret jag fick både här på bloggen, utanför skärmen och på andra medier var enormt. Det fick mig också att inse hur lite vi faktiskt pratar om vissa saker. Det är ofta något du ska hålla tyst om och inte fundera på så mycket, även om just ekonomi är något som inte bara ger mig ångest.

Läs mer: Bristen på pengar ger mig ångest

Ganska snart efter att jag lättat mitt hjärta så deltog jag i den första av höstens två föreläsningar kring ämnet ekonomi. Det var via Marthaförbundet som jag fick nys om att deras ekonomirådgivare skulle föreläsa. Så i mitten av september gick jag på min första virtuella föreläsning om ekonom. För några veckor sen så deltog jag i ytterligare en ekonomiföreläsning, den här gången tillsammans med andra kvinnor via Ruth marthaförening. Båda dessa föreläsningar har gett mig så mycket hopp och goda råd och dessutom minskat min ekonomiångest massor.

För det första så kunde båda ekonomirådgivarna konstatera att vi talar alldeles för lite om det här med ekonomi. Både i allmänheten men också inom våra familjer. De gav oss tips om att vi borde gå på en pengadejt med vår partner ungefär en gång i året för att se så vi är på samma våglängd i livet. Vilket inte alls är någon dum tanke, för jag kan tro att en stor del av de gräl man har med sin partner rör ekonomi.

3 saker jag lärde mig av ekonomiföreläsningarna

Nå, jag fick ju mig verkligen några tankeställare under dessa två föreläsningskvällar och tänkte dela med mig av dessa åt er också.För jag vet att det finns fler där ute som funderar mycket på det här med hur man ska få det ekonomiska att gå ihop.

Du behöver se över dina konsumtionsvanor och utgifter samt också dina inkomster. Får du det att gå runt? Motsvarar min konsumtion min livssituation? Jag har bokfört mina utgifter och inkomster en längre period nu. Först hade jag en app på telefon, nu i ett senare skede har jag istället ett kalkylblad via Google sheets (det finns färdiga mallar för månads- och årsbudgeter).

Jag har rätt bra koll på vart mina pengar går, men kände ändå att jag ville pröva på ännu ett tips som jag fick. Att göra en budget för varje månad. Nu ska jag snart göra upp min tredje månadsbudget och det är alltid lika intressant. Jag har avsatt tid varje söndag för att gå igenom den senaste veckan och sätta in utgifter/inkomster i budgeten. Jag försöker att sätta in de planerade utgifter jag vet om för varje månad. Men alltid dyker det ju upp icke planerade utgifter också, t.ex. ekoavgiften från Stormossen som jag inte räknat med i denna månadsbudget. En månadsbudget fungerar ju bäst när du följt med dina inkomster och utgifter en längre tid.

Att du behöver spara till en säkerhetsbuffert. Det finns ju lika många förslag på buffertar som det finns människor här i världen. Men ett första mål att sikta mot är att försöka spara ihop tre månadslöner. Det kändes mycket för mig, men i grund och botten så handlar det ju om att kunna spara undan någon slant här och någon slant där. Det fick jag också lära mig under föreläsningarna, att det viktiga är att du försöker spara. Hur mycket du sen kan avvara till sparkontot varje månad är upp till dig.

Ekonomirådgivarna lindrade min ångest

Som jag redan visste när jag anmälde mig till föreläsningarna så skulle jag få lite hopp om att mina ångest går att lindra. Även om jag inte är helt nöjd, sett ur en ekonomisk synvinkel. Så gav ändå föreläsarna en hel del matnyttiga tips och inspiration att för min egen del försöka göra det bästa av situationen.

Jag har sen jag deltog i de här föreläsningarna blivit mera medveten och sitter inte med en ständig klump i magen när det är dags att öppna plånboken för att betala något. Visst, pengarna har inte ökat och inte kan jag spara undan särskilt många slantar ännu. Men bara det att jag har lite mera kunskap och att jag funderar över vart jag sätter mina pengar och vad jag har att röra mig med varje månad så gör mig mycket lugnare.

För den intresserade så hette föreläsningarna; Ta kontrollen över din ekonomi och Kvinna och ekonomi och det var ekonomirådgivarna vid Marthaförbundet som höll i dessa.

+13

You Might Also Like

8 Comments

 1. Johanna

  Håller definitivt med om att det lönar sig att noga gå igenom inkomster och utgifter. Vi har gjort så att vi satt oss ner och slog ihop allt, bilförsäkring, bilservice, fastighetsskatt, el, vatten osv. Summan delade vi på 12 för att så hur mycket vi borde tjäna ihop varje månad för att det ska gå runt. Den summan lägger vi varje månad till ett gemensamt räkningskonto. Från det kontot betalar vi sedan alla räkningar. På det sättet bränner inte oväntade räkningar, typ då bilen behöver service, på samma sätt eftersom vi hela tiden lägger undan för den typen av utgifter.

  1. Christina

   Vilket toppentips! 🙂 Vi har också funderat på att göra något liknande för de gemensamma utgifter vi har. Hittills är det bara lånet som dras från vårt gemensamma konto, kanske kunde vara en idé att genomföra något liknande sen när vi har mera balans i livet. 🙂

   1. Johanna

    Tycker det är jättebra att du skriver om detta, vi behöver prata mer om pengar. Inte minst i parförhållanden då pengar är en vanlig orsak till bråk och stress. Alla gör på sitt sätt men jag tycker det är viktigt att man kan ha en öppen kommunikation om ekonomi med den man bor med. Vi har som sagt ett gemensamt räkningskonto som vi båda betalar in på varje månad. Vi lägger inte samma summa, utan procentuellt enligt hur mycket vi tjänar. Den som tjänar mer lägger en större summa. Det viktiga för mig är att vi båda sätter oss ner vid datorn då räkningarna ska betalas. Då har båda koll och det känns som att vi delar på ansvaret för hem och hushåll.

    1. Christina

     Tack! 🙂 Ja, livet blir nog enklare om man kan diskutera både små och stora saker tillsammans. 🙂

   2. Sarah

    Googlade lite allt möjligt och kom hit till detta inlägg. Håller verkligen med föregående kommentar! Tidigare hade vi inte heller ett räkningskonto men efter att vi byggde hus och därmed fick större utgifter i och med det var det inte hållbart när det plötsligt kom stora räkningar och lönen den månaden hade gått till mera onödiga saker. Så vi slog också ut alla våra fasta utgifter på ett år, internet, sophantering, elen, fastighetsskatt, bilskatt och alla försäkringar. Så överför vi en summa varje månad till detta konto och det är så underbart att kunna betala försäkringar för 1500€ i en rat utan ångest 😀 Så rekommenderar verkligen detta! Sen har jag själv också börjat fondspara 50€/månad. Först tänkte jag också att jag inte hade råd men tog mig i kragen och tänkte att jag bara måste lämna bort något annat och ärligt har det gått riktigt bra. Märker inte av att jag sparar den där 50€…

    Ang att spara barnbidraget så gör vi det också. När första barnet var bebis så kostade barnet nästan ingenting tyckte jag då och barnbidraget var något som jag direkt började spara eftersom jag från en månad till en annan(när barnet föddes alltså) inte hade behov av att spendera 100€ extra varje månad. Nu däremot med ett barn i lågstadieåldern märker jag av att barnet kostar mera och nu är jag verkligen glad över att kunna köpa ordentlig ”vintermundering” i klädväg för ca 200€ och få ta av barnbidraget som finns sparat just för barnets utgifter. Samma när det behövs ny cykel eller annat lite dyrare så skulle det nog svida rejält i plånboken att behöva betala med vanliga lönen. Så jag rekommenderar verkligen att spara barnbidraget, barnen blir dyrare när de blir större enligt min erfarenhet 🙂

    Lycka till med ekonomin och tack för att du öppnar upp om detta ämne, det behövs!

    1. Christina

     Vad roligt att du gillade inlägget! 🙂

 2. Jennifer S

  Väldigt fint att dela med dig av dina tankar och känslor. Anser också att det är bra om vi kan prata mer öppet om pengar och ekonomi 🙂

  Min pappa är ekonom och när jag började plugga på universitetet som 18-åring tvingade han mig att göra en budget varje månad – och rapportera till honom. Minns så tydligt mitt lilla excel-dokument där jag fyllde i exakt hur mycket pengar som gått till hyra, mat, smink, kläder och ja, fester 😅 Tror att det var en otroligt nyttig lärdom. Insåg väldigt snabbt att herregud vad smink och kläder kostar. Och idag konsumerar jag det betydligt mindre..

  Så ja, tror det kan vara en bra idé för alla att göra kanske då och då egentligen? För att skapa sig en bra uppfattning om var pengarna egentligen går och hur mycket saker faktiskt kostar.

  1. Christina

   Ja verkligen! Det får ju en att inse vad man sätter sina pengar på och vad man kanske inte behöver. 🙂

Leave a Reply

Back to top