Novemberutmaningen – halva tiden har gått

Det är hög tid att titta tillbaka på månadens utmaning, att dokumentera vårt matsvinn. Halva månaden har gått och även om jag varit lite slarvig på att dokumentera noggrannt dehär senaste dagarna så har jag redan hunnit få några insikter. Dessa kom nog till mig redan under den första veckan, när jag svart på vitt såg vad exakt som är matsvinn i vårt hushåll.

Största matsvinnsboven

Rester, närmare bestämt Einars matrester. För det mesta så lämnar det någon sked frukostgröt, några bitar av dagens mat eller en brödkant efter att han ätit klart. Jag är dock inte den föräldern som börjar äta av mitt barns kvarlämnade mat. Den är oftast kall och jag tycker inte om att äta varm mat som blivit kall.

Det handlar inte om några jättestora mängder rester från hans måltider heller. Under denna två veckors period så rör det sig om ungefär ett kilo matrester som är hans, vissa dagar har det varit mer eftersom han totalvägrat äta och andra dagar har det varit mindre.

Svårt med grönsaker

Det som jag också insett under dessa två veckor hittills är att det är så knepigt med grönsaker. Vi har slängt en del salladsblad som inte gått att använda i salladen. Samt en hel broccolistam, tipsa mig gärna vad jag kan använda den till! Kan jag använda den tillsammans med buketterna i maten?

En kväll gjorde vi hemgjorda hamburgare och franska, då åkte en hel portion franska i skräpet så det var ju lite tråkigt. När jag bakade förra helgen så misslyckades separeringen av äggen, hade tänkt ta vara på äggvitorna för att göra maräng, men det ville inte lyckas heller. Ja och så hamnade jag att slänga en halv burk med rårörda lingon också. Så jag fick konstatera att jag inte behöver överväga göra stora mängder lingonsylt, isåfall ska det frysas ner.

Vi använder en hel del grönsaker nog hos oss. Men märker ändå att de hinner bli lite yttorra ibland. Kanske jag borde ta i bruk de där plastburkarna från Tupperware ändå. Det tar jag beslut om när månaden är slut.

Skärpa till sig

Okej, så nu vet jag att majoriteten av den mat vi slänger är det som Einar äter. Så nu gäller det för mig att försöka minska på hans mat, dvs. mindre portioner. Men det är nog så svårt att veta eftersom han vissa gånger är jättehungrig och andra gånger inte alls vill ha det som jag har tänkt.

Vi har halva månaden kvar på att fortsätta försöka dokumentera matsvinnet och se till att det inte blir jättemycket svinn. Är det någon annan som också gör samma utmaning nu denna månad? Hur går det för er?

+8

You Might Also Like

4 Comments

 1. tidstjuven

  Här har jag många konstaterat att en stor fördel med att ha husdjur är att matsvinnet blir så gott som obefintligt. 🙂 Våra kaniner äter gladeligen upp allt potatisskal, ledsna grönsaker, sånt man skär bort när man gör sallad osv, så oftast är det bara kaffesump och äggskal i bioroskisen. Katterna har dessutom lärt sig att det brukar kunna finnas godsaker under barnets matstol och så äter de gärna upp eventuella rester efter henne (beroende på maträtt förstås).

  1. Christina

   Ja, husdjur är guld när det kommer till matrester. Här vaktar Doris lillens plats vid matbordet när det vankas mat också. Skippar dock att ge henne rester från tallrikarna, men allt som råkar falla på golvet är okej.

 2. Karin

  Svårt med småbarn då deras aptit varierar så mycket, men så länge man minimerar övrigt svinn har man ju redan kommit god bit på vägen!
  Om man misslyckas med att skilja äggulan från vitan kan man steka en omelett på det ägget till kvällsmålet tex, samma gäller om man penslat bullar eller liknande och det blir ägg kvar. Du kan absolut använda stammen av brockoli i maten! Funkar att koka i tunnare bitar som sådan och förstås utmärkt i soppor (tex grönsakssoppa som mixas) pajer och gratänger.

  1. Christina

   Jo, fick massor av bra tips om broccolistammen när jag länkade inlägget på facebook också. 🙂 Tack för tipset om äggen förresten.

Leave a Reply

Back to top