Älskade unge

Einar 1,5 år

30 september, 2020

Facebook påminde mig idag om att vår son är 1,5 år. Hade nämligen delat bilder på honom från när han var 6 månader ifjol. Tiden går ju rysligt fort. Det känns ännu som om det var igår han föddes. Sist jag gjorde en uppdatering var när han blev 1 år och före det försökte jag uppdatera varje månad.

Är du nyfiken på att läsa mer om lillprinsen så hittar du alla inlägg i kategorin älskade unge.

Det går framåt

Strax innan han började dagis nu i höst så började han också gå helt utan stöd. Tidigare har han krupit eller gått med stöd av möbler, kärror eller våra händer. Det var så skönt när han äntligen vågade släppa taget och gå. Sen dess har han knappt snubblat eller ramlat alls. Han är ännu osäker på trösklar och trappor, men annars går han bra på de flesta underlag.

Einar älskar att äta själv, både med händerna och fingrarna. Sen i somras dricker han också vatten, mjölk eller saft ur ett glas. Nån enstaka gång kör vi med hans drickaflaska, men annars är det ikeas plastglas som gäller.

Han pratar mycket och försöker göra sig förstådd efter bästa förmåga. Pekar, visar och berättar. Även om du inte förstår så mycket av vad han menar. Men åtminstone vi föräldrar har lärt oss att tolka hans olika signaler. Han säger enstaka ord (mamma, pappa, bojj, brum) och har bra förståelse och kan agera på olika kommandon.

Utvecklingsmässigt finns det inget jag är orolig för längre och det är så skönt! Han är som vilken annan 1,5 åring som helst. Vid 1,5 års kontrollen var han 81,5 cm lång och kring 10,5 kg tung. Han använder kläder i både storlek 80 och 86 just nu.

Första tiden på dagis

Einar älskar dagis och att få umgås med andra barn. Det märks också tydligt hur mycket han lär sig från vecka till vecka. Även om han bara har 3 dagars veckor på dagis just nu. Enda stunden som är lite jobbig är lämningen. Han är ofta lite ledsen då, men har fått veta av personalen att det går över nästan direkt. Vilket är skönt!

Eftersom jag själv arbetar inom samma område så vet jag ju att det brukar bli bra efter ett tag. Så det är nog inte många morgnar jag funderat på hur han har det. I början fick jag också små rapporter via sms om hur dagen förlöpt.

Vi hade också ett litet föräldramöte nyligen och efter det så kände jag att vi kunde inte ha valt bättre plats åt vår lillprins. Jag är så tacksam över att vårt lilla dagis får vara kvar!

Einars rutiner

Under sommaren ändrade Einars rutiner en del. Han började vila bara en gång på dagen och samtidigt så blev det så att han också började vila inomhus. Han sover hela nätterna, med något enstaka uppvak för att få en tutt och lite tröst. Drar ofta till med 10-12 hs nätter och sover mellan 1,5-2,5 h om dagarna.

Han älskar mat och skulle kunna sitta ner och äta en hel dag om han fick. Helst äter han frukt, smörgås, joghurt eller fetaost. Russin går också bra eller mellanmålsstänger. När det kommer till varm mat är han särskilt förtjust i kött och olika slags såser.

Han är gärna ute och sysselsätter sig mest med olika stenar och käppar. Inomhus går han mest omkring och plockar i olika saker. Men kan också sätta sig för att leka en stund med någon av sina leksaker. Även om det är allra roligast att plocka med någon sak som är förbjuden, speciellt när han fått tag i den.

Fotad av Karolina på Bildbolaget Du & Vi.

Vår älskade solstråle och lillprins. Vad vore livet utan dig!?

11+

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *