Bristen på pengar ger mig ångest

En av de större orsakerna till varför jag valde att gå tillbaka i jobb nu i höst är pengarna. Precis så klyschig som rubriken låter så ger pengar mig ångest. Det går inte en månad utan att jag mår dåligt, gråter och känner mig nerstämd just på grund av ekonomin och bristen på pengar.

Det är inte så ofta man hör eller läser om människors tankar kring pengar. Allt oftare öppnar någon upp kring det här ämnet och det glädjer mig. Samtidigt som jag blir lite lätt provocerad av typen av inlägg där någon berättar hur lätt det är att spara eller hur du ska göra för att spara pengar. Tack, jag har försökt och försöker fortfarande spara undan en del av de surt förvärvade slantar som kommer in på kontot varje månad. Att sen läsa att det finns människor som kan spara undan sina barns barnbidrag varje månad gör mig också lite provocerad. Läste en kommentar på föräldrasnacks instagram för ett tag sen när de gjorde research inför sitt ekonomiavsnitt den löd ungefär så här; att människor kan spara undan barnbidraget får ju en att undra om de faktiskt behöver lyfta bidraget.

Visst jag har inget emot att det finns de som faktiskt kan spara sina barns bidrag, det är väl bra för dem. För vår del nyttjas hela summan till fullo just nu. Kanske sen om något år kan vi också spara undan en del av dem. Kan annars tipsa om just det där ekonomiavsnittet hos podden föräldrasnack. Lyssnade på det efter att jag skrivit ett första utkast till det här inlägget. Min oro och ångest över pengar lindrades för en stund och jag fick mycket pepp därifrån.

Att prioritera det viktigaste

Många gånger under det senaste året har jag insett hur fruktansvärt dyrt det är att leva i vårt samhälle. Då har vi varken ett dyrt levnadssätt eller spenderar pengar på något utöver det vanliga. Men, vi har bilar, ett huslån, försäkringar och andra månatliga utgifter. Vi bor på en sån plats att vi inte skulle klara oss med bara en bil och här finns ingen kollektivtrafik över huvudtaget. Landsbygden helt enkelt, vi trivs och inget kan få oss att flytta.

Bristen på pengar gör att jag prioriterar allt det viktiga. Där ingår tyvärr inte allt för mycket sparande. Försöker handla bra och vettig mat till vår familj, veckohandla och planera måltiderna. Einar behöver få sina behov tillgodosedda och så är det sånt som behövs för att hushållet ska gå runt. Det är inte lätt alltså. Det finns saker jag själv skulle behöva just nu, som t.ex. lite nya kläder att använda i vardagen och jobbet. Men de får jag lov att prioritera bort ännu ett tag. Å då brukar jag scanna loppisarna vid varje besök. Men när du inte passar i storlek s så är det i princip lönlöst.

Jag undrar när det vänder

Om jag ska vara riktigt ärlig så känns inte tanken på ett syskon så lockande just nu heller. För vi har ärligt talat inte råd. Även om det finns plats i vårt hem och vi har alla de saker du behöver åt en spädis. Men bara tanken på de utgifter som ännu ett barn medför gör mig kallsvettig.

Nu behöver jag få jobba och få min ekonomi på fötter igen efter den här tiden. Det är inte lätt, det är inte roligt men jag tror att det ska gå. Jag hoppas bara att det vänder snart och jag slipper sitta med den där ångestkänslan i magen var och varannan vecka över att pengarna inte räcker till. Å ja, vi delar på det mesta och sambon drar ett enormt lass när det kommer till det ekonomiska. Men utan att gå in för mycket på sånt som ni inte har att göra med så har vårt år varit allt annat än lätt. Som tur är vi ute på andra sidan nu och det känns bättre.

Att vara människa är inte lätt..

+35

You Might Also Like

23 Comments

 1. AK

  Det här med ekonomi, det är tusan inte lätt alla gånger. Här används nog barnbidraget varje månad men det tänker jag inte desto mer på, det är ju det som det är till för. Försöker köpa det mesta i klädväg i andra hand, tänk om man skulle köpa ALLT nytt, som halare och skor?! Huhhu. Jobbar jyst nu 75% dagtid i vårdbranchen (=inte den bästa lönen med dagtidsjobb) men skulle inte vilja byta nu under småbarnsåren, att jobba skift när man har en sambo som jobbar 3-skift ger mig sån ångest att jag hellre har jobbet med lite sämre lön.
  Det blir bättre, hoppas jag.

  1. Christina

   Jag tror också att det blir bättre nån gång. Å ser inte alls kläder och tillbehör köpta i andra hand som något negativt. Tvärtom är det ju toppenbra att kunna återanvända! 🙂

 2. Sallu

  Oja, igenkänning!
  Jag tyckte det gick helt okej då jag under själva mammaledigheten, men då man var vårdledig var det katastrof. Sambon blev ju permitterad i samma veva, o vi blev med min vårdpeng som inkomst i väntan på facket. 😅 Blir också provocerad av tips på hur man sparar, alltså, det går ju inte att spara mer än till en viss ”nivå” så länge som man inte säljer huset osv 😅. Matlådor, loppisar osv har Ove Sundberg i mig kört med i flera år redan. Vi ha haft ena bilen på ståförsäkring men, vi bor ju också på landet och sambon slapp ingenstans då och det va inte ett alternativ mer än en månad.
  Tycker dock det går åt sjukt mycket mer pengar när man får lön också, man rör sig mer osv. Har knappt märkt av nån skillnad ekonomisk från föräldraledigheten, men det är väl för att T är permitterad (och för att jag vissa månader har svindålig lön).
  Förstår helt klart din ångest, och hej vi e väl i samma båt alla småbarnsföräldrar (som inte Placerar barnbidraget). Tänker också så om vi skulle skaffa syskon, att hur i hela friden skulle man ha råd med allt. 😅 Även om det mesta finns, men ja, Jo, allt annat kostar ju ändå.

  1. Christina

   Ja, det där att vara vårdledig är ju ett skämt, om man ser till den inkomst man får och de utgifter man har. Hoppas att det i framtiden blir annorlunda så att vi stackars småbarnsföräldrar inte ska behöva kämpa så hårt!

 3. PJ:s Byffé - Från by till fé

  Mitt tips när det gäller att spara och på så sätt skapa en buffert för verkligt ansträngda lägen är att fondspara månatligt. Inga större summor utan kanske bara en tia eller en tjuga i månaden till att börja med. Det kan tyckas lite men med tiden blir det en nätt slant kan jag lova. Sparandet sköts automatiskt via banken och sedan gäller det att glömma sparandet så att man inte frestas att sälja vid första bästa tillfälle. På så sätt märker man knappt att det försvinner en slant in på fondkontot varje månad. Med rätt fond ökar kapitalet mera än vad man sätter in. Med lite rådgivning så tror jag inte det är svårt att hitta en fond som passar just dig.

  1. Christina

   Har nog funderat på fondsparande från och till, men inte orkat sätta mig in i hur det fungerar. Kanske jag borde boka ett möte till vår bank.

 4. Monica Ferm

  Idén med att fondspara är kanske inte riktig läge för i det här fallet. Dessutom är det ju inte helt riskfritt det heller. Dom som pratar om fondsparande som småsparas vet inte vad det är att ha det knappt.

  Började mitt sparande med att göra ett sparskrin. Ovanpå hade jag limmat lappar som det stod mina drömmars mål. I skrinet lade jag hälften av pengar jag fått då jag sålt på loppis. Råkade jag fynda något som inte kostade så mycket jag räknat med lade jag 1/3 av inbesparingen i skrinet. Hade ändå en gräns, minst 50 cent om dagen skulle det vara. Jag hade också ett sparkonto där pengarna inte var bundna för viss tid, ifall jag plötsligt skulle behöva. På det kontot lade jag in hälften av det som var kvar på brukskontot när lönen kom. Andra hälften fick göra följande månad lite lyxigare. Det var inte lätt i början. Min man var arbetslös och jag arbetade som inhoppare. När jag, efter ca ett halvt år började se att jag snart skulle kunna förverkliga ett av mina mål blev jag ivrigare och hittade på flera sätt att få lite större summor undansatta ibland. Visade sig också att det var lättare att låta bli att köpa sådant som jag/vi absolut inte behövde. Om jag någon gång lånade från skrinet var det viktigt att betala tillbaks när jag fick någon inkomst. Mitt första mål blev en resa till Gotland. Låter kanske inte så häftigt men jag hade inte haft råd att göra en enda utlandsresa på över 10 år. Nuförtiden har jag nästan alltid några hundra euro extra i mitt skrin och kan unna mej lite vardagslyx nu och då.

  Jag önskar dej lycka till med småsparande.

  1. Christina

   Vilken historia! 🙂 Tack för att du delade med dig. Jag försöker också spara undan det som lämnar kvar av lönen inför ny lönedag och när jag nångång sålt bort något av våra grejer. Nu har jag fått börja på ny kula med sparandet igen, målet den här gången är att ha en del pengar undansparade för ett enklare liv nästa gång jag är ledig längre.

 5. Erica

  Det vi gjorde för att underlätta under vårdledigheten var att jag tog amorteringsfritt på lånet. Tänkte att det i slutändan inte är så stor skillnad om jag blir skuldfri när jag är 55 eller 57. Vi bor i huvudstadsregionen så våra huslån är stora…

  1. Christina

   Ja, här har jag också haft amorteringsfrihet på mitt billån och vi har minskat i amorteringarna på huslånet. Tacksamt att ha en bank som förstår en under omständigheterna.

   1. Elli

    Ett tips, billånet är oftast dyrare ränta så är fördelaktigare att betala av billånet först och pausa amorteringarna på huslånet 🙂

 6. Linnea

  Även fast vi inte har barn, bil och huslån finns det nog få saker i denna värld som också ger mig ångest såsom pengar! Det är ju bra för dom som kan spara men huhhu vad det ger mig ångest över människor som köper lägenhet genast när de är färdig studerade och har redan då på nåt vis sparat ihop 10 % av bostadslånet (ca 50 000 € i huvudstadsregionen).
  Kämpa på, jag tror inte Einar kunde ha det bättre nån annanstans i världen heller eller med mera pengar heller 🙂 (fast det säkert skulle underlätta)

  1. Christina

   Ja hohho tänk att ekonomiångest ska få ta upp så stor del av livet ändå. Tack, det värmer! Vet ju att det är inte bristen på eller överflödet av pengar som han kommer komma ihåg sen när han blir äldre.

 7. Johanna

  Det är nog asigt då ekonomin ger en ångest 🙁 inga kul och det tar sä mycket av ens energi. Jag stressade en del kring då jag skulle vara vårdledig hur vår ekonomi skulld bli men det var för vår del ( i alla fall hittills) en onödig stress. Min sambo har ett jobb där han ifall han vill nästan får jobba hur mycket han vill och orkar. Vi har klarat oss bra fast jag är hemma vilket är SÅ skönt. Vi har pratat mycket om ekonomin under vår tillsammans och konstaterat att då jag hade en bra lön ( tack vare massa helg- och nattjobb) så hade jag ändå typ noll sparat. Vår andra plan är att om det kniper i ekonomin att jag ska göra keikkajobb nån helg ifall det behövs.
  Jag är dock extremt noga med våra utgifter ,vad jag köper t.ex. inget på nätet som jag inte kan betala genast. Jag har gjort det under en längre tid och det ska jag fortsätta med.

  Hoppas ni får ekonomin i bättre skick så du/ ni kan njuta ännu mera ❤

  1. Christina

   Tack för din kommentar! 🙂 Här jobbas det nog för fullt från sambons sida också, timmarna vi ser honom under vardagarna är få. Men som tur får han ha hela helgerna ledigt numera så det är tacksamt. Är så tacksam över att jag kan få det bästa av två världar just nu, lite jobb som ger en duglig inkomst och mycket hemmatid med lillprinsen.

   1. Johanna

    Jo, samma har vi här med vår papsen 🙂 Men han är alltid ledig på helgar. Tur det, så vi kan vara i skären 🤩

 8. Titti

  Vi har helt och hållet gemensam ekonomi där bådas löner kommer in på brukskonto och därifrån dras alla utgifter och mat betalas osv.

  Med barn två och tre tog vi också amorteringsfritt helt och håller på lånet från att jag gick på föräldraledigt fram tills att jag började jobba igen. De sex månaderna som föräldraledighetspengen kom så lade vi undan det vi annars hade amorterat i lånet varje månad. På så sätt hade vi lite extra att leva på sen då bara vårdbidraget kom. Med första ingen hade vi noll planerat och funderat ekonomiskt och i ren panik började jag jobba igen då hon var tio månader. Ångrar det än idag!

  1. Christina

   Har nog funderat på det där med gemensam ekonomi också, men aldrig diskuterat det med sambon. Tack, vilket smidigt och bra tips att sätta undan en del pengar på det viset. Det har jag aldrig tänkt på.

 9. Hannas krypin

  Vi kan inte heller spara barnbidraget, men jag missunnar ingen att kunna göra det. (Säger inte att du gör det heller). Ekonomi är verkligen inte lätt och allt blir bara dyrare hela tiden men lönen ökar inte i samma takt. Det är inte lätt…

  1. Christina

   Om lönen ens skulle öka en del så skulle man ju va glad. Janå, nu ska vi faktiskt få en liten ökning från september så det blir ju intressant att se. Tids nog kanske man hinner spara lite åt barnen också.

 10. Tre tankar sen senast ⋆ Fina Christina

  […] evenemang, en virtuell föreläsning om hur du får kontroll över din ekonomi. Med tanke på det inlägg jag skrev här tidigare och som har fått massor av respons så var föreläsningen precis det jag […]

 11. När livet ger en hel påse med citroner ⋆ Fina Christina

  […] att använda munskydd. Då slog också ångesten till med kraft. Jag har ju tidigare skrivit om att ekonomi ger mig ångest. Bara tanken på att behöva köpa svindyra engångsansiktsskydd gav mig också ångest. Ska jag […]

Leave a Reply

Back to top