Boktips: Mitt bottenliv

Boken är ett recensionsexemplar från Förlaget.

mitt bottenliv

När höststormen Aila började vina runt knutarna hade jag trevlig post i lådan. Mitt bottenliv skriven av Linda Bondestam är en barnbok som genom Axolotlens ögon berättar om hur naturen påverkas och förändras. En sagobok om den pågående klimatförändringen, helt enkelt.

Våtmarkens sista axolotl trivs förträffligt i sin pöl. Det är livat att umgås med tigersalamandrar, samla skatter och spionera på de tvåbenta lunsarna på stranden. Men det blir stadigt varmare, pölen blir grumligare, fulfiskar flyttar in. Sedan är inget sig likt.

Det som tilltalar mig allra mest med den här boken är de vackra bilderna. Allt från valet av färger till detaljerna. Nästan på varje uppslag finns det något att diskutera, känna igen eller söka efter. Boken är riktad till barn i åldern 3-6 år. Texten är lagom lång och inte så svår att förstå, bilderna detaljrika och intressanta.

mitt bottenliv

Mitt bottenliv är en bok som du kan läsa precis när som helst. Det går att använda dem som inledande bok till ett tema kring hållbarhet och klimatförändring, men också som en bok att läsa mitt i ett tema om just samma ämnen. Linda Bondestam blir bara bättre som barnboksförfattare och hennes sätt att illustrera är annorlunda men ändå väldigt vackert.

Något av de allra roligaste med boken och dess huvudperson är att den finns på riktigt. Jag kan tänka mig att barnen kommer ställa frågor kring axolotlen och då får vi söka fram fler bilder och fakta om detta märkliga, men söta djur.

Mitt bottenliv är en bok helt i min smak, för det finns massor att upptäcka i boken samt att arbeta kring efteråt. Tack Linda Bondestam och Förlaget för en toppenbok!

+3

You Might Also Like

Leave a Reply

Back to top