Stuga på en ö – för- och nackdelar

Här i vår del av Österbotten firades villaavslutning den senaste helgen. Vi deltog på vårt vis med en del facklor på våra pirer och genom att sätta belysningen i vår fyr. Än finns det många helger kvar att fylla med stugvistelser. Ser hellre den sista helgen i augusti som ett farväl till sommaren än ett farväl till stuglivet.

Vi räknade ut att det är femte säsongen vi spenderar där ute nu och i år har vi redan 23 nätter. Började räkna antalet nätter för 2 år sen och hittills är rekordet 30 nätter. Sen sambons jobbyte och lediga helger så har ju stughelgerna ökat i antal också. Vilket bara är trevligt! Det kom in önskemål om att jag skulle lista för- och nackdelar med att ha stuga ute på en ö. Så med helgen i bakfickan tror jag vi kör igång.

Fördelarna med vår stuga

Avståndet. Vi har ungefär 30 minuter båtväg ut till stugan. Majoriteten av gångerna vi sätter oss i båten är jag så taggad och redo på att åka. Den känslan när du får lämna alla bekymmer på land och åka ut. Jag tror inte jag skulle uppskatta stugan lika mycket om den var närmare eller om det var bilväg.

Lugnet. Där ute är det ett helt annat lugn än hemma. Senaste helg blåste det knappt och det var väldigt lite båttrafik. Så skönt att få vara i tystnad, knappt så vi ville ha radion på i bakgrunden. Vi har några grannar längs samma strandremsa, men det är bara roligt. Dessutom är det flera av våra vänner som har stugor i närheten så när man vill umgås är det enkelt att hoppa i båten och åka över.

Naturen. Ön var vi har vår stuga är stor, för några år sen gick vi över hela ön. Väldigt vacker och varierande natur, där finns till och med två insjöar. Även om vi bor i skogen nu så uppskattar jag naturen där ute enormt. Kan sitta länge på piren eller på bastutrappan och blicka ut över vattnet.

Det enkla livet. Jag är glad över det enkla stuglivet. I fjol installerade vi solpanel så nu har vi el till belysning och så att vi kan ladda telefonerna. Vi satte in en spisinsats som värmer upp stugan och jag har en diskbänk ute. Det är något speciellt med att göra de allra vardagligaste sysslor där ute. De blir ju som en programpunkt i sig. Bara att stiga upp på morgonen, koka vatten till kaffet och dricka det ute på terrassen. För mig är enkelt stugliv något av det allra bästa. Det behöver inte finnas all världens bekvämligheter. Så länge det är någorlunda fräscht och varmt så är jag nöjd.

Nackdelarna med stugan

Avståndet. 30 minuters båtväg kan vara till nackdel ibland också, visst har vi åkt ut över dagen eller kvällen nån gång. Men nog är det skönare att få spendera åtminstone en natt när du väl åker dit. Sen kräver ju avståndet också att du tänker efter när du packar, vad behöver vi? Det som är glömt lämnar hemma, om vi inte kommer ihåg det i hamnen. Som tur har vi ett lager av det mesta ute på stugan, så nog klarar man en vistelse utan större problem.

Beroende av vädret. Vi är rejält utsatta för vissa vindar. Inte så att de blåser direkt in hos oss vid stugan. Mera så att vi ibland behöver fundera om det löns att åka ut eller inte, vädret bestämmer. Då har vi ändå en helt bra båt, om än en öppen. Men det finns ju kläder för sämre väder. Får vara glad att vi kan spendera majoriteten av säsongens helger där ute ändå.

Det enkla livet. Även om jag njuter av det enkla livet ibland så har det ju sina nackdelar också. Vi har utedass och det är inte särskilt trevligt att gå dit när det är mörkt. Jag är inte mörkrädd, snarare äcklad av mängden grodor och paddor som kommer fram när skymningen faller. På de några metrarna från trappan till dasset räknade jag till sju groddjur en kväll.

Summa sumarum, fördelarna överväger nackdelarna starkt! Jag brukar citera Kaj och säga att det är; bästa stelli på all vis! Å nej, det är inte Palvis jag pratar om då. Nu ser jag framemot att vi får färdigställt bastun som vi hållit på med lika länge som vi huserat där. Sen kanske det börjar vara dags med lite ytrenovering inomhus också. Planer finns det gott om, vi tar en sak i taget bara. Blir spännande att se hur lång säsongen blir i år.

Hur är det med er, har ni stuga ute på nån ö eller har ni bilväg ända fram? Hur lång brukar er stugsäsong bli? Eller kanske ni inte är stugmänniskor alls? Berätta gärna!

+9

You Might Also Like

4 Comments

 1. Johanna

  Ja visst är lugnet något alldeles eget ute i skären. Skären är nog en viktig och stor del av mitt och min familjs liv.
  Vi börjar skärensäsongen tidigt på våren, och åker ut sent på hösten. Sku isarna vara bra sku vi vilja vara där på vintrarna också. Min stora dröm är att vara där nästan året runt på äldre dar. I somras var jag där i sex veckor nästan i ett streck med endast ett par nätter hemma. Alldeles, alldeles underbart.

  1. Christina

   Ja, drömmen är ju en riktigt bra isvinter. Sist vi hade en sån var för flera år sen. Då var det bilis ända ut! Sommaren 2018 spenderade vi också största delen av semestern på stugan, hoppas kunna göra det igen ett nytt år.

   1. Johanna

    Hoppas verkligdn det blir en bra vinter så man kan åka ut med bil. Vore drömmen.

 2. I stormen Ailas fotspår ⋆ Fina Christina

  […] saker du hinner sakna under 1,5 dygn ändå. Även om livet utan el är något som jag uppskattar ute på stugan, men här hemma där livet utan el kan ställa till så mycket mer så är det inte så roligt. Nu […]

Leave a Reply

Back to top