Älskade unge

Inskolning på dagis – så går det

21 augusti, 2020

Den här veckan har vi börjat inskolningen på dagis för lillprinsen. Den första dagen var de bara ute på gården tillsammans med gruppen. De andra två dagarna har vi också varit inne och bekantat oss med utrymmena och alla leksaker. Det är ännu en vecka kvar innan Einar börjar dagis på riktigt, men jag ville ha en lång inskolningsperiod tillgänglig ifall om.

Einars första upplevelse av dagis

Första dagen när han var med pappa så hade han nog varit ganska reserverad, men det är helt förståeligt. Allt var ju nytt, barnen, de vuxna och omgivningen. Har flera gånger i sommar tänkt att vi skulle gå iväg och leka i dagisets ”park”. Men har inte kommit oss iväg.

Redan hans andra dag igår så gick det mycket enklare. Det var inte många barn på plats och de blir en lagom grupp nu i höst också. Eftersom jag själv arbetar inom småbarnspedagogiken så vet jag ju att den där lilla gruppen knappast kommer hållas särskilt länge. Men, redan att få börja på i en mindre grupp känns skönt.

Einar är en väldigt enkel person, han är jätteintresserad av andra barn och av leksaker. Så han blev snabbt varm i kläderna och letade bara efter mig ibland. Ute på gården tydde han sig helt till sin dagispersonal och det var skönt att se. Inte för att jag har någon form av ångest inför hans start, men visst känns det lite knepigt att lämna bort sin lilla.

Mammas tankar

Idag avklarade vi vår tredje inskolningsdag och lämnade det öppet huruvida vi åker dit ännu en stund i slutet av nästa vecka. Jag hade lite ”fasat” för inskolningen eftersom jag fick höra redan tidigare i år att all inskolning skulle ske utomhus p.g.a covid 19. Men som tur så fick jag lugnat min oro redan under personalens besök här hemma hos oss. Vi hade möjligheten att få vara med också inomhus. Jag skulle nog inte klara av att lämna utanför ytterdörren när en annan människa går in med mitt barn för att leka. Inte när det är andra eller tredje gången de träffas.

Men i det stora hela är jag så nöjd över att både vi som föräldrar och Einar är trygga i det här med dagisstarten. Allt känns genast mycket enklare då när jag vet att han får det bra i vårt lilla dagis här i byn. Så tacksam över att det ännu får vara kvar.

Är det någon annan som skolar in sitt/sina barn på dagis just nu? Hur går det för er?


För mina svenska läsare; dagis är samma som er förskola. I Finland är förskola samma som förskoleklass hos er.

8+

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *