Att sänka kraven eller prioritera annorlunda

Jag är inne på min tredje vecka i jobb och äntligen börjar det svänga. Arbetsdagarna går fort, det är roligt och jag trivs. Det är vardagen hemma som är värst. Hade helt glömt bort hur trött du är i huvudet efter en dag på jobb, särskilt i början innan verksamheten drar igång och allt ska planeras, diskuteras och förberedas. Att sen komma hem till en energisk 1,5-åring som inte sett mamma på flera timmar och vill ha sin del av mig samt en hund som också anser att hon behöver få mattetid. Plussa till ett hem och de vardagsrutiner vi har om kvällarna och ni har ett… kaos?

Just nu är jag så väldigt tacksam över det faktum att jag enbart arbetar 60%, dvs. tre dagar i veckan. Det ger mig mer än halva veckan att ha tid för min familj, för vårt hem och för att få vår vardag att rulla med någon sorts harmoni.

Ny vardag kräver nya rutiner

Jag har hunnit tänka en del på hur vi ska göra för att få till en så smidig vardag som möjligt. Nu när allt blir nytt för oss igen med jobb och dagis. Försök och misstag kommer man långt på tror jag. Insåg redan första veckan att inför de dagar vi har jobb och dagis i kalendern så behöver vi förbereda mat. Bara en sån sak, att tänka ut i förväg och få det fixat. Tacka vet jag att jag matplanerat rätt länge nu, så det där att planera vad vi ska äta är inte så svårt.

En annan insikt som slog mig var att vår nya vardag kräver andra prioriteringar och att jag tillåter mig själv att sänka kraven. Good enough. Jag kan spara vissa grejer till de dagar vi är lediga, det är bara det allra mest akuta som behöver lösas under veckans första dagar. Resten får snällt vänta. Jag behöver inte kräva allt för mycket av mig själv. Tids nog får vi den här nya vardagen i rullorna också och då kanske jag kan höja ribban lite igen.

Jag vet att den här förlamande tröttheten jag känt de två första veckorna efter jobbet kommer gå över. Redan idag kändes det mycket bättre. Jag hade energi att tvätta kläder, träna och städa undan i köket. Tids nog faller bitarna på plats i vårt nya vardagspussel, tills dess får jag bara sänka kraven och inse att det är lite kaos innan alla bitar hittar sin plats.

+14

You Might Also Like

Leave a Reply

Back to top