Recept: Paj med broccoli och blåmögelost

För flera år sen blev jag bjuden på paj med broccoli och blåmögelost av sambons mormor. Jag var inte sen att fråga om receptet eftersom det kom att bli en ny favorit hos mig. Det är något med kombinationen av broccoli, blåmögelost och lök som gör pajen så god. Jag passade på att baka den när jag fick besök av mina barndomsvänner strax före midsommar och den hade stor åtgång. Så det är nog inte bara jag som gillar den.

paj med broccoli och blåmögelost

Så bakar du paj med broccoli och blåmögelost

Ta fram 100 g smör i rumstemperatur ett tag innan du börjar göra pajbotten. Nyp ihop det mjuka smöret med 2,5 dl mjöl, ½ tsk salt, 1 tsk bakpulver och 1 dl riven ost. Tillsätt ½ dl mjölk i pajdegen och tryck ut den i en pajform och ställ svalt medan ugnen värms.

Förgrädda pajbotten i 10 minuter i 200 grader.

Hacka 1 stor lök och stek den genomskinlig i olja. Blanda den stekta löken med 75-100 g blåmögelost, 1-2 dl riven ost, 2 ägg, 1 dl mjölk, 1 tsk socker samt salt och peppar. Strö broccolibuketter över den förgräddade pajformen innan du häller över ost- och lökblandningen. Grädda i 25-30 minuter till.

Serveras till fördel med en god sallad. Själv tycker jag det är roligt med variation bland de salta pajerna ibland. Har ju min standardpaj som jag ofta gör, men eftersom sambon inte är så förtjust i just denna paj så för jag lov att baka den vid andra tillfällen.

+3

You Might Also Like

4 Comments

 1. Lisette Med Ett Glas Vin

  Den ska jag absolut prova, tycker om både broccoli och blåmögel. Låter som en perfekt kombo.
  Passar på att marknadsföra en grupp på FB som heter Vin och matbloggare https://www.facebook.com/groups/838101420010849/
  Kom gärna med och dela dina inlägg. Jag har en vision om ett nätverk av likasinnade som älskar god mat och vin, behöver inte vara bloggare och inte ens matbloggare.

  1. Christina

   Ja, det är en superkombo! 🙂 Tack för tipset om gruppen.

 2. ellenlundis

  Ska tipsa inlägget vidare till min kompis 🙂

Leave a Reply

Back to top