I köket

Recept: Paj med broccoli och blåmögelost

1 juli, 2020

För flera år sen blev jag bjuden på paj med broccoli och blåmögelost av sambons mormor. Jag var inte sen att fråga om receptet eftersom det kom att bli en ny favorit hos mig. Det är något med kombinationen av broccoli, blåmögelost och lök som gör pajen så god. Jag passade på att baka den när jag fick besök av mina barndomsvänner strax före midsommar och den hade stor åtgång. Så det är nog inte bara jag som gillar den.

paj med broccoli och blåmögelost

Så bakar du paj med broccoli och blåmögelost

Ta fram 100 g smör i rumstemperatur ett tag innan du börjar göra pajbotten. Nyp ihop det mjuka smöret med 2,5 dl mjöl, ½ tsk salt, 1 tsk bakpulver och 1 dl riven ost. Tillsätt ½ dl mjölk i pajdegen och tryck ut den i en pajform och ställ svalt medan ugnen värms.

Förgrädda pajbotten i 10 minuter i 200 grader.

Hacka 1 stor lök och stek den genomskinlig i olja. Blanda den stekta löken med 75-100 g blåmögelost, 1-2 dl riven ost, 2 ägg, 1 dl mjölk, 1 tsk socker samt salt och peppar. Strö broccolibuketter över den förgräddade pajformen innan du häller över ost- och lökblandningen. Grädda i 25-30 minuter till.

Serveras till fördel med en god sallad. Själv tycker jag det är roligt med variation bland de salta pajerna ibland. Har ju min standardpaj som jag ofta gör, men eftersom sambon inte är så förtjust i just denna paj så för jag lov att baka den vid andra tillfällen.

3+

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *