DIY: Klä om kökssoffan

klä om kökssoffan

I vår ägo finns en vacker liten kökssoffa som vi köpte via Findit för flera år sen. Grundtanken var att ha den som extra sittplats under tak på vår gamla terrass. Sen har den mest stått förvarad inomhus när det inte varit terrassäsong. Tyget på soffan har länge varit sjabbigt och fläckigt. Men något nytt tyg att byta till har jag inte haft i min ägo. Förrän jag hittade ett par stadiga gardiner på loppis.

Några vattenfläckar kvar på tyget

Gardinerna fyller inte sin funktion som just gardiner hemma hos oss, men tyget var så vackert att jag inte kunde låta dem ligga kvar i hyllan. Istället prövade jag ut om en av tygbitarna kunde passa på vår kökssoffa. Till min stora glädje insåg jag att tyget var precis lagom och jag kan klä om kökssoffan.

Så gjorde jag för att klä om kökssoffan

Till att börja med behövde jag ta bort det gamla tyget. Eftersom sittdelen med tyget på gick att lyfta bort så var det också ganska enkelt att byta tyget. I min iver hann jag redan börja pilla bort det gamla tyget innan jag tog bilden.

klä om kökssoffan

Under tyget hade tidigare ägare också satt en sorts plast för att skona madrassen från våta fläckar. Nu valde jag att ta bort plasten också, eftersom det där prassliga ljudet stör mig. Tyget i sig är det inget fel på så det fick åka ett varv i tvättmaskinen och är som nytt, i väntan på nya projekt.

På gardinen som skulle ersätta det gamla tyget sprättade jag upp sömmarna och tog ett varv med strykjärnet. Prövade en extra gång så att tyget säkert passar soffan och sen var det dags för det roliga, att stansa fast tyget. Jag använde mig av en ordentlig stans med stadiga stift så att tyget säkert sitter på plats.

klä om kökssoffan

Funderade också ett tag på att slipa och måla soffan i en annan färg. Eftersom det syns nötningar på den av tidigare ägares katter. Men sambon var av en annan åsikt så vi beslöt att den får vara sitt charmiga, slitna jag. Att byta tyget på soffan var enkelt och gav hela möbeln ett nytt utseende. Sen fick jag fylla den med mina loppisfyndade kuddar och nu har jag en ny plats att chilla på. Med det här projektet klart kan jag snart börja förbereda mig för nästa, att klä om en gammal fåtölj. Vilket antagligen blir betydligt svårare.

+11

You Might Also Like

Leave a Reply

Back to top