Dags för dagis – mina bästa tips!

Vänta lite nu, du har ju ett litet barn som inte börjat på dagis ännu. Hur ska du kunna ge tips då? Det är kanske din första tanke när du läser rubriken. Låt mig då berätta åt dig att när jag inte är hemma med eget barn, så arbetar jag med andras barn. Det betyder alltså att jag i mitt yrke titulerar mig lärare inom småbarnspedagogik. Så, nu kan du kanske läsa resten av inlägget med lite mera ro. För i det här inlägget kommer jag blanda tips som jag själv som förälder tänkt på men också såna som jag som pedagog brukar ge åt föräldrar inför deras barns start på dagis.

Bildlänk

Sju tips för en trygg start

Förberedelse är viktigt, både för stor och liten. Om ni har möjlighet kan ni besöka daghemmets gårdsplan och leka där, utöver verksamhetstiden förstås. Nu är det ju ännu sommarlov och de flesta daghem har stängt. Att vara lite bekant med platsen gör det enklare för barnen.

  • Läs böcker om att börja i dagis. Har ni svårt att hitta passliga böcker så kan ni fråga råd på biblioteket. Vill ni att jag ska göra ett särskilt inlägg med bra böcker att läsa för barn inför starten så lämna en kommentar.
  • Prata med barnet och fundera tillsammans hur den nya vardagen ser ut. Avsätt tid för barnets tankar och funderingar, både inför starten men också under inskolningen och när ni börjat på. Låt alla era tankar ta plats hemma, både förväntan men också nervositet och oro. Det tåls att sägas många gånger; även föräldrar har känslor och att ni visar dem för era barn bekräftar bara att barnen vågar visa sina för er. Självklart ska aldrig era känslor gå ut över barnen!

Låt inskolningen ta tid – om ni behöver det. Åtminstone vi hos oss har ett system för hur en inskolning brukar se ut. Alla barn är olika och behöver olika mycket tid att anpassa sig till den nya vardagen. Jag kommer själv att ge så mycket tid till inskolning som det är möjligt åt Einar. Sen brukar jag tipsa om att båda föräldrarna i mån av möjlighet ska delta i inskolning. Det kanske inte fungerar att båda är på plats samtidigt, men kanske det går att dela på dagarna. Jag tycker själv det är viktigt att båda föräldrarna är bekanta med daghemmet och den personal som ska ha hand om ens ögonsten.

Det finns inga dumma frågor. Är det ditt första barn är daghemsvardagen helt ny för er. Kom ihåg att det inte finns några dumma frågor. Vi som pedagoger är där för att ni och ert barn ska få en trygg och bra upplevelse av småbarnspedagogiken. När man arbetat länge med en sak så gör det att en del saker går av ren vana utan att man kanske inte reflekterar över det desto mera. Ställ frågor och var aktiv i ditt barns vardag på dagis.

Dubbel uppsättning av kläder underlättar. Rent praktiskt och nu tänker jag främst ytterplagg som gummistövlar och regnkläder. Men också extra kläder som finns på dagis i en väska. Ena dagen hämtar farmor eller pappa och då kanske barnet åker hem med regnkläderna på, följande morgon behöver vi dem igen. För vår del har jag köpt ett set med regnkläder färdigt som får åka med till dagis och stanna där, lika med stövlar och galonhandskar.

Skriv namn i kläderna. Jag vet inte hur många gånger jag får upprepa detta under verksamhetsåren. Speciellt viktigt tänker jag att det är med kläder köpta på loppis. Där finns säkert namn från förr och ibland kan man tolka initialer till något annat namn eller så får du inte kopplat ihop plagget med rätt barn. Få se hur många gånger jag själv kommer glömma nu när Einar ska börja i dagis. Lika så bra att färdigt sätta namn i alla hans kläder när namnlapparna anländer på posten. Om du är Liberoclub-medlem så får du nu rabatt på namnlappar i deras poängshop. Se det som ett tips!

Så lite sånt har jag att ge som tips idag åt er som, liksom vi, snart ska börja på med en ny vardag här hemma. Är väldigt glad att Einar ännu i en månads tid för vara hemma med antingen mormor, farmor eller pappa. Själv börjar jag på igen i slutet av nästa vecka och sen går det väl bara av farten.

Välkommen in i småbarnspedagogikens spännande värld. Det ska bli så intressant att få uppleva ”mitt jobb” ur föräldrasynvinkel nu också. Lite spännande är det ju också att se hur Einar kommer uppleva allt detta. Men min magkänsla säger att det kommer gå bra. Det blir ju trots allt en mjukstart för hans del med tre dagar i veckan. För mammas del ska det bli skönt att komma ut tillsammans med andra vuxna igen några timmar om dagarna.

Om du har tips för en lyckad start inom småbarnspedagogiken eller frågor så får du gärna kommentera inlägget eller kontakta mig via mailen. Du når mig via info@finachristina.fi kom också ihåg att du gärna får gilla inlägget om du tycker om det. Sånt gör mig glad!

+18

You Might Also Like

Leave a Reply

Back to top