Att hitta ett hem i ett hus

Igår eftermiddag, strax innan det första åskvädret drog över oss, satte jag igång dammsugaren och blandade såpavatten till golvtorket. Det var dags att städa. En lagom passlig syssla så där när man inte vet om det ska regna eller om solen ska skina. I min vanliga torsdagsstädning ingår inte alltid att våttorka golvet, men igår orkade jag inte se på det fläckiga kakelgolvet i köket längre.

Vi är tredje familjen som bor i det här huset och vi trivs väldigt bra. Det är det perfekta huset för oss. Som jag alltid säger när någon ny stiger in och ”beundrar” vårt hem; vi fick precis det vi ville ha. Nu har vi bott ungefär 1,5 år i vårt blåa hus och jag kan med handen på hjärtat säga att vi börjar ha bott in oss. Speciellt jag som spenderat det senaste året hemma.

När någon annan planerat ens hus

När du köper ett hus som redan finns där, så får du ju också de planlösningar som tidigare ägare har tyckt om. På ont och på gott. Det finns inte mycket att klaga på här, mest kanske någon funktion eller någon yta som vi kanske skulle valt annorlunda. Vi har ju möjligheten att göra det också. Eftersom det nu är vi som bor här. Men jag har sagt som så att innan några större åtgärder görs så ska familjen ha barn som är så pass stora att det inte slits allt för mycket mera. Jag tänker att yngre barn sliter mer på ett hem än vad äldre barn gör. Rätta mig gärna om jag har fel.

Ett gäng tavlor som inte hittat sin plats och den märkliga gula väggen.

Jag är tacksam över att tidigare ägare valt att spara färgkoderna till alla husets väggar. Till en början var jag inte riktigt säker på om den rosa väggen i vårt kontor skulle få stanna. Men efter ett tag har jag vant mig vid färgen. Den är inte så rosa trots allt. Det rum jag kommer måla om är det rum som i nuläget inte används. Där den största väggen fått en märklig gul kulör. Ja, det ser rent förskräckligt ut, lägg då till att fönstret i rummet vätter mot norr så där är ju ganska mörkt. Men annars kan jag inte klaga på färgsättningen alls här i huset. Väldigt harmoniska val!

Valet av köksinredning kan vi kanske diskutera, men ja i något skede vill jag ha ett nytt kök. Det som stör mig mest just nu är storleken på lådorna. De har de krångligaste innermått på ca. 29 cm vilket gör att inga insatser för bestick passar. Tro mig, jag har letat överallt! Om tidigare ägare valt att ta med sig insatserna eller om det aldrig existerat såna, det vet jag inte. Men det stör mig när det är kaos i våra lådor. Jag vill ha en tydlig överblick! Att de sen valt att sätta kakel i köket, det däremot kan jag hylla! Peppar peppar, det är bara ett fåtal glasvaror som gått sönder på golvet ännu.

Ja, ibland kan det helt enkelt bli rätt när du åker på husvisning. Även om du kanske inte till 100% överrensstämmer med tidigare ägares val av interiör.

Att hitta sin egna stil

Inredning har länge varit ett intresse hos mig. Jag har läst magasin, böcker och följt instagramkonton. Till och med försökt mig på ett inredningskonto själv på instagram. Men som med så mycket annat så har det slutat med att jag jämfört mig med alla de ”stora”. De där duktiga inredarna. Förminskat mig själv och mitt eget hem. Fast det i grund och botten handlar om att det är jag och min familj som ska trivas där.

Nåväl, som med så mycket annat så har jag också rensat ur vårt hem på grejer. Bort med sånt som inte tilltalar mig längre, som inte hittar en plats och som bara känns fel. Istället för att hetsa fram det perfekta hemmet, spoiler alert; det existerar inte! Så tänker jag att det får ta tid. Vi ska ju ändå bo här nu. Varför ska jag behöva hetsa fram något som ska funka direkt. Istället för att välja att omge oss med sådana saker och möbler som har betydelse och som får oss att må bra i vårt hem. Jag är på gång att sakta hitta vår egna stil. Även om det kräver sina kompromisser. Vi har helt olika tankar om vissa saker ibland, sambon och jag.

Med små steg i rätt riktning kommer man långt. Det tror jag på! Nu ska jag sätta mig i soffan i vårt lagom städade fredagshem och njuta en stund.

+12

You Might Also Like

Leave a Reply

Back to top