Hur lycka kan mätas i glass och strössel

Just nu läser jag en väldigt intressant bok skriven av Petter Stordalen. Äntligen vardag! Älska måndagar och uppnå dina mål har funnits på min läslista en lång tid och jag har redan läst ungefär halva boken. Jag hade faktiskt i åtanke att skriva just det här inlägget tidigare. Å när jag ramlade över ett kapitel i boken som handlade precis om dagens tema så kände jag att nu ska jag verkligen skriva inlägget i fråga. Så efter en skön dusch och lite frukost är jag redo att ta mig an skrivandet. Ostört.

Lyckoforskare delar ofta upp lyckan i två delar. Den ena delen är glädje. Detta är den kortvariga ögonblickslyckan, närmare bestämt balansen mellan positiva och negativa känslor vi upplever från dag till dag, från situation till situation. Den andra är mening. Detta är den långsiktiga lyckan, som handar om hur tillfreds vi är med livet i sin helhet, hur meningsfull vi upplever tillvaron. Känslan av att göra något som betyder något, att göra skillnad.

Båda delarna är viktiga, men de hänger inte alltid ihop.

#5 Tro inte att det kommer flygplan bara för att du byggt en flygplats

Jag är lycklig

Det slog mig här om dagen, exakt om det var under båtfärden påväg ut till stugan eller om det var när jag förnöjt strosade på där på ön som jag insåg. Jag är tillfreds med min situation just nu. Ja du kan kanske säga att jag är lycklig.

Precis som Stordalen skriver så är det inte den kortvariga glädjen jag tänker på här. Ni kan säkert också lista ut att det är mening jag tänker på. Visst det finns dagligen saker som skänker mig glädje, på ett eller annat sätt. Men jag insåg i helgen att just nu är jag precis där jag vill vara. Den senaste tiden, kanske några månader eller ett halvt år, har jag ibland fastnat i tanken att sen. Sen när vi har det så här eller när det är så där, då…

Istället för att stanna upp och konstatera att just precis nu finns allt det där i mitt liv som ger mig mening. Det som skänker kortvariga stunder av lycka och som gör mig lycklig. Men också sånt som ger hela min tillvaro mening och som gör helheten underbar.

Fyra viktiga pusselbitar i min helhet

Exakt vad det är som gör att min tillvaro känns meningsfull just nu kan jag inte sätta fingret på. Men jag tror att det är en kombination av följande; sommar, kärlek, familjeliv och framtid.

Sommar. Jag trivs absolut bäst med mig själv som människa och i min kropp under sommaren. Allt detta försommarljus och värmen gör något med mig som jag inte kan sätta ord på. Jag älskar att se hur huden får färg av solens strålar, det ger mig direkt en boost i självkänslan gällande min kropp. Allt ljus och all vacker omgivning gör något för humöret. Ja, sommaren är utan tvekan min favoritårstid. Även om alla årstider tillsammans har sin charm.

Kärlek. Vi har ett annorlunda, men med facit i hand ett mycket bra, halvår bakom oss i vår relation. En tid i vårt liv när vi fått tänka om med vissa saker och skapa nya rutiner. Men att det blev så här bra, det kunde jag bara drömma om. Tänk vad bra att jag inte visste hur framtiden skulle se ut när jag skrev det här inlägget i december ifjol.

Läs mer: Min upplevelse av att vara ”ensam förälder”

Familjeliv. Min familj är mitt allt. Det har det här senaste året fått mig att inse. Jag älskar att se hur bra sambon och sonen är för varandra. Hur de kan busa och skratta tillsammans men också bara vara. Att lillprinsen kom in i våra liv var nog precis vad vi behövde. Familjelivet gör oss alla gott.

Framtiden. Det var den här biten som fick mig att inse att jag är tillfreds med mitt liv. Och att jag är redo för nya utmaningar igen. Jag hade en önskan tidigare om att få vara hemma hela 2020. Det skulle säkert ha varit helt underbart det också. Men vissheten om att jag i augusti får komplettera den här fantastiska helheten med lite jobb så gör att allt känns så mycket bättre. Jag har lärt mig att jag nu som då behöver utmaningar och lite nya vindar i mitt system.

Jag tror, precis som lyckoforskarna som Stordalen skriver om, att vi behöver både och i vårt liv. Både den kortvariga glädjen men också den mer långsiktiga meningen. I kapitel fem som jag citerat här tidigare så skriver han också om mål och behov. Stordalen menar att vi ofta förväxlar inre behov med yttre mål. För att vi inte har på klart vad det är vi behöver, bara vad vi vill ha. Jag skulle kunna skriva om det här så mycket mera, men känner att jag avrundar här idag. Istället lämnar jag dig med en liten tanke och ett tips att läsa boken Äntligen vardag!

Tänk på meningen som en bit glass och glädjen som det färgglada strösslet som förgyller glassen ännu lite extra. Hur stor är din glassbit just nu och hur mycket strössel finns det på den?

+11

You Might Also Like

2 Comments

  1. Nadja

    Alltså, det här inlägget går så i samma tankespår som jag gått och tänkt de senaste veckorna. Så skönt att vara ”på rätt plats i livet, just nu”! 🙂

    1. Christina

      Ja, det är onekligen en skön tanke. 🙂

Leave a Reply

Back to top