Vårens projekt, att bygga terrass

I mitten av april hände det plötsligt, terrassprojektet blir verklighet den här sommaren. Ungefär när de sista envisa snöhögarna smält av vår gård så sattes spadarna i gruset. Rundstenarna som tidigare ägare plockat runt huset skulle bort. Å det arma gruset skulle skyfflas undan. Vi hummade, betraktade och skickade inspirationsbilder via mail. Snart landade en skiss i min inkorg och vi begrundade lite mera. Sen ändrade skissen ett antal gånger innan vi hade den i teorin, vår terrass.

Materialet till terrassen levererades måndagen den 27 april. När jag kom hem från besöket till mina föräldrar fanns det en prydlig hop av bräder och färdiga betongplintar på vår gård. Redan samma kväll hade sambon tillsammans med en av sina bröder plockat ut plintarna och påbörjat projekt bygga terrass. Den gamla trappan skruvades bort och skulle snart ersättas med en ny betydligt finare trappa.

bygga terrass

Kväll efter kväll den veckan fortsatte de plocka, gräva, borra och bygga. Ibland så pass länge att mörkret hann ikapp dem. För det mesta tittade vi på från insidan lillprinsen och jag. Men ibland kunde vi också göra dem sällskap korta stunder utomhus. Sen när lillprinsen somnat för kvällen kunde jag gå ut och fortsätta med mitt projekt, stenläggning. I pauserna begrundade jag vår danslava som arbetsnamnet blev. Funderade på hur stor den faktiskt skulle bli. Samt hur svårt det är att förstå hur något blir när du bara ser den på ett papper.

Terrassen är klar

Efter fyra veckor är terrassen äntligen klar. Å vad stor den blev. Vårt lilla bord och de fyra stolarna vi har samt den gamla grillen känns ju som en fis i rymden på vår terrass. Men så här kommer vi att leva i sommar. Så hoppas vi att nästa sommar så har vi fler möbler som passar in på vår terrass.

Vi beslöt ganska direkt att vi gärna vill ha ett staket som också fungerar lite som insynsskydd. Annars har de haft väldigt fria händer med att fixa terrassen. Äntligen har jag ett ”extra rum” under sommaren, någonstans där vi kan hänga ute under dagar och kvällar, i väntan på att resten av gården formas till den oas vi drömmer om.

Att bygga terrass tar sin lilla tid och stundtals är det ett ganska enformigt arbete. Speciellt när du ska sitta och skruva fast bräderna. Men nu är det gjort och terrassen är klar. Nu är det bara mitt arbete kvar, att inreda terrassen för att få den så ombonad som möjligt. Har redan beslutat att vi kör med svarta och mörkgrå detaljer på terrassen. Så alla möbler, krukor och pynt får gå i den tonen. Det gör mitt letande efter passliga grejer så mycket enklare och så finns det ju sprayfärg om jag hittar något som är ”fel” färg. Nu är det bara resten av trädgården kvar men den funderar vi en på annan gång.

Det som ännu saknas är att vi i något skede ska fixa plexiglas till staketet på kortsidan. Å någon form av belysning också. Men i övrigt är terrassen helt klar och vi har så smått börjat använda den. Jag funderar mycket på vad vi vill använda terrassen till och vilken typ av möbler vi vill ha där. Kanske ett större matbord och definitivt en loungegrupp av något slag. Å förstås en hel del växter och blommor.

Grunden är klar och jag är så nöjd över hur helheten blev. Nu ska jag njuta av en sommar på gården, utan att behöva planera att bygga en terrass.

+13

You Might Also Like

2 Comments

  1. Johanna

    Jättefint! Tänk va mycket en terrass gör åt ett hus, alltså! Får en helt annan inramning å ett mycket maffigare intryck 🙂 Har ni anlitat nån som planerat och skissat åt er? Nån du kan rekommendera isåfall?

    1. Christina

      Ja, det blev så bra och vi är mycket nöjda. 🙂 Huset känns färdigt nu när terrassen kom på plats. Sambons bror är både byggare och ingenjör så det är han som skött hela grejen, allt från planering och skiss till byggandet.

Leave a Reply

Back to top