Poddavsnittet som nästan fick mig att sluta med sociala medier

Igår var det fem före att ett poddavsnitt skulle fått mig att avregistrera mig från alla sociala medier och sluta blogga. Podden jag lyssnade på har flera bra avsnitt och just det här avsnittet är kanske inget jag skulle lyssnat på bara så där. Men det råkade klicka igång direkt efter att jag lyssnat på några andra poddavsnitt. Så jag valde att låta det fortsätta spela.

Ofiltrerat, avsnitt 101 med Maria Dufva.

Maria Dufva är en svensk författare och kriminolog som är specialiserad på att utbilda barn och föräldrar i hur du lever ett medvetet liv på nätet, i sociala medier, appar och spel. I avsnittet pratar hon med Fia mycket om föräldrars roll och ansvar samt tar upp en del case som nyligen figurerat i svensk domstol. Ett avsnitt som verkligen fick mig att tänka till lite.

Att visa en del av livet på sociala medier

Om du följer mig på instagram (finachristinas) så kanske du orkade hänga med i min långa story igår. Jag kände att jag behövde få lufta en del tankar redan då, men väljer också att lufta en del tankar nu. När jag kollar tillbaka i arkivet så ser jag att det är nästan ett år sen jag skrev om de här sakerna sist. Men de är ändå förekommande nu som då, hur mycket vill och ska jag visa?

Läs mer: Att visa livet på sociala medier

När jag skrev inlägget i fjol hade jag nyss valt att låsa mitt ena IG-konto och samtidigt skapat ett nytt öppet konto. Det första kontot har jag idag avaktiverat och är numera enbart aktiv på finachristinas. Där försöker jag dela med mig så naturligt som möjligt av vår vardag. Både med bilder i flödet och med bilder och filmer i storys. Jag tycker i grunden att IG är ett väldigt roligt och intressant medie och vill gärna utvecklas och lära mig mera. Men nu var det inte det som det här inlägget skulle handla om.

Barn på sociala medier

I poddavsnittet pratar Fia och Maria även om det här med att visa sina barn på sociala medier. Om hur föräldrar fiskar bekräftelse och likes. Vad tror ni ger mycket likes och flera kommentarer? Jo, en bild på ett barn. Vad många föräldrar kanske inte tänker på är att du behöver den andra personens godkännande för att få ladda upp bilder på den. Å det är ju inte så lätt med ett spädbarn eller ett barn i lekåldern. Sen när de blir äldre så kanske de inte lika villigt ställer upp på en bild.

Maria berättar också om hur personer som utnyttjar barn använder sig av bilderna. En del tänder helt enkelt på att se vanliga bilder på barn, andra använder sig av redigeringsverktyg för att förändra bilderna. Äckliga tanke jag vet! Det var just det här som fick mig att bli så mörkrädd och vilja avsäga mig alla sociala medier.

För jag har inte tänkt på det så, att ens oskyldiga bild på ett barn som äter en glass eller ser cool ut i sin nya keps i sandlådan kan användas på ett annat sätt. Ofta tänker jag att det är bilder på nakna eller halvnakna barn som används.

Det är just det här som blir så skrämmande. För du går ju in i en värld av sociala medier med tanken att de som ser dina bilder vill gott. Inte att de som ser dina bilder kan använda dem till något icke oskyldigt. Jag tänker på vad jag sätter upp för typ av bilder och filmer i mitt flöde. Jag delar inte allt. Men den lilla procent av vårt liv som jag väljer att dela vill jag ändå inte att ska kunna användas till något hemskt.

Men du kan ju välja att göra ditt konto privat kanske du tänker. Ja, men jag tycker att privata konton är det tråkigaste som finns. Det är väldigt sällan som jag väljer att följa någon som har privat konto. Om inte det är för att jag råkar känna personen väldigt bra. Jag vill kunna se först om det är något jag gillar och vill ha i mitt flöde. För det känns inte heller okej att ena dagen följa för att i nästa avfölja.

Summa sumarum; avsnittet fick mig verkligen att tänka till ännu en gång.

En snabbkurs för föräldrar i medvetenhet

Samtidigt så lärde jag mig massor av poddavsnittet. Maria ger enkla tips på hur du som förälder redan från början kan och ska vara aktivt med i ditt barns närvaro på nätet, i spel och på sociala medier.

Även om det inte ännu är aktuellt med just det här hemma hos oss. Så fick jag mig ändå en del aha-upplevelser. Om inte annat så kan jag alltid tipsa vidare om Maria Dufva åt föräldrar jag samarbetar med. Hon har skrivit böcker och medverkat i en del poddar och dylikt. Om du liksom jag blev intresserad av Maria så hittar du hennes hemsida här. Samt Fias podcast Ofiltrerat här. Två tips från mig, en fundersam mamma i sociala mediernas värld.

+3

You Might Also Like

One Comment

  1. Nu är sociala medier på tapeten igen ⋆ Fina Christina

    […] mer: Poddavsnittet som nästan fick mig att sluta med sociala medier & Att visa livet på sociala […]

Leave a Reply

Back to top