Barnböcker om finurliga frön och läggdags på jorden

barnböcker

I förra veckan hade jag ett fint paket i vår postlåda. Paketet kom från Förlaget och innehöll inte mindre än två barnböcker. Jinko och det finurliga fröet och God natt på jorden. Den ena var jag sedan tidigare lite nyfiken på och den andra var inte heller så tokig. Barnböcker är ju bland det roligaste som finns att läsa och det är alltid kul att bekanta sig med nya barnböcker av olika slag. Vem vet, plötsligt kanske man hittar någon ny favorit.

Jinko och det finurliga fröet

Jinko och det finurliga fröet är skriven av Christel Rönns och handlar om haren Jinko som en dag ska så ett frö. Det ska bli en morot av fröet och hans vänner i skogen har alla sin åsikt om det där projektet. En intressant bok som berör odling, vänskap men också att vänta på något.

Just den här boken föll mig i smaken ens innan jag bekantat mig med den. Läste den högt vid matbordet medan lillprinsen åt sin lunch. Förstås med inlevelse eftersom alla bokens karaktärer, allt från musen Prillan till fladdermusen Gunilla, behöver få komma till tals. Älskar böcker där du som läsare kan få leva ut karaktärerna med din röst. Vet av erfarenhet också att barnen oftast gillar när du föreställer din röst under läsningen. Det blir ju mera spännande då.

Boken kommer jag definitivt att ta med mig och läsa för barnen i förskolan senare. Kanske till och med använda den som förberedelse för om vi ska så något tillsammans. Att använda sig av böcker inför ett projekt tillsammans med barn är bra. Då kan ni tillsammans förbereda er och man kan enklare förklara olika svåra termer eller grejer.

En härlig bok helt enkelt som jag också hoppas att lillprinsen ska uppskatta sen när han blir lite äldre.

God natt på jorden

God natt på jorden är skriven av Linda Bondestam, som tidigare illustrerat flera barnböcker men nu också kan titulera sig barnboksförfattare. God natt sägs över hela jorden varje kväll, från apor till kiwi-fåglar till människor.

En något annorlunda godnattsaga men ändå en fin sådan. Det jag gillar med boken är den direkta vändningen. Från att följa olika djur runt om i världen som säger godnatt, till att få se när Hjärtesmulan ska sova hemma i sin säng. Den här godnattsagan kommer jag nog läsa för lillprinsen redan nu. Längden på texten är inte så lång så det passar ypperligt även för mindre barn som kanske inte riktigt orkar koncentrera sig på sagor ännu.

Boken är också väldigt spännande att bläddra i, jag gillar färgsättningen. Den påminner mycket om de tidigare böcker, illustrerade av Linda, som jag läst. Det finns en hel del små detaljer att upptäcka på varje uppslag i boken. Det märks också att boken är en ”nu ska vi sova”-bok, även om du kan läsa den vid andra tillfällen. Men hela stämningen i boken är avslappnad och gör en redo för att så småningom själv sluta ögonen och kanske drömma om en Axolotl.

Tack Förlaget för den här chansen att få bekanta oss med två av era fina barnböcker. Har du som läst någon av dessa två böcker för barn, vad tyckte ni?


Om du gillar det här inlägget får du gärna trycka på hjärtat. Tack!

+3

You Might Also Like

Leave a Reply

Back to top