Tre viktiga värderingar

Jag tror att ens egna barndom och uppväxt färgar hur dig och hur du sen i framtiden kommer tänka kring fostran av dina barn. En del saker som du kommer ihåg från din egen barndom tar du som goda exempel och andra saker är sånt som du lärt dig av och vet att det där vill du inte ta med dig in i din roll som förälder. Visst pratade vi en del redan innan Einar föddes om vad vi tycker är viktigt och hur vi vill att vår son ska fostras. Vi har också pratat en hel del nu i efterhand och har kanske kommit fram till en del värderingar som vi vill ge honom.

Egentligen är det här inlägget ett önskeinlägg med temat regler som mina föräldrar hade som jag kommer ha/inte ha åt E. Jag väljer att omstrukturera det hela lite och hellre skriva om värderingar när det gäller fostran. För det känns som om regler är ett sånt hårt ord.

Alla människors lika värde

Något som jag ganska så snabbt insåg när det blev klart att vi ska få en pojke är att nu gäller det att redan från början sätta en bra grund hos honom. Jag minns att jag på sjukhuset höll honom i min famn och berättade för honom att det löns att vara snäll, visa respekt och att alla människor är lika mycket värda.

Det här är tre saker som jag tror att vi kommer långt med.

En god självkänsla

I mitt arbete så försöker vi regelbundet jobba med självkänslan hos barnen. För både du och jag vet att det kräver regelbundet arbete för att uppehålla en god självkänsla. Å både du och jag vet också vad en dålig självkänsla kan leda till.

Jag vill att vår son ska veta att han är bra precis så som han är. Att han har en trygg och bra grund att luta sig tillbaka mot de gånger som det blåser lite hårdare i hans liv. För åtminstone hemma hos oss har det alltid varit och är fortfarande så att vi alltid får komma hem, både med små och stora saker, glädje och sorg.

Jag tror att bland det värsta du kan möta som förälder är ett barn som inte vågar tala med dig. Som är rädd för hur du ska reagera. Vilket ganska automatiskt leder mig in på nästa grej.

Våga visa och sätta ord på alla känslor

Något som blivit allt tydligare för mig under de senaste åren, speciellt i mitt arbete med barn. Är hur viktigt det är att även du som vuxen vågar visa alla dina känslor men också sätta ord på dem. Det är så lätt hänt att vi som vuxna uppmanar barnen att visa, prata och berätta om sina känslor. Men själv så stänger vi in dem eller visar dem inte öppet.

Jag tror att du tjänar mera på att faktiskt våga visa dina känslor, men samtidigt också prata med barnet. Berätta om det är så att barnet gjort dig besviket eller arg, varför det är så och hur ni tillsammans kan göra så att det känns bättre igen. Saker blir så mycket enklare när man kan ha en öppen dialog.

Annat som vi vill att han ska få med sig

Vi kommer båda från hem där vi inte fått allt vi pekat på. En del grejer har vi fått, andra grejer har vi fått spara ihop till själva. Det är ändå något speciellt i det att kämpa och spara sina slantar som liten. Att hjälpa till hemma med olika sysslor, få en liten peng och till sist en dag ha möjlighet att köpa det där som du önskat.

Vi är också överens om att på ett så naturligt sätt som möjligt ska vi visa honom att det går lika bra att köpa grejer i andra hand samt hur du tar hand om dina saker på bästa sätt för att få dem att hålla längre. Där är kanske pappan i huset lite bättre än vad jag är.

Mer om de här tankarna har jag faktiskt skrivet i det här inlägget.

Jag inbillar mig att du får en annorlunda uppväxt att växa upp på landsbygden än om du växer upp i tätort/stad. Nu har jag iofs. bara min egen uppväxt att förlita mig på här och det är ju ett tag sen jag var liten. Du behöver kanske sysselsätta dig själv mera, får kanske inte allt serverat och behöver bli lite mera uppfinningsrik och kreativ.

Hur som helst så ska det bli så spännande att få följa vår son i hans liv och hur han som person formas av oss och de han har runt omkring sig. Ni andra med barn i samma ålder, hur går era tankar kring fostran? Något särskilt som ni vill att era barn ska få med sig?


Om du gillar det här inlägget får du gärna trycka på hjärtat. Tack!

+14

You Might Also Like

Leave a Reply

Back to top