Ordning & reda – så här tänker ni om städning

För ett tag sen så gjorde jag en liten städfrågestund på min instastory. Ja, jag har snöat in mig på städning och städrutiner nu under den här corontänen (Tack för bra ord, Linnea). Det hela började nog med att jag såg en hel del checklistor på pinterest över ”how to keep a tidy house”. Först ignorerade jag dem, men de verkar ha etsat sig fast och nu har jag gjort en egen variant.

Tänker som så att jag ska försöka få till bra rutiner redan nu, så underlättar vi för en ny vardag till hösten sen. För jag vet med mig själv att jag trivs mycket bättre när det är ordning hemma. Det behöver inte vara tiptop-städat, men ordning. Så jag ställde lite frågor i instastorys och idag delar jag med mig av svaren jag fick samt mina egna svar.

Har du en skild dag i veckan när du städar?

10% svarade ja och 90% svarade nej. Ganska spännande ändå, jag trodde faktiskt att det skulle vara fler som hade en särskild städdag.

Jag försöker att veckostäda på torsdagar. Det är en rutin jag hållit sen vi bodde i radhus. Dels för att jag tycker det är himla skönt att vakna på fredagmorgon och ha helgen framför sig och dels för att du inte behöver inleda helgen med att städa. Det lyckas ju inte alltid, men för det mesta.

Finns det saker du gör dagligen i hemmet?

Det som de allra flesta gör dagligen i sitt hem är diskar och torkar köksytor. Vilket är rätt förståeligt, det gör jag också. Försöker att alltid städa upp i köket till kvällen, så skönt att börja följande dag med ett rent kök.

Det var också många som fyller eller tömmer diskmaskinen samt plockar upp både leksaker och andra saker som spridit ut sig i hemmet under dagen. Min dagliga rutin som jag har fått in nu sen en tid tillbaka är att jag varje morgon bäddar våra sängar och varje kväll torkar bord och bänkar i köket, fixar undan dagens disk och plockar var sak på sin plats.

Många av er som svarade tvättar dessutom nästan dagligen kläder eller dammsuger. Så spännande ändå att få ta del av folks dagliga rutiner.

Om du veckostädar, hur gör du?

Det där med veckostädning är ju så individuellt, för mig fungerar det perfekt att ha en dag i veckan när jag städar lite mera noggrannt. Men ibland åker nog dammsugaren fram fler än en gång under veckan. Särskilt med en 1-åring som gärna äter själv, en hel del ved som tas in och en hund som älskar att gå i skogen.

Precis som hos mig så städar ni också genom att dammsuga, städa wc och torka damm vid behov. Till min rutin hör också att byta de mindre handdukarna i vår wc, vattna blommor och förstås diska, tvätta och tömma soporna.

Vilka sysslor gör du enbart 1-2 gånger i månaden?

När jag har gått igenom de där ”how to keep a tidy house”-listorna så finns det ju flera versioner. Vissa av dem föreslår ju t.ex. att du regelbundet ska damma en massa märkliga ställen, som t.ex. persiennerna.

Saker som ni gör ungefär 1 till 2 gånger i månaden är en grundligare storstädning, torkar damm och byter sängkläder. Andra städar sitt kylskåp, torkar kökskaklet, rensar golvsilen i duschen eller vädrar sängkläder. Helt enligt behov. På min lista finns just nu att byta våra stora handdukar, torka golvet och rengöra lavoarerna med soda. Supereffektivt! Annat som jag gör en gång i månaden är städa ur kylskåpet och torka ur micron.

Har du städ/ordningstips för en fungerande vardag?

Vet att jag inte är ensam om att önska tips på hur man får en mer fungerande vardag och många var tipsen! De flesta av er var rörande överens om att det är bästa att plocka upp vart efter och försöka hålla undan lite hela tiden. Håller helt med, därför har jag infört min kvällsrutin också när jag går och sätter tillbaka sakerna på sina platser.

Det där med att ha en bestämd plats för alla saker är något som jag kämpar med ännu. Tänker att varje sak ska få hitta sin plats och funktion i vårt hem, så går det kanske enklare. Nu är det ju inte bara jag förstås som lämnar saker efter mig, men det är oftast jag som städar undan. Även om sambon är jätteduktig på att städa han med. Jag är så tacksam över det.

Till sist vill jag dela med mig av ett supertips jag fick av en av mina följare samt min städlista, ifall det är någon som känner att ni behöver en lista. Varsågod, håll till godo.

+6

You Might Also Like

One Comment

  1. Mindre stress med adventsstädning ⋆ Fina Christina

    […] på att bli en sorts tradition för min del. Om du vill läsa mer om städning så har jag gjort ett helt inlägg med både egna tips och mina följare/läsares […]

Leave a Reply

Back to top