Om moderskapet var en kurs på öppna universitet

Tänk dig att samma dag som du står där med plusset på stickan så dimper det ner ett mail i din inkorg. En kurs i moderskap på öppna universitet, en icke valbar kurs dessutom. Eller ja, du kan välja att ignorera den, Men hur du än försöker sätta mejlet i skräpkorgen så får du nya utskick efter någon dag. Och både i ditt facebookflöde och instagramflöde så dyker den där kursen upp.

Grattis du ska bli mamma! En roll som du från och med idag kommer att ledas in och ha med dig resten av ditt liv. Du kommer att stöta på stunder av glädje och av tvivel. Du kommer irritera dig och du kommer gråta. Men genom att gå denna livslånga kurs så förbereder du dig på att bli den bästa mamman du kan vara för just ditt barn.

I kursen ingår praktiska övningar, föreläsningar från andra mammor i varierande ålder och teori i form av googlande och rådfrågande i diverse sociala nätverk. Vid behov använder vi grupparbeten som tentamensform men också inlämningsuppgifter och skriftliga tenter.

Kurskod: #Bf(infoga månad och år)

Du lär så länge du lever

Rätta mig om jag har fel, men visst känns det lite så ibland. Som om det här med att vara mamma eller vara en blivande mamma är ett enda virr varr av tips, praktiska övningar, diskussioner med andra och rådfrågande i diverse mammagrupper eller google när du inte kan sova.

Sen ska du klara av olika delar av den här livslånga kursen och när en del är över så tar en ny vid utan någon paus. Här finns inget som heter lugn studietakt, ja kanske om du är gravid med ditt första barn och har all tid i världen att googla. Men kanske är det så som universum byggt det här moderskapet, som en enda livslång kurs. Där du för varje del lär dig något, antingen genom att betrakta din växande mage och din kropp, ditt nyfödda barn eller dina misstag senare i livet. För vi kommer alla att göra misstag, vare sig vi vill det eller inte.

Jag fick en insikt här om dagen, att alla de där hundratals goda råden man överöses med och alla de där tusentals vänta bara-kommentarerna som dyker upp när du minst anar. De är där av en orsak, för att du sen ska kunna se tillbaka och inse, ta mig tusan de hade ju rätt! Å hur du än försöker hävda att du minsann inte ska bli någon som går omkring och ger andra goda råd och vänta bara-kommentarer. Ja, en vacker dag är du likväl i den där fällan du också. Sen är det ju upp till mottagaren om hon tar emot dina ord eller om hon låter dem slinka in genom ett öra och ut genom det andra.

Så, hur du än försöker ignorera den där kursen i moderskap som öppna universitetet försöker få dig att gå. Så kommer du inte att lyckas. Förr eller senare sitter du där på skolbänken ändå. Ett litet tips från mig; ta inte allt du läser och hör på för stort allvar och pröva dig fram till ett sätt som du tycker passar er. Alla är vi olika och alla är vi den bästa mamman för just vårt barn.

+8

You Might Also Like

Leave a Reply

Back to top