Mina bästa barnbokstips

Observera! Inlägget innehåller adlinks.


Imorgon är det den internationella barnboksdagen och idag vill jag dela några barnbokstips. För ja, det finns böcker jag läser mer än gärna för barnen. Böcker jag kikar efter på loppisar och böcker jag klickar hem från Adlibris när det är möjligt. Låt oss ta en titt på mina favoritböcker.

Du hittar alla barnbokstips hos Adlibris, du går direkt till boken genom att klicka på dess länk.

Barnbokstips – allt från Donald Trump till mysterier

Castor odlar Jag gillar böckerna om Castor för att de tar upp vardagliga saker som du kan göra tillsammans med barnen. Böckerna är bra att läsa inför att ni ska göra något som t.ex. odla, baka eller snickra.

Hur gick det sen? Min absoluta favorit när det kommer till muminböckerna. Den är skriven på rim och ibland lite svårtydd eftersom texten är en sorts skrivstil. Men så vacker och rolig att läsa. Jag hade till och med planerat ett helt tema kring den här boken när jag ännu var i jobb. Hann dock inte genomföra det då, men kanske nu till hösten.

Mera fart Mamma Mu. Jag älskar denna kossa! Böckerna är skrivna på ett så finurligt sätt och Mamma Mu kommer alltid med någon form av klokskap i sina berättelser och upptåg. En riktig feelgood-bok helt enkelt.

Rävjakten. Vad är ett boktips utan Sven Nordqvists böcker? Jag älskar berättelserna och att det finns en massa intressanta detaljer på varje uppslag. Böckerna om gubben Pettson och katten Findus är en av dem jag minns bäst från min barndom. Vi hade inte böckerna hemma, men nog svenska tv-kanaler och jag älskade sagostunderna med Pettson-böckerna på tv. Nån fler som sett de där sagostunderna där det börjar med ett tåg som åker runt och så dyker kameran ner i ett litet hus eller någon annan stans i leklandskapet och så börjar sagan?

Vesta-Linnea och gosnosen. Böckerna om Vesta-Linnea är bra, men de är också lite knepiga. En del böcker tar upp väldigt svåra ämnen och vid behov kan det vara bra att diskutera under läsningens gång med barnen. Genom böcker kan du diskutera en hel del tillsammans med barn, även ämnen som känns svårare att ta upp.

Viggos bok. Viggo-böckerna är också bra, det finns enklare böcker om Viggo och det finns böcker med mera text. Just Viggos bok innehåller 4 sagor, två med mera text och två med mindre text. Vi har redan börjat bekanta oss med Viggo här hemma.

Bosse & Bella och trumpna Donald. Årets roligaste bok! Den här lånade vi av en slump med förskolebarnen i fjol och jag har nog aldrig skrattat så mycket själv åt en bok. Den är på den nivån att barnen gillar berättelsen och det finns en ton i den som även vuxna finner roande. Helt klart ett lästips!

LasseMajas detektivbyrå Hotellmysteriet. Jag vet inte hur många LasseMaja böcker vi lånade och läste med förskolebarnen i fjol. Men de är superbra högläsningsböcker och precis lagom spännande. Det är en väldigt populär serie och det har getts ut massor av olika mysterie-böcker.

Ett sista tips! Om ni lånar/köper/får böcker som är helt nya för dig som vuxen. Läs genom dem först! Ibland kan det också i sagornas värld dyka upp ord eller meningar som du som vuxen reagerar på. Om du har läst genom boken en gång före du läser den för barnen så har du lättare chansen att hinna reagera och hitta på något nytt eller lämna bort det som känns opassande.

Hoppas ni fick några nya boktips. Vilka böcker tycker ni om att läsa tillsammans? Varför det är bra att högläsa för barn, ja det har jag också skrivit om, inlägget.


Om du gillade mitt boktipsinlägg får du väldigt gärna trycka på hjärtat! Så kanske det blir fler boktipsinlägg i framtiden.

+4

You Might Also Like

Leave a Reply

Back to top