Internationella barnboksdagen – läs för ditt barn

Imorgon är det den andra april, även känt som den internationella barnboksdagen. Vad passar bättre då än att prata lite om ett intresse som ligger mig nära hjärtat; läsning. Speciellt med fokus på barnböcker inför den internationella barnboksdagen. Med det här inlägget i åtanke tog jag kontakt med en av mina favoritbibliotekarier, Anita. Eller ja, alla de som jobbar på biblioteken i Vörå borde få en stor eloge. För de är superduktiga, ordnar sagostunder, andra litterära evenemang och försöker ivrigt uppmuntra läsning hos både yngre och äldre barn med bland annat olika sorts ”tävlingar”.

Därför ska du läsa högt för ditt spädbarn

Visste du att det är bra att introducera böcker och högläsning redan när barnet bara är någon månad gammalt? Att det är bevisat att de som startar läsningen tidigt ger sina barn ett stort försprång.

Genom att läsa högt för ditt barn så ökar du dess ordförråd och utvecklar barnets fantasi. Tyvärr har jag i mitt jobb som lärare inom småbarnspedagogik sakta börjat märka att barn har svårare att använda sin fantasi idag. Vad det beror på kan vi bara spekulera i. Fantasin behövs inte bara i barnets lekar och möjliggör för barnet att hitta på egen sysselsättning. Fantasin är också grunden för att lära oss nya saker och så hjälper den oss att utveckla den empatiska förmågan.

Har du hört talas om ”litterär amning”? Nej, det hade inte jag heller. Det handlar om att ge barnet en chans att möta litteraturen redan från väldigt ung ålder. Att vi som föräldrar läser ur böcker, samtalar om innehållet i böcker och låter barnet bekanta sig med böcker. Så med andra ord är det nog många av oss som antagligen sysslat med litterär amning utan att tänka på det i den termen. Om vi regelbundet läser ur böcker och samtalar kring böcker med barnet så får barnet en stark grund till läsningen.

Vill du läsa mera om det här kan jag rekommendera Tio steg till läsinspiration av Agneta Möller-Salmela. Hon skriver bland annat om hur betydelsefull språklig stimulans är. Visste du att en ett-åring som blir språkstimulerad förstår mellan 10 och 100 ord, en två-åring 200-300 ord och en tre-åring mellan 800 och 3000 ord.

Låt oss prata lite läskunskap

Om vi ser på PISA-resultaten i läsning så har % elever som är på hjälplig nivå i läsning ökat med 6 % på 18 år, å detta är i skolor i svenskfinland. Läskunskap behövs inte bara för att klara sig i skolan, den behövs också i vår vardag och senare i arbetslivet. En stor del av de unga finländarna riskerar marginaliseras om vi inte hjälps åt att förbättra läskunskapen. Både i skolan, på daghemmen och hemma behöver vi ta ett krafttag för läsningen och vara ett läsföredömme. Så börja läs för ditt spädbarn!

Bibliotekariens bästa tips för högläsning

Okej, nu har jag snackat klart om varför läsning är så viktigt. Istället vill jag dela med mig av några tips som Anita gav. Tips som vi som föräldrar kan ta till oss och varför inte dela dem vidare till andra personer i barnets nära krets också. Ju fler läsförebilder, dessto bättre.

 • Börja läsa med lust och glädje tidigt för era småttingar, rimma, ramsa och sjung varje dag! Fortsätt med högläsningen när de börjar skolan.
 • Låt böcker ligga framme. (Mitt tips; ha böcker som barnet får ”läsa själv” och böcker som ni läser tillsammans)
 • Ha en positiv attityd till böcker och läsning.
 • Besök regelbundet biblioteket från att era barn är små och fortsätt när de börjar skolan. Pst. man får prata på biblioteket, barnen behöver inte vara tysta.

För dig som är intresserad av att läsa mer om läsning så gav Anita några boktips: Läsa högt: en bok om läsningens förtrollande verkan av Mem Fox. En sagolik gåva, från sagostund till läsglädje av Maria Björsell & Anna-Lena Cockin samt Väck läshungern! av Anne-Marie Körling.

Jag har också delat med mig av mina favoritbarnböcker att läsa för och med barn. Du hittar inlägget här. Nu hoppas jag att du och ditt barn bekantar er med någon bra bok imorgon på den internationella barnboksdagen.


Om du gillar inlägget får du väldigt gärna trycka på hjärtat här under. Tack!

+15

You Might Also Like

4 Comments

 1. Amanda

  Jag älskar själv böcker och vill föra det vidare till min baby. Vi har läst för honom sedan han var bara ett par veckor gammal. Vet inte om han har fått något ut av det då, men tycker själv att det är en mysig stund av dagen att läsa högt för honom innan han börjar sova 🙂

  1. Christina

   Ja, vi har också försökt införa böcker tidigt här. Mest blir det så att vi tittar i dem och benämner olika saker, men vi har två olika som vi brukar läsa också. Nu har jag börjat med godnatt-saga, vi läser samma bok varje kväll och vid det här laget kan jag den utan till. 😀

 2. April i ett fång ⋆ Fina Christina

  […] av mina favoritinlägg att göra var definitivt det stora städinlägget. Sen gillade jag att få uppmärksamma barnboksdagen och förstås att få klura på de önskerubriker jag efterlyste för ett tag […]

 3. Mina bästa barnbokstips ⋆ Fina Christina

  […] Hoppas ni fick några nya boktips. Vilka böcker tycker ni om att läsa tillsammans? Varför det är bra att högläsa för barn, ja det har jag också skrivit om, inlägget. […]

Leave a Reply

Back to top