Klimatsmart familj – hur få med barnen

Klimatet, kanske små tips vad man kan göra för att vara mera
klimatsmart i en barnfamilj. Kanske hur man kan få med
barnen på ett naturligt sett utan att sätta dåliga, hetsiga spår i
dem.

Det här var en av många kommentarer jag fick i min bloggenkät under hösten. En kommentar som fick mig att vilja skriva lite mer om miljötänk. Jag började ju, som ni kanske minns, med ett inlägg om mina val och vad jag vill göra. Sen har det blivit en liten paus i den serie jag tänkte, men nu är jag på gång igen. Å det här inlägget tänkte jag helt ägna åt barnen. Hur får vi med barnen?

Börja med dig själv

Som med allt så tror jag att du måste börja med dig själv. Fundera på hur du tänker kring den här frågan, vad du är beredd att göra. Läs på, fråga råd, inspireras. Jag tror att det allra bästa för barn är att få en naturlig grund från hemmet, oavsett om det gäller miljötänk och klimat eller hur vi beter oss mot andra i vår omgivning. Allt börjar med dig som förälder.

Vi diskuterade det här med sambon för ett tag sen. Då gällde det främst fysiska saker och utbudet av bättre begagnade prylar idag. Dels att det av vissa grejer finns ett överutbud även på den begagnade marknaden, men också att det har blivit så vanligt. Vi var båda väldigt överens om två saker; att köpa begagnat är inte sämre och vikten av att vårda det du har.

Det är väl känt att barn inte gör som vi säger utan de gör som vi gör. Så med andra ord så tror jag att om du, redan när barnen är små, funderar ut hur du och er familj ska försöka leva mera klimatsmart så kommer det naturligt för barnen.

Möjligheten att påverka i daghem & skola

Om jag ser på det med mina pedagog-glasögon på näsan så tänker jag att det är ett ypperligt tema att arbeta kring i daghem eller skola. Om du som förälder är osäker på hur de arbetar med hållbarhet och miljötänk, eller om de arbetar med det. Ta upp ämnet till diskussion, fråga rakt ut. Eller ge som tips att det kanske är ett ämne de kunde arbeta med.

Småbarnspedagogiken har som uppdrag att vägleda barnen att tillägna sig hälsosamma levnadsvanor. Barnen ska ges möjligheter att utveckla sina emotionella färdigheter och sitt estetiska tänkande. I småbarnspedagogiken ska man följa principerna om hållbar livsstil och beakta dess olika dimensioner: den sociala, den kulturella, den ekonomiska och den ekologiska dimensionen. Småbarnspedagogiken ska lägga grunden för ekosocial bildning, så att människan förstår att den ekologiska hållbarheten är en förutsättning för social hållbarhet och mänskliga rättigheter

Ur grunderna för småbarnspedagogikens läroplan 2018

Vissa familjer kanske inte tänker så mycket på just hållbarhet och miljö hemma. Men även barn kan inspirera sina familjemedlemmar om de kommer hem och har gjort något intressant som att lära sig om källsortering, hur du återanvänder olika material och liknande. Även små blommor kan så frön!

Små steg i rätt riktning

Som jag redan skrev så behöver du börja med dig själv. Ta upp diskussionen med din partner och börja där det känns bra för er. Är barnen i den åldern att ni kan prata och diskutera med dem så gör det. Läs böcker och prata kring innehållet i dem. Fundera tillsammans på vad ni som familj kan göra för att bli lite mera klimatsmarta. Små steg i rätt riktning helt enkelt.

Jag hittade bra guider inne hos Lapland ecostore, de har en kemikalieguide samt en materialguide. Har kikat runt lite hos det stora produktutbud de har och kommer nog i något skede sätta iväg en beställning tror jag. Självklart ska jag försöka ge de tips jag kan kring ämnet och fortsätta på den här serien som jag nu påbörjat. Precis som jag redan nämnt så är det för oss också små steg i en ny riktning, men det är väldigt lärorika steg på en lång resa mot en mer klimatsmart familj.

Om det är något särskilt du vill att jag lyfter eller skriver om i den här serien så får du gärna lämna en kommentar, eller skicka ett mail om det känns bättre info@finachristina.fi. Annars blir jag glad om du gillar det jag skriver!

+1

You Might Also Like

3 Comments

 1. bohemianmaggie

  Jag skulle kunna tipsa om en superb bok som man kan ha som utgångspunkt när man jobbar kring detta ämnen tillsammans med barn. ​Finns att laddas ner från Älvbyarnas hemsida ”En liten guide om att rädda världen – för barn, barnasinnade och pedagoger” http://alvbyarna.weebly.com/uploads/1/9/0/2/19024745/en_liten_guide_om_att_rädda_världen_web_1.pdf
  🙂

  1. Christina

   Tack för tipset Maggie! Den där ska jag verkligen spana in! 🙂

 2. Tre viktiga värderingar ⋆ Fina Christina

  […] Mer om de här tankarna har jag faktiskt skrivet i det här inlägget. […]

Leave a Reply

Back to top