En föreläsning om sensomotorisk träning som utvecklades till en dröm

I början av förra veckan hade jag möjlighet att gå på föreläsning med Camilla en kväll. Å just nu är jag så glad att jag gjorde det. För just den föreläsningen fick ett frö att gro och en dröm att börja ta fart. Föreläsningens tema var sensomotorisk träning & reflexer. Innehållet var inte alls nytt på något sätt, jag har ändå en del arbetsår i bagaget samt en en utbildning som speciallärare inom småbarnspedagogik. Sen är jag grymt intresserad av allt som har med specialpedagogik att göra också.

Vad är sensomotorisk träning?

Alla föds med primitiva reflexer, en av dem integreras redan under födseln när barnet ska tränga sig ut. Andra primitiva reflexer slår på och integreras vart efter barnet växer och utvecklas. För vissa barn så integreras inte en del reflexer som de ska och då kan de behöva hjälp. Där kommer den sensomotoriska träningen in. Med hjälp av sensomotorisk träning så integreras de reflexer som ställer till med problem för barnet och motoriken förbättras.

Oftast så gör man först en bedömning hos en sensomotorisk tränare och så får man hem ett program som man tränar utgående från dagligen. Vid behov kan man också göra besök hos tränaren men ofta så behövs det enbart en bedömning, ett träningsprogram att göra hemma och så en uppföljning.

Min dröm – utbilda mig till sensomotorisk tränare

Jag har länge vetat att jag vill arbeta med någon form av inriktning kring det specialpedagogiska. Visst drömmer jag om att arbeta som speciallärare inom småbarnspedagogiken och även om jag har haft chansen så har tillfället inte varit det rätta. Men så under föreläsningen förra veckan så kom det till mig. Jag vill utbilda mig till sensomotorisk tränare och sen börja arbeta med det, jämsides med mitt vanliga arbete med barn på daghem.

Jag tror att många problem som barn och föräldrar upplever kan kopplas till just icke integrerade reflexer. Just det här med sensomotorisk träning har det varit ganska hysh-hysh om, men sen jag fick veta att Camilla är just det. Så har jag aktivt försökt sprida den infon till familjer som kanske kunde få hjälp genom det.

Exakt när och hur jag har möjlighet att få förverkliga min dröm vet jag inte. Men eftersom jag också tror på att uttala sina drömmar högt så ger jag den nu chansen att slå in. Först ska jag börja med att beställa en bok som Camilla rekommenderade under kvällen; Hjärnvägen till inlärning. Sen ska vi se vart det bär.

+3

You Might Also Like

Leave a Reply

Back to top