Att planera en trädgård – i teorin

I höstas fick jag se att Blomtorget ordnade trädgårdsplaneringskurs i Vasa. Taggad att delta var jag förstås, men kände inte riktigt att november var en optimal tidpunkt för mig då. Till min stora glädje hade kursen varit så populär att de la in en ny kurs nu i mars. I skrivande stund har vi två kurstillfällen bakom oss och ett tredje och sista på kommande, förhoppningsvis, nästa vecka.

Kursen går ut på att vi blandar teori med praktik, Lena och Adrian tar oss genom hur man ska tänka när man planerar en trädgård och så får vi skissa på vår egen drömträdgård i lugn och ro sen. De där två timmarna flyger iväg och igår märkte vi knappt av att kurstiden var slut.

Men att försöka planera sin drömträdgård i teorin när du inte vet hur det kommer se ut i praktiken är verkligen inte lätt. Jag har så svårt att föreställa mig att vi ska få vår grusplan att börja se ut för något alls. Även om jag bara längtar till den dagen när vi har gräsmatta där istället för grus.

Årets trädgårdsmål

Från första kurstillfället fick vi med oss en checklista för trädgårdsplanering och inför torsdagens tillfälle satt jag en kväll med sambon och gick igenom frågorna. Samtidigt försökte jag sätta upp lite målsättningar för vår trädgård i år. Rom byggdes inte på en dag och det gör ju inte drömträdgården heller.

Bygga terrass. Ett av de större projekten vi ska ta oss an i år är byggandet av en terrass på framsidan av huset. Den terrass som redan finns är på baksidan i skuggan, superbra som förvaring och för Einars dagliga utevilor. Vår terrass kommer sträcka sig över stora delar av framsidan och dessutom blir det med pergolatak så att vi får skydd från solen.

Anlägga gräsmatta. En stor del av vår nuvarande plan kommer bli trädgård. Vi ska skrapa bort grus och stenar och fixa någon form av avgränsning mot det som blir ”parkering” och förstås så gräs.

Plantera buskar & träd. Jag skulle också vilja hinna plantera de fruktträd och bärbuskar som vi ska ha. Ju förr dessto bättre tänker jag!

Grunden till köksträdgården. Sen vill jag också fixa grunden för min köksträdgård. Det vill säga flytta odlingslådorna, fixa formen på den och se till att jordgubbsplantorna börjar trivas.

En hel del stora grejer ska göras i år, men vissa saker har jag tänkt dona med själv. Att bygga terrass och anlägga gräsmatta är inget som jag kan delta i särskilt mycket. Men däremot gräva och greja tycker jag om. Sen är det ju någon som behöver fixa mat och koka kaffe också.

Min drömträdgård under planering

Som jag tidigare skrev så är det här med att planera drömträdgården supersvårt! Men vi får jättebra hjälp genom kursen och så har jag nördat in mig på det mesta med trädgård. Jag letade fram de böcker jag har och de jag lånat och majoriteten av mina tankar upptar faktiskt trädgård och odling för tillfället. Vem vet, kanske jag blir en trädgårdsjunkie ändå.

Har du några tips kring trädgårdsplanering? Eller finns det något särskilt du gärna skulle ha i din trädgård?

+7

You Might Also Like

One Comment

  1. Vårens projekt, att bygga terrass ⋆ Fina Christina

    […] och så finns det ju sprayfärg om jag hittar något som är ”fel” färg. Nu är det bara resten av trädgården kvar men den funderar vi en på annan […]

Leave a Reply

Back to top