I köket

Barnmatsrecept – Mina favoriter

7 februari, 2020

Eftersom mitt inlägg Vilse i barnmatsdjungeln!? blev så omtyckt, så delar jag idag med mig av några av mina favoritrecept på barnvänlig mat. Jag har lånat en del böcker på biblioteket just inom ämnet barn och mat och passar på att slänga in några rekommendationer också. Men, först några av mina bästa barnmatsrecept. Såg också att en av mina favoritbloggare, Eivor, hade skrivit ett bra inlägg om barnmat.

Barnmatsrecept på nätet

Jag tror faktiskt att det var Sallu som tipsade mig om att det på Sempers hemsida finns massor av bra recept på barnmat. Vi har prövat några av dem och när det kommer till burkmat så gillar han Sempers mat bäst. Att de dessutom gjort recept på sina burkmaträtter är ju toppen. Här hemma hos oss så är biffstroganoff med ris en favorit. Potatis med köttgryta gick också hem bra. På Rulla Vagns hemsida så hittade jag, också via Sallu, en rätt som passar hela familjen. Linsgryta med sötpotatis, men där fanns också många andra bra barnmatsrecept och en hel massa annan bra läsning. Rekommenderar rullavagn.nu.

Barnmatsrecept ur böcker

Jag tycker om att leta receptinspiration ur fysiska böcker också. Har hittat ett flertal bra barnmatsrecept som jag har prövat eller ska pröva. Vissa av dem så goda att jag skulle kunna äta dem själv, dock inte i pureform.

Kycklinggryta (4-8 portioner)

1 kycklingfilé

½ lök

1 vitlöksklyfta

1 morot

1 sötpotatis

½ broccolihuvud

vatten

1 dl kokosgrädde eller kokosmjölk

1 msk smör

Dela kycklingfilén i mindre bitar och koka i vatten tills den är genomkokt. Hacka lökarna, skala morot och potatis och skär i små bitar. Lägg lökarna och rotfrukterna i en kastrull och täck dem med vatten. Koka upp i ungefär 10 minuter. Dela broccolini mindre bitar och tillsätt i kastrullen. Koka tills broccolin är mjuk. Häll av vattnet.

Häll i kokosgrädde och koka upp, mixa grönsakerna till önskad konsistens. Mixa kycklingen och tillsätt smör. Blanda kyckling- och grönsakspuréerna eller servera bredvid varandra.

Fisk- och grönsaksgryta med citron och dill (4-8 portioner)

150 g fiskfilé (fryst eller färsk)

1 sötpotatis

1morot

1 palsternacka

½ blomkålshuvud

½ lök

1 msk färsk dill

saften av en halv citron

vatten

1 dl grädde

1 msk smör

Skala rotfrukterna, dela i bitar, lägg i en kastrull och koka upp. Dela blomkål och hacka lök och lägg i kastrullen. Pressa i citronjuicen och låt alltsammans koka ytterligare 5 minuter. Dela fisken och sätt i grytan, hacka dill och tillsätt den. Sjud tills också fisken är genomkokt. Häll av vattnet, tillsätt smör och grädde, koka upp. Mosa eller mixa till önskad konsistens.

Tekakor med havre

4 dl havregryn

5 dl mjölk

1 dl flytande fett (jag använder rapsolja)

25 g jäst

½ tsk salt

1 tsk socker

7-8 dl vetemjöl (går med fördel att byta ut en del av mjölet till något annan mjölsort)

Blanda havregryn och mjölk i en bunke och låt stå några timmar eller över natten. Smula jäst i en bunke. Värm fett och havregrynsblandningen till 37grader. Häll lite av bladningen över jästen så att den löser sig, innan du häller över resten. Tillsätt salt, socker och vetemjöl, lite i taget till en smidig deg. Låt jäsa 45 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader. Ta upp degen på mjölat bord och arbeta den lätt. Kavla ut degen så att den är några cm tjock. Ta ut tekakor med ett glas eller en mugg. Nagga kakorna och placera dem på en plåt. Låt jäsa i ca. 15 minuter till. Gräddas därefter i 8-10 minuter eller tills de fått önskad färg. Går utmärkt att frysa in.

Notering: Jag provsmakade en, supergoda och inte alls varken salta eller söta. Perfekt att ge åt små barn med andra ord!

Sist men inte minst – böcker om barn och mat

Det här med barn och mat och speciellt nu när det är första barnet, så har varit spännande. Jag har lånat en del böcker från biblioteket, dels för inspiration men också för att jag finner själva ämnet så himla intressant.

barnmatsrecept

Den bok jag fastnade mest för är skriven av Sara Ask och heter Barn och mat: från smakportion till äta själv. Gillade boken för att den inte kommer med pekpinnar på rätt och fel, utan lyfter fram allt på ett vettigt sätt. Där finns också en del bra recept, bland annat tekakorna. En annan bra bok jag nyligen läst är Stora boken om barn och mat skriven av Ann Fernholm och Kajsa Lamm. En riktigt bra bok också med en hel del recept och annan matnyttig information. Gillar att innehållet i den sträcker sig ända upp till 5-åringar.

När det kommer till recept så rekommenderar jag Barnmatsboken laga bra mat från början skriven av Monique Le Roux Forslund. Därifrån har jag hittat receptet på kycklinggrytan och fiskgrytan och en hel del andra intressanta recept som jag skra pröva. Sökte boken på nätet, men kunde inte hitta den att köpa någonstans. Skulle gärna ha haft den i mitt hemmabibliotek för uppskattade att recepten var uppdelade från små bebisar smakportioner till något äldre barn. Nå, jag får låna hem den vart efter.

Hoppas du hittade inspiration att kocka åt din lilla vän också. Å kom ihåg, du är fortfarande inte en sämre mamma om ditt barn föredrar burkmat. Gillade du inlägget får du jättegärna klicka på hjärtat, så vet jag och kan skriva mer om samma ämne.

10+

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *