Vilse i barnmatsdjungeln?

Som nybliven förälder finns det massor att fundera över och läsa om. Ibland får du tips och råd som faktiskt hjälper dig på vägen in i föräldraskapet och ibland får du råd du inte ens bad om. Det här med maten åt ens nya familjemedlem är en sån där grej som diskuteras minst lika flitigt som sömn och bajs när man träffas med andra mammor. Du borde göra så och du borde ge barnet den och den maten. Det är viktigt att barnet får pröva det och det livsmedlet och hemlagad mat är alltid det bästa.

Är du minsta lilla osäker som förälder så kan du gå helt vilse i barnmatsdjungeln och i värsta fall hitta dig själv hopsäckad mellan butikshyllorna som överbelamrats med barnmatsburkar i alla storlekar och färger. Det där med barnmat är en djungel och det är inte alltid lätt. Fast det rimligtvis borde vara det.

Vår son – allätaren

Vi började ge Einar smakportioner redan vid 4 månaders ålder. När han väl fick smak på ”riktig” mat så började han också växa bättre. Det verkade som om det var maten han saknat och nu äter han så bra. Han äter det mesta och redan från början bestämde jag mig för att här varierar vi mellan köpt barnmat och hemlagad barnmat.

Vi har prövat de flesta barnmatsburkarna som finns tillgänliga för barn under 1 år. Även om jag nu som då läser i böcker att köpt barnmat inte alls är lika bra som den du gör själv. Men, jag tänker inte ge mig själv dåligt samvete för att han nu som då äter mat ur en glasburk från butikshyllan. Så länge vår son äter, är nöjd och växer så är jag också nöjd. Oavsett då om det är den mat jag själv gjort åt honom eller den som vi köpt från affären.

Den första matstrejken

Så kom dagen, för ungefär en och en halv månad sen. När han plötsligt vägrade äta. Jag hade värmt en burk mat åt honom vid lunchtid och barnet bara kinkade. Nå, efter lite lirkande hade jag fått i honom några skedar och sen gav jag upp. Den dagen åt vi oss mätta på plockmat och ersättningsmjölk. Följande dag prövade jag ett annat märke på maten och det gick lite enklare ner. Allra bäst äter han ändå om det är mat som jag lagat. Men även vissa sorters färdigmat går också ner.

Så jag fick helt enkelt lov att söka fram lite olika recept och ställa mig vid spisen.

Den egna barnmaten

Så i dagens läge gör jag all den mat som han äter själv. Jag brukar försöka köra storkok och göra flera rätter samtidigt. De flesta av dem innehåller ungefär samma ingredienser så det är ganska enkelt. Vi varierar oss mellan kyckling, kött och fisk. Allra bäst äter han mat innehållandes batat eller morot. Han har ännu lite svårt för rätter som innehåller många bitar, så jag försöker att mixa det ganska slätt, men ändå med lite textur.

Även om det tar lite tid och ibland inte känns så roligt att ställa sig och skära, koka och mixa. Så är det ändå helt okej. Jag vet ju att han blir glad när han får äta något som smakar. Har du smakat på burkmaten? Den smakar ju knappt något, vissa av rätterna kan dofta rätt okej, men smaken? Var är den?

Det är helt okej att vara vilse i den där djungeln av barnmat och goda råd kring barns första ätande. Jag tror att alla mammor har varit där. Precis som med allt annat när det kommer till dig och ditt barn så ska du känna efter och se vad som fungerar för er. Det är absolut viktigast! För även om du går vilse i barnmatsdjungeln så kommer du förr eller senare att hitta ut. Då spelar det ingen roll om du fyller din kundvagn med barnmatsburkar eller med råvaror för att göra egen barnmat. För det som alla föräldrar vill är ju ändå att ha ett barn som är nöjd och som växer. Kom ihåg, du duger precis som du är!

För dig som gärna vill pröva, eller som brukar göra, egen barnmat så kan jag dela med mig av några av våra favoritrecept. Kanske du och din bebis hittar en ny favorit. Välkommen ut ur barnmatsdjungeln!


Gillar du dethär inlägget? Klicka gärna på hjärtat här under. Då vet jag vad du gillar och skriver kanske mer om samma ämne!

+23

You Might Also Like

4 Comments

 1. NillanWik

  Jag fick redan svälja min stolthet och godkänna att vi har världens krantfia när det kommer till mat. För tillfället finns det en sorts burkmat som går hem, möjligen en annan av samma märke men ropar inte hej ännu fast det gått ner två dagar nu. Hemlagat funkar inte alls och överlag det hon inte tycker om får hon bara kväljningar av eller totalvägrar öppna munnen. Till skillnad från sin syster som åt nästan allt och hur bra som helst, så vil jag hellre hon får i sig mat än tvingar henne äta. Tänker att hon tids nog får smak för annat också bara jag fortsätter ge smak på det mellan varven, men det får gå på hennes villkor. Och nej, inte är jag en sämre mamma för det inte, och nej de får väl tänka vad de vill de som ser mig bunkra barnmatsburkar k affären. ??

  1. Christina

   Ja, det kan nog variera så från barn till barn vad som passar. 🙂 Vi har ännu svårt med puréer där det är bitar i, men för varje gång går det lite lättare. Enda negativa är ju att vissa sorter av barnmatsburkarna är så dyra, speciellt om man har en som är petig med vad det ska va för sort. 😀

 2. Vad alla säger innan de fått barn ⋆ Fina Christina

  […] Jag kommer att laga egen barnmat. Ja, det här har jag ju skrivit om, läs vilse i barnmatsdjungeln? Vill du laga egen barnmat, varsågod! Du är inte en sämre mamma för att ditt barn får köpt […]

 3. Barnmatsrecept - Mina favoriter ⋆ Fina Christina

  […] mitt inlägg Vilse i barnmatsdjungeln!? blev så omtyckt, så delar jag idag med mig av några av mina favoritrecept på barnvänlig mat. […]

Leave a Reply

Back to top