Miljömedvetenhet – vad jag gör & vad jag vill göra

Jag fick en så fin kommentar i min enkät som jag hade i höstas, den gällde miljömedvetenhet. Den kommentaren fick mig att börja svänga tankarna kring en temaserie kring just miljömedvetenhet och familj/barn. Så tack till dig som skrev om det!

De senaste åren har även jag blivit mera medveten i mitt tankesätt när det kommer till miljö och hållbarhet. Det går ju inte att sätta skygglapparna på precis och låtsas som om man inte hört, sett eller läst. Eller ja, det verkar som om vissa ännu lyckas med det, hoppas förstås att det ska ändra under detta decennium. När jag tänker på miljö och hållbarhet så går mina tankar främst kring det att många bäckar små blir en stor å. Alla kan göra något helt enkelt. Idag tänkte jag lista de saker jag redan gör med tanke på miljö och ur ett hållbarhetsperspektiv, men också vad jag skulle vilja göra.

Miljömedvetenhet – detta gör jag

 • Inga plastpåsar från affären. Hädanefter tar jag alltid med påsar, antingen tyg eller muminkassar, när jag ska handla. Jag har också köpt på mig ett antal frukt- och grönsakspåsar som jag använder till de inköpen. Vid behov använder jag mig av papperspåsar. Har en del plastpåsar hemma ännu, men de använder vi som skräppåsar.
 • Kollar second hand först vid större inköp eller köp till barnet. Jag har tagit för vana att försöka scanna av second hand marknaden innan jag gör inköp som möbler, till viss del också kläder, eller grejer till vårt barn. En del grejer vill jag helst köpa nya, men en stor del går ändå bra att köpa i andra hand.
 • Försöker undvika matsvinn. Nu är det ett tag sen jag matplanerade ordentligt, men borde ta tag i det igen. Matplanerandet resulterar ofta i mindre matsvinn för vår del och jag har blivit duktig på att försöka använda upp allt det vi köper hem. Förresten kan jag tipsa om podcasten Träning med menings kostavsnitt, där gav de flera bra tips kring hur du kan undvika matsvinn.
 • Städar med ekotipsens hjälp. För flera år sen, kunde det vara 2013-2014 kanske, så var jag på föreläsning med Cecilia Lassfolk, morotsliv. Tror föreläsningen hette Kärringtips & ekostädning, jag printade ut hennes material och har sen dess försökt ”ekostäda” så långt det är möjligt.
 • Återanvänder det ena och det andra. Bland annat presentpåsar, presentförpackningar, glasburkar mm.
 • Äter efter säsong och har introducerat en del vegetariska rätter hemma.

Så, det här är en handfull grejer jag kom på nästan direkt när jag började lägga grunden för just det här inlägget. Antagligen gör jag många fler val i vardagen, men det är ju inte alltid så att jag reflekterar kring dem. Vad gör du för miljömedvetna och hållbara val i din vardag?

Miljömedvetenhet – detta vill jag göra

 • Köpa en geishashaver. Känns som ett klokt val, istället för engångsrakhyvlarna jag kör med ännu.
 • Byta ut plastprodukter i hemmet. Har som långsiktigt mål att när en plastprodukt går sönder/nöts ut så ska den ersättas med en likadan i t.ex. glas, trä eller metall.
 • Städ och tvätt. Även om jag redan följer de tips jag fick för länge sen så kan jag bli bättre. Vartefter städprodukterna tar slut hemma så ersätter jag dem med en miljövänligare variant.
 • Eftertänksamhet. Speciellt när det gäller inköp, men också kring annat.
 • Mera klimatsmart i köket. Jag vill bli ännu bättre på att äta ekologiskt och vegetariskt.

Det finns massor av fler saker jag kan lägga till den här listan, men en måste börja någonstans tänker jag. Redan att reflektera kring det jag gör och det jag vill göra är ett steg. Tids nog får jag flytta någon av dessa punkter till listan ovanför och fylla på den här. Vilka miljömedvetna och hållbara val vill du göra i din vardag?

Några tips till dig

Till sist vill jag passa på att tipsa om små saker som ger inspiration i min vardag kring miljömedvetenhet och hållbarhet. På instagram får jag inspiration och tips från Cecilia som jag tidigare nämnde, men också kontot ekotipset och minimossen. Ett ställe jag annars har på min ”måste besöka-lista”. Även konton som pryttelfritt, förvaringsdrottningen och pysselmorgon ger sin dos av inspiration regelbundet.

Av de bloggar jag läser så inspireras jag främst av Emmas vintage , men även Krickelin och Underbara Clara skriver bra och vettigt om hållbarhet, eftertänksamhet och miljömedvetenhet mellan varven.

Just nu lyssnar jag faktiskt inte på nån podd som enbart handlar om dessa ämnen, men de är ju återkommande samtalsämnen i de flesta poddar i dagens läge. På ett eller annat sätt.

Har du några tips åt mig?


Gillar du dethär inlägget? Klicka gärna på hjärtat här unde. Då vet jag vad du gillar och skriver kanske mer om samma ämne!

+1

You Might Also Like

6 Comments

 1. Sandra Neuman

  För några år sedan städade jag bort det mesta av plast i köket. Alla plastslevar, stekspadar i plast, vispskålar och sånt fick åka. Beroende av nötning hamnade de i plastinsamling eller till missionsloppis (det finns ju då fortfarande såna som vill ha plast). och måste säga att det var en skön förändring att minska på de plastsaker som kommer i kontakt med värme på något vis.

  Vartefter lunchlådorna i plast har blivit uppnötta har vi köpt glasvarianter istället. Där har vi lite olika lock, en del i plast men också i glas, trä och metall. Min favoritlunchlåda (eller vad man nu vill ha i den, mellanmål kanske) är en helt i metall, så de skulle jag gärna ha fler av. Också drickflaskorna har vi bytt ut från plast till metall (och vattnet är faktiskt godare!).

  Våga vägra små plastpåsar i butiken sysslar jag också med och kommer ibland med 5 äpplen som rullar på kassabandet tillsammans med 3 apelsiner, ett kålhuvud, 2 päron. Ja ifall jag inte kommit ihåg att ta med mina fruktpåsar.

  En sak i taget är mitt huvudsakliga tips. Alltså att sortera bort plastattiraljer, sedan göra något annat osv. 🙂 Lycka till med din utrensning!

  1. Christina

   Tack för din kommentar Sandra! 🙂 Ja, här är nog tanken att försöka fasa ut plasten ur köket när tillfälle ges, som nu när det ska letas en ny slev bland annat. Superbra tips annars!

 2. ellenlundis

  Jag sorterar plast, kartonger,metall osv,, noga att slänga i rätt ställe på återbruket. Skaffade mej en ICA tygkasse, tänk att man får plats rätt mycket varor i en sån. Jag har skaffat en sån där frukt-grönt påse. 🙂
  Har skaffat mej en vattenflaska med glas.. Mumin är det på den.

  Försöker använda de maten som jag har,, kollar noga om maten i frys eller kyl har gått ut. Luktar, smakar innan man kastar. Inte så lätt att försöka ha miljövänligt hem,, speciellt när allt mat / förpackningar är i plast 😮 Släcker alltid lampan efter mej,, när jag går från rummet.

  Jag följer också Ekotipset på instagram! 🙂

  1. Christina

   Vad duktig du är Ellen. 🙂 Ja, en tygkasse rymmer nog en hel del. Håller helt med dig, så tråkigt när alla förpackningar är av plast. :/

 3. Klimatsmart familj - hur få med barnen ⋆ Fina Christina

  […] att vilja skriva lite mer om miljötänk. Jag började ju, som ni kanske minns, med ett inlägg om mina val och vad jag vill göra. Sen har det blivit en liten paus i den serie jag tänkte, men nu är jag på gång igen. Å det […]

 4. Så går det med mina miljömedvetna val ⋆ Fina Christina

  […] Läs mer: Miljömedvetenhet – vad jag gör och vad jag vill göra […]

Leave a Reply

Back to top