Jag är också en bra mamma!

Vet ni, idag vill jag vädra min tankar kring en sak. Något som jag gått och funderat på ett tag och som jag känner att nu orkar jag inte fundera ensam längre. Såg dessutom en instastory förra helgen om samma ämne. Skönt att veta att det finns några där ute som delar mina tankar.

Jag känner att jag orkar vara en bättre mamma när jag med jämna mellanrum får lite paus.

Så, nu var det sagt. Att bli förälder är intensivt, omtumlande och härligt. Det är helt klart det allra bästa som någonsin hänt. Jag trivs väldigt bra att vara Einars mamma och jag känner mig trygg i den rollen. Samtidigt så känner jag att jag orkar så mycket bättre med vardagslivet och mammarollen om jag någon gång, nu som då, får släppa lite på den. Ge över min son i andra trygga händer för en dag, en natt eller några timmar. Fokusera på den människa som jag också är.

Bildlänk

När du blir förälder så är det ett livslångt kontrakt, du slutar inte vara förälder bara för att du går ut genom dörren utan ditt barn för några timmar. Men du har en chans att knyta an med den person du är. För även om ditt största fokus är ditt barn och rollen som förälder, så behöver du också jobba med dig själv. Med ditt mående, din ork.

Jag tror att alla behöver en paus ibland, en stund för sig själv. Göra något som du mår bra av, som ni i ert förhållande mår bra av. För bebistiden, småbarnsåren, livet det är intensivt. Jag tror att du blir en bättre förälder om du vågar sätta dig själv i fokus för en liten stund, några timmar, en halv dag eller en natt.

Du behöver inte sitta fast i ditt barn 24/7

Ja, jag vet. Det känns som om man gör det den första tiden och det är helt okej. Så är den nya vardagen då. Vi har också varit där. Men vart efter tiden går, barnet växer och utvecklas så blir det också lite mer självständigt. Det jag menar är att när barnet blir lite äldre, några månader, ett halvår. Då kan du börja rikta fokus tillbaka till dig. Små stunder, nu som då. Det mår alla bra av.

Det pratas om anknytning och anknytningspersoner. Hur viktigt det är. Ja, det är viktigt! Barn behöver personer de kan lita på, som sätter deras bästa i första rummet. Men vet du vad barn också behöver; föräldrar som är glada, som orkar och vill. Föräldrar som någon gång ibland, vågar släppa in en annan person att se efter det dyrbaraste de har. För att för en liten stund och några timmar ge sig själv en andningspaus.

Alla kanske inte vill spendera en natt från sin bebis. Alla kanske inte har den möjligheten. För oss finns den möjlighetenoch ibland nyttjar vi den också. Helt utan dåligt samvete!

Du vinner inget pris för mest närvarande mamman bara för att du är med ditt barn 24/7.

Jag skäms inte

Einar var 4 månader när han för första gången spenderade natten hos någon annan. I trygga händer hos sin farmor. Jag var inte ett dugg nervös, jag litar på de personer vi har i vår nära familj. Självklart kollade jag telefonen med jämna mellanrum de första timmarna för att se ifall det kom något meddelande. Men efter några timmar kunde jag slappna av helt och njuta av att umgås med min sambo och våra vänner.

Sen dess har Einar sovit över några nätter till och ibland har vi gjort så att de har nattat honom hemma hos oss. Sen har jag kommit hem och tagit mig an rollen som mamma igen.

Bildlänk

Å vet du, jag skäms inte för att berätta det här! Jag skäms inte för att säga att jag är en bättre mamma när jag för en stund får sätta fokus på mig själv. Då orkar jag ge 110% igen när jag åteförenas med min lillprins.

Nuförtiden kräver ju de där stunderna en del planering. Jag väljer med noggrannhet ut de tillfällena som jag vill sätta på kontot; tid med mig själv. Det kan handla om att få åka och träna, träffa vänner, en fest eller bara det att få handla i lugn och ro. Små guldstunder helt enkelt. Det som jag tydligast märkt är att jag uppskattar såna stunder mera nu också. Tidigare var ju de här tillfällena en naturlig del av vardagen och kanske något som jag ibland tog för givet.

Nu när de är mer sällan förekommande i min kalender så ser jag till att faktiskt uppskatta och njuta av dem också. Inte bara rusa vidare mot nästa roliga äventyr.

Just nu är mammabatterierna fulladdade och tid för mig själv-kontot påfyllt igen. Innan sambon åker tillbaka i jobb har jag planer på att vi ska hinna ut och äta på tumis. Sånt är viktigt också!

Kom ihåg; du är den bästa mamman ditt barn kunde få! Även om du ibland väljer, som jag, att ta lite tid för dig själv.

+21

You Might Also Like

Leave a Reply

Back to top