Familjens dvärgschnauzer Doris

Det var flera av er som svarade på min undersökning som gärna läser mer om vår hund Doris. Visst ska jag försöka klämma in ett eller annat inlägg om henne ibland. Vår älskade envisa linslus. För ja, så fort jag plockar fram kameran för att fota är hon i närheten. Ställer jag upp stativet och ska posera för någon bild så ska hon också vara med. Dit matte går, dit följer Doris.

En bortskämd, tillgiven dvärgschnauzer

Vi kan ju börja med en liten presentation av vår primadonna, som jag ibland refererar till som Korsholms mest bortskämda hund. Doris är alltså en tik av rasen dvärgschnauzer och ska vi vara riktigt noggranna så är hon av färgen svart-silver. Det finns fyra färgsättningar hos schnauzrarna, svart, vit, svart-silver och salt-peppar.

Doris är ca. 2,5 år gammal och föddes vid en kennel i Karperö. Så vi behövde inte färdas över halva Finland för att hämta hem vår vovve. Något som jag ställde in mig på när vi började leta hund för 3 år sen. Vi fastnade för rasen dels för att vi fick bekanta oss med den genom en av våra vänner. Men också för att vi ville ha en liten hund som kan följa med på nästan vad som helst. En dvärgschnauzer anpassar sig väldigt bra efter flockens livsstil. Doris älskar att vara ute och går gärna på promenader och upptäcksfärder, lika mycket älskar hon att mysa inomhus.

dvärgschnauzer

Jag satte stor vikt vid skolning av olika slag när vi skaffade hund och har gått en del kurser tillsammans med Doris. Dels för att vi ska lära känna varandra bättre, men också för att det är roligt men framför allt viktigt. De kurser som vi gått som jag rekommenderar åt andra är fint i koppel och inkallning. Sen har vi också gått en inför agility-kurs och två omgångar nosework. Den sista aktiviteten är rolig och det brukar vi syssla med nu som då hemma.

Som jag nämnde tidigare så är Doris en väldigt envis hund, men hon är också lättlärd och tack vare träning så lyder hon bra. Det är bara enstaka gånger hon rymt och då ofta för att spana lite närmare på något intressant spår hon fått upp i skogsbacken. Hon älskar att åka båt, badar gärna och trivs allra bästa ute vid vår stuga. Majoriteten av gångerna vi ska åka hem därifrån så går hon och gömmer sig. Hon hatar all slags kläder och att behöva dra något över huvudet och hon är inte särskilt förtjust i barn.

Läs mer: Doris och Einar

Framtiden med Doris

Just nu så har vi på gång att lära Doris acceptera Einar också på golvet. Tror inte hon har insett att han också ska börja röra sig. Så hon försöker på sitt sätt fostra den lilla människan. Sen så ska jag själv ta över allt kring Doris pälsvård, tidigare har vi fört henne till uppfödaren. Men nu har jag gett mig på att hädanefter fixa det själv. Ska bli väldigt spännande! Doris fäller inte päls och hennes päls ska trimmas, dvs. plockas och rakas ungefär 2 gånger i året. I övrigt är pälsen hos en dvärgschnauzer lättskött. Jag försöker komma ihåg att kamma genom den en gång i veckan för att reda ut tovor på tassarna och magen.

Vi går också i tankarna kring att sterilisera Doris. Efter en diskussion med Doris uppfödare, som också råkar vara veterinär, så tog jag beslutet att vi ska sterilisera henne. Detta för att undvika det fruktansvärda, livmoderinflamation som i värsta fall kan leda till döden. Men en sterlisering är ingen billig operation, så som det ser ut blir det aktuellt först till hösten eller kanske nästa vinter.

Har du något som du funderar över kring hundar eller rasen dvärgschnauzser så går det bra att skriva en kommentar så svarar jag efter bästa förmåga.


Gillar du dethär inlägget? Klicka gärna på hjärtat här under. Då vet jag vad du gillar och skriver kanske mer om samma ämne!

+9

You Might Also Like

3 Comments

  1. PJ:s byffé - från by till fe

    Jag brukar kalla Doris för Boris. ha, ha… Doris bryr sig inte men matte gillar det inte.
    Jodå, kan intyga att Doris är en väldigt trevlig och social hund. Fast hon skäller alltid ut mig när hon först får syn på mig. Sedan lugnar hon ned sig snabbt och vi blir bästa kompisar.

    1. Christina

      Ja, alla får en utskällning av Doris, även bekanta människor. 😉

Leave a Reply

Back to top