Älskade unge

Einar 9 månader

3 januari, 2020

Alltså jag får riktigt nypa mig i armen och fundera på detta ett slag, tänk att vi har en bebis som är 9 månader gammal. Jag sa åt sambon att snart får vi börja fundera på 1 års-kalas. Men han tyckte att det är ju först om tre månader. Men ja, tiden går fort! Även om våra dagar ser ganska likadana ut så går dagarna nog ändå i rasande fart. Mycket av dem kretsar fortfarande kring rutiner och just nu har vi ett ganska bra schema.

Mat- och sovklockan

Hos oss ser en ungefärlig dag ut så här just nu:

6.30/7.30 – väckning

8.00 – frukost bestående av gröt med banan eller fruktpuré på. Efter frukosten en flaska mjölk.

ca. 9.30 -11/11.30 – vilostund 1 ute i vagnen

12.00 – lunch, varierat mellan hemlagade måltider och burkmat.

14.00 – mellanmål, oftast en burk fruktpuré, lite bröd att plocka i sig själv och en flaska mjölk.

14.15-16 – vilostund 2 ute i vagnen

17.00 – middag, som lunchen ev. något smått att plocka med medan jag äter min mat.

20.00 – en flaska välling och så i säng för natten

Där emellan så leker han på golvet eller så tittar vi i böcker eller busar. Ibland går vi på promenader i selen om han är vaken och jag vill ut i dagsljuset. Att promenera med vagnen och honom sovandes funkar endast om jag går långt och länge. Han vaknar ofta en stund efter att vagnen stannat. Mat- och sovrutinerna har jag satt redan innan jul, våra nattningar drog ut på tiden så det här är enda sättet just nu för att få en fungerande vardag. Efter att vi fick sovrutinerna på plats så somnar han också 99% av gångerna utan minsta gråt i sin säng till kvällen.

Hur mår han annars då?

Ja, förutom att stackarn råkat ut för sin första förkylning med snuva och rethosta så mår han bra. Han har god aptit när det kommer till välsmakaden mat. Så piltti-burkarna lämnar kvar i hyllan, Sempers barnmat funkar ganska bra och mammas hemlagad äts med störst aptit. Vi har lite smått introducerat plockmat åt honom men i regel så matar jag honom först och sen får han något att plocka med själv. Vet inte vem av dem som är gladare, han över att få plocka med mat eller Doris som får äta allt det som ramlar på golvet.

Strax innan jul sprack också hans två första tänder genom i nedre käken och jag har på känn att de två första i övre käken kommer snart också. Han har inte börjat åla, men rör sig nog runt i cirklar och genom att backa. Igår såg jag dessutom första tecknen på krypställningar, så har på känn att han lämnar ålandet helt. Även om vi tränar att ta oss fram på mage nästan dagligen och övar att sitta och leka på golvet. Så fint att se att han utvecklas och blir stadigare motoriskt också varje dag. Han blir ju 8 månader nu inkommande vecka, om man ser till hans utvecklingsålder. Å just kring utvecklingsålderns datum så brukar det hända en del.

Det roligaste Einar vet är när man gör ljud och miner. Eller när han får busa med en i soffan. Aldrig har jag hört ett gladare skratt än hans när vi busar i soffan om kvällen. Annat han tycker om är vår hund, ju mer hon skäller dessto mer skrattar han. Han gör dessutom världens sötaste min när hon kommer nära, så svår att förklara och helt omöjlig att fånga på bild.

Stor pojke i eget rum

Under julhelgen tog vi också beslutet att flytta honom till eget rum. Jag hade tänkt att han nog får sova hos oss tills han närmar sig 1 år. Men så en kväll när vi var på väg i säng så hade vi tydligen väckt honom. Även om vi vant honom med både ljud och lite ljus i sovrummet när han sover. Så då tog vi ett gemensamt beslut att flytta honom följande kväll i hans eget rum. Hittills har nätterna gått ganska bra, vissa nätter är vi uppe några gånger och ger tutten, andra nätter så sover han bättre. I och med förkylningen nu också så är sömnen lite oroligare. Men både barn och föräldrar har anpassat sig bra. Så nu gäller det bara att inreda hans rum till en något mysigare plats. Tur att jag har den färdiga idén i huvudet.

1+

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *