Tankar inför Einars första jul

På ett vis blir allting nytt när det finns en till familjemedlem. Många saker blir annorlunda, dina prioriteringar ändrar och du gör saker för första gången. Så är det också med alla traditioner och högtider, nu finns det en möjlighet att omforma dem och skapa något som passar er familj. Tänk vad skönt! Kanske är det någon viss tradition eller högtid som du inte trivts med eller vill förändra. Nu har du chansen, det går alltid att dra ”bebis-kortet”, ifall du vill slippa undan. Men, använd det inte för ofta, du kan bli genomskådad!

Som den julälskare jag är så har jag varit så taggad för julen och egentligen för hela decembermånad. Nu i år när jag får vara hemma och faktiskt njuta av tiden innan jul fullt ut så är det så skönt. Jag funderar mycket över våra jultraditioner och vilka nya grejer jag vill införa. Men också på hur jag vill presentera julen för vår son. Okej, han är ju så pass liten ännu att han inte kommer komma ihåg något av sin första jul. Men jag tänker som så att om jag redan nu börjar bearbeta vissa saker hos mig och så tids nog när han stor nog att uppskatta jultiden så har vi traditioner vi trivs med.

Julklappar, kalendrar och julfirande

Vad köper du i julklapp åt en nästan nio månader gammal bebis? På önskelistan i år finns bland annat en babypulka, böcker av olika slag och hållbara leksaker. Ja, i princip har jag sagt åt de närmaste vad vi anser är ”bra” julklappar. Av oss kommer Einar få två paket, ett set med muminbestick och en bok. Han kommer ju ändå inte att uppskatta sina grejer, jag har på känn att paketsnören och färgglada presentpapper är en större hit.

Sen kommer vi till det här med julfirande. Redan innan vi fick barn bestämde jag att när vi småningom är en egen liten familj är det slut med rantandet på julen. Jag vill gärna spendera en del av julaftonen hos bådas familjer. Men i år, med en liten bebis och hans rutiner, så väljer vi att spendera julaftonen på ett ställe och juldagen på ett annat. Minska stressen helt enkelt. En ny jul kanske vi ställer till med julmiddag hemma hos oss istället.

Sociala medier har svämmat över av julkalendrar av olika slag den senaste tiden. Jag tycker det är intressant att följa med och se vilken sorts kalendrar människor fixar/köper åt sina barn. I mitt jobb har vi varje år också någon form av nedräkning till julen. Så jag har också hunnit skapa flera kalendrar, även om jag inte haft egna barn tidigare. När det kommer till julkalendrar så tror jag ändå att barnen behöver vara några år för att till fullo kunna uppskatta nedräkningssystemet till julen. Med tanke på att den här tiden nästa år är vår son 1 år och 9 månader, så känns han nog ganska så liten för en julkalender då ännu. Men, när åldern väl börjar vara inne så har jag på känn att den här mamman går loco med nissedörrar och storfavoriten; aktivitetskalender eller julsagokalender.

Det viktigaste är ändå känslan

Oavsett så är det viktigaste kring julen och tiden för julen ändå känslan. Det där pirret och myset men också lugnet. Jag väntar så på att få ta vår lillprins med i julbestyren och låta honom på ett barns ivriga och fördomsfria sätt bekanta sig med den mest fantastiska av alla högtider. Samtidigt som jag vill försöka lära honom att julen den handlar om glädje och att få vara tillsammans. Inte om vad du fick eller inte fick av jultomten.

Nu vill jag veta; hur ser ni på julen? Vad tänker ni om julklappar, kalendrar och julfirande? Hur gör ni och varför?


Gillar du dethär inlägget? Klicka gärna på hjärtat här under så vet jag vad du gillar och kanske skriver mer om samma ämne!

0

You Might Also Like

6 Comments

 1. Rebecka

  Av oss får dottern 2 paket.. en handduk å ett träpussel..

  Vi har valt att fira med mina föräldrar och syskon på julafton och med sambons föräldrar och syskon på juldagen för att precis som ni inte rubba rutinerna med ett evigt bilkörande runt hela-halva nejden..

  Dottern fick en Disney-julkalender med 24 små böcker av min kompis.. men hon e nog för liten för den ännu.. endast mamman som e ivrig att öppna den.. tror vi gömmer undan böckerna å sätter dem i julstrumpan varje dag om ett år eller två ?

  1. Christina

   Smart att återanvända disney-böckerna. 😉

 2. Linda

  Julen är en av de finaste högtiderna men tyvärr har den blivit alldeles för stresdig och med sambons två äldre barn som tigger att få presic allt de önskar sej så gör det inte saken bättre eftersom jag aldrig varit va med att man får allt man skrivit ner och kommer inte att ha den minsta chans att kunna ge William det heller, men iår satsade jag mest på mjuka paket åt honom, shoppade lite rea kläder och så får han en ny pulka och en potta av sin mommo, en ny bilstol (stora pojkars bilstol) av sin moffa och lite mera kläder av sina faddrar och antagligen ett presentkort av sin fammo och faffa, som även det går till kläder.

  Men ja, julen skulle jag gärna bara fira hemma i lugn och ro och i år får vi göra det ganska långt. Endast på juldagen som vi ska ner till Kristinestad och fira med sambons familj.

  Här har nog inte William heller någon julkalender men framför tomtedörren i hyllan har jag tillsammans med honom plockat fram olika saker och använt som julkalender för hans del. Får se om det blir någon sorts kalender nästa år eller först om två år.

  1. Christina

   Tråkigt när det ska bli så, att barn förväntar sig få precis allt. Nog minns jag själv att man önskade sig det ena och det andra, men likväl var jag nöjd med det jag sist och slutligen fick. Tur att våra killar är så små ännu att de inte förstår vad julen är, så kanske man fått in någon sorts tanke kring det här med givande och mängden paket lagom tills de blir så stora att de börjar förstå.

 3. ellenlundis

  Min systerdotter är 9 månader,, det blir hennes första jul!! ^u^

  Min mamma berättade att : När jag var en bebis,, så var julklapps-papper det bästa som fanns. 😀
  Finns bilder när jag kryper till julklapps-pappret och anfaller det XD Min syssling ser helt förvirrad ut

  1. Christina

   Ja, jag tror nog att för de flesta bebisar så är julpappret och snörena mer intressanta än själva innehållet. 🙂

Leave a Reply

Back to top