Pyssel med hemmagjord vitlera

Pyssel med hemmagjord vitlera hittade jag hos @jennyshusochhem på instagram. Älskar enkla pyssel som du kan göra med och av saker du har hemma. Det som är positivt med vitleran är att du kan använda den tillsammans med dina barn. Den innehåller inga farliga ingredienser och är snabb att röra ihop. Grundsmeten blir en ganska liten mängd, så vill du ha mera så rekommenderar jag att dubbla mängden ingredienser.

Hemmagjord vitlera

För en sats behöver du:

1 dl matsoda

½ dl ljus maizena

0,75 dl vatten

Rör ihop alla ingredienser i en kastrull, värm på medelvärme. Leran är lagom när den har konsistensen av potatismos. Om leran är lös kan du tillsätta mera maizena. Stjälp över leran i en bunke och låt den svalna under en fuktig duk. Leran svalnade rätt snabbt och när den var ljummen så valde jag att börja bearbeta den. Eftersom den enbart innehåller bra ingredienser så kunde jag utan tvekan använda kavel och pepparkaksformar. Det går ju också att använda andra föremål ur köket.

Lerföremålen ska lufttorka. För mina julgranprydnader tog det 12 timmar att torka helt. Då var de väldigt tunna och hade lätt att fastna i underlaget. Nästa gång ska jag försöka att inte kavla ut leran så tunt.

Hemmagjord vitlera är ett bra komplement till trolldeg, den lera som man oftast förknippar småbarnspyssel med. När jag satt och pysslade så funderade jag på om man kanske kan färgsätta vitleran med t.ex. karamellfärg. Eller varför inte något annat du hittar i skåpen hemma.

Min upplevelse av leran

pyssel med hemmagjord vitlera

Nu kavlade jag den väldigt tunn, vilket jag redan vid torkningen ångrade. Det var svårt att få den att lossna från underlaget. En del av prydnaderna gick sönder under tiden de torkade. Jag hamnade att svänga dem så att de inte skulle torka fast helt i underlaget och förstöras när jag tar bort dem. I övrigt var jag nöjd med själva leran. Så enkel att göra samt arbeta med. Sen blev ju mina julgransprydnader rätt söta ändå. Det ska ju synas att det är hemgjort och pysslat. Allt behöver inte se butiksköpt ut. Att måla prickar och ränder med tusch på dem efter att de torkat fungerade hur bra som helst. Vill man inte färga själva leran utan använda färg i efterhand skulle jag kanske pröva täckfärg/fingerfärg istället för vattenfärg.

pyssel med hemmagjord vitlera
pyssel med hemmagjord vitlera

Summasumarum ett pyssel jag kan rekommendera åt både liten och stor. Det är en väldigt meditativ sysselsättning att sitta och knåda med lite lera och skapa något. Har redan sett en hel del inspiration till nästa gång jag pysslar med vitlera. För även om mitt första pyssel med leran inte blev det bästa, så kommer den nog använda flera gånger.

0

You Might Also Like

Leave a Reply

Back to top