När julen tar mer än den ger

Den här mamman har en sämre natt i bagaget, den första på länge. Einar hade svårt att komma till ro igårkväll, vi hade spenderat hela dagen hos min ena syster med en hel del nya intryck. Dessutom lyckades han somna och sova i ca. 30 minuter när vi körde hem. Nattsömnen som brukar infinna sig kring 20.30 dök upp först efter kl.22 när den har mamman retirerade av trötthet och leda till sängen. Förstås vaknade jag ju och låg vaken ett bra tag inatt, tänkte på en dröm jag drömt.

Nå, med tanke på lillprinsens sena sovtid igårkväll så var jag bombsäker på att han sover lite längre denna morgon. Men nej, 7.30 var det väckning som vanligt.

Vadå julfrid?

På dagens göra-lista stod det städning, så det var bara att bita i det trötta äpplet när lilleman rullats ut för att sova sin första vila. Lika bra att få det överstökat, för inte är jag mer taggad på det någon annan dag under helgen. Så nu är golven lite renare en dag igen, en del av dammet bortsopat och bänkarna i köket rena, för ett par timmar. Jag plockade fram återstoden julpynt och drömde om fler avställningsytor att visa upp min lilla skara tomtar på. Så, nu kanske vi kan ta julfrid i den här stugan.

Scrollar genom facebook-flödet medan lillen leker med ett gäng nya leksaker på golvet. Läser en text om en mamma som är uppgiven och hyllar andra ”supermammor” som orkar och hinner ta tag i julen. En annan mamma funderar om jultraditioner från när vi själva var barn och avslutar med att om det enda vi minns är vår egen stressade mamma så kanske vi kunde omvärdera julen. Släppa på kraven.

Om du tror att du får julfrid av att ha ett skinande rent hem, en massa hemlagat gott i kylskåp och kakburkar, rara rena barn och en massa fina, dyra julklappar under granen, då ska du nog tänka om.

Renast hem vinner!

Jag tror att den här stressen som många, främst kvinnor och särskilt mammor, känner inför julen. Jag tror att den beror på två saker; sociala medier och mängden saker vi omger oss med.

Från mitten av oktober fram till årsskiftet matas vi med bilder och inlägg om julen, pyntet, matet och den perfekta stämningen. Vi hjärntvättas att tro att den som har den mest socialmedie-perfekta julen vinner. Att den som lyckas visa upp flest glansbilds-bilder av skinande rena hem och aldrig sinade gotteskålar redan från första advent är lika med julfrid.

Om det här ger dig mer stress än inspiration, avfölj eller logga ut. Julen är inte menad att vara socialmedie-vänlig från första advent till trettondagen.

Du ska väl inte fira jul i garderoben/garaget/bestickslådan? Behöver det specifika stället grundstädas och rensas ur precis i julveckan? Eller kan du göra det någon annan tid på året? Jag tror att den stor del av den stress vi känner hemma, just inför dessa högtider, är delvis på grund av den mängd saker vi omger oss av. Jag tror att alla skulle må bra av att i något skede under året ta och rensa ur lite ur sitt hem. Ta ett rum eller område åt gången. Se över sakerna, vad behöver lagas, vad kan vi sälja, finns det rent skräp vi kan slänga eller saker som vi inte behöver men som inte har något marknadsvärde, kanske vi kan donera?

Genom att kontinuerligt gå igenom sitt hem och reda upp och rensa bort så blir också städningen enklare. Vårt hus på 4 sovrum, kök,vardagsrum, 2 wc och grovkök totalt 120 kvm städar jag på ca. 2 h. Plockar grejer tillbaka på sin plats, för ut sopor, dammsuger, torkar damm och golv, tvättar lavoarer och wc-stolar. Det går enkelt, just för att mängden saker vi har framme inte är så stor. Å för att majoriteten av våra saker också har en specifik plats.

Vad handlar julen egentligen om?

För mig handlar julen om glädjen i att få vara tillsammans. Att få sitta ner med familj och vänner, äta något gott och prata. Jag trivs bäst och har enklast att slappna av när det är ordning runt om mig, det behöver inte vara fläckfritt städat, men ordning. Jag tycker om att baka och dona i köket, men jag klarar inte av att göra varken knäck eller fudge. Enkelt ska det va!

Vi är mitt i mörkaste december, släck lamporna, tänd ljus och ljusslingor. Duka fram något gott och sätt dig ner med din familj istället för att stressa runt som en galen. Logga ut från sociala medier och vill du fota, gör det för er skull. Kanske du vill ha en bild som minne på er nya jultradtion.

Ingen bryr sig om ni äter chips och dipp på julafton istället för sjuttioelva sorters knäck och fudge. Om du firar med eller utan gran och tomtar eller huruvida du har på dig en röd klänning eller skönaste myskläderna.

Gör julen till en tid att njuta, vara tillsammans och ladda batterierna för det är du värd!

+1

You Might Also Like

One Comment

  1. Julens traditioner hos oss ⋆ Fina Christina

    […] Läs mer: När julen tar mer än den ger […]

Leave a Reply

Back to top